Η μελέτη δείχνει ότι το αίσθημα ενός σκοπού στη ζωή βοηθά κάποιον, ανεξαρτήτως ηλικίας, να έχει μακροζωία και να απομακρύνει την πιθανότητα πρόωρου θανάτου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Πάτρικ Χιλ του Τμήματος Ψυχολογίας του καναδικού Πανεπιστημίου Κάρλτον, μελέτησαν στοιχεία για πάνω από 7.000 άτομα ηλικίας 20 έως 75 ετών.
Ο σκοπός στη ζωή κάποιου αξιολογήθηκε με βάση τις απαντήσεις των συμμετεχόντων σε τρία ερωτήματα-κριτήρια:
Μερικοί άνθρωποι περιπλανιούνται άσκοπα στη ζωή τους, αλλά εγώ δεν είμαι ένας από αυτούς.
Ζω την κάθε μέρα και δεν σκέφτομαι πραγματικά το αύριο.
Μερικές φορές νιώθω σαν να έχω κάνει ό,τι θα μπορούσα να κάνω στη ζωή μου.
Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα ίδια άτομα ύστερα από 14 χρόνια και διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν εξ αρχής ένα σκοπό στη ζωή τους, είχαν κατά μέσο όρο ζήσει περισσότερα χρόνια σε σχέση με τους υπόλοιπους.
Τα επιπλέον αυτά χρόνια ήταν ανεξάρτητα από την ηλικία του καθενός ή από το αν είχαν πάρει σύνταξη, με το σκοπό στη ζωή να μην ωφελεί μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά και τους νεότερους.
Από αυτούς οι οποίοι είχαν πεθάνει στη διάρκεια της περιόδου των 14 ετών (το 9%), οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι χωρίς σκοπό στη ζωή τους και με λιγότερες θετικές κοινωνικές σχέσεις.
Αν και παραμένει άγνωστο μέσω ποιων μηχανισμών το αίσθημα σκοπού αυξάνει το προσδόκιμο ζωής, εκτιμάται ότι το να θέτει κάποιος στόχους οι οποίοι προσανατολίζουν τις καθημερινές δραστηριότητές του προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, λειτουργεί προστατευτικά σε πολλά «μέτωπα», κυρίως στην μακροζωία και την υγεία.
Μια πιθανότητα είναι ότι οι άνθρωποι με έναν στόχο τείνουν να ασκούνται σωματικά περισσότερο, να προσέχουν τη διατροφή τους και γενικά να ζουν πιο υγιεινά.
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον Καναδό ψυχολόγο, όσο νωρίτερα αποκτά κανείς το αίσθημα σκοπού στη ζωή του, τόσο πιο ωφελημένος θα βγει στο μέλλον.
Πηγή: ΑΜΠΕ