Μεγάλη, για έναν υγιή άνθρωπο και όχι για έναν κατά φαντασία ασθενή όμως.
Η συνεχής υποψία του «ασθενή» ότι υποφέρει από κάποια ανίατη ίσως ασθένεια, μπορεί να τον οδηγήσει σε εμμονές. Έτσι τρέχει από γιατρό σε γιατρό χωρίς όμως να τον καλύπτει καμία απάντηση αλλά ούτε και τα αποτελέσματα των εξετάσεων του. Είναι πολύ πιθανόν λοιπόν να θεωρήσει από έναν απλό πονοκέφαλο ότι έχει όγκο στο κεφάλι. Οι υποχόνδριοι είναι υπερευαίσθητοι στις λειτουργίες του σώματός τους και γι'αυτό αρκεί ένας μικρός πόνος για να θεωρήσουν ότι πάσχουν από κάποια αρρώστια.
Η υποχονδρία συνήθως δημιουργείται είτε από το άγχος, παίρνοντας την μορφή διάφορων εμμονών, είτε από επιρροές που λαμβάνουν από το κοντινό τους περιβάλλον και το ίντερνερτ. Για να ικανοποιήσουν και να κατευνάσουν τις εμμονές τους, πολλοί ερευνούν τα συμπτώματά τους σε διάφορες ιατρικές σελίδες με τα αντίθετα όμως αποτελέσματα καθώς έτσι δραματοποιούν ακόμα περισσότερο τα γεγονότα, χωρίς βέβαια να υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Υπάρχει θεραπεία; Και βέβαια! Ίσως θεωρηθεί επίπονη διαδικασία για τον ασθενή, αφού είναι πιθανόν να του ζητηθεί να καταγράψει όλες τις αρρώστιες από τις οποίες πιστεύει ότι έχει προσβληθεί, αλλά η ψυχανάλυση ή η ύπνωση είναι η καλύτερη λύση.
Επομένως, θα πρέπει πάντα να έχουμε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον γιατρό μας παρά στις δικές μας φαντασιώσεις και φυσικά, μην ταυτίζεστε με τον Κατά Φαντασία ασθενή του Μολλιέρου!
πηγή: onmed.gr