ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 14 Ιουλίου 2024 - 5:25:37π.μ.
28
Απριλίου

Εμμηνόπαυση: Τα συμπτώματα από την ηλικία των 40 μέχρι τα 65

Κατηγορία Ψυχολογία

Οι φυσικές αλλαγές που οδηγούν στην εμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσουν ήδη από την ηλικία των 40, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν χαμένες περιόδους, εξάψεις και αύξηση βάρους.

Η εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται από φυσική μείωση της γονιμότητας. Καθώς μεγαλώνετε, οι ωοθήκες σας παράγουν μικρότερη ποσότητα από ορισμένες ορμόνες. Η εμμηνόρροια γίνεται ακανόνιστη και τελικά σταματά.

 

Φτάνετε στην εμμηνόπαυση αφού βιώσετε 12 συνεχόμενους μήνες χωρίς έμμηνο ρύση. Το χρονικό διάστημα πριν από αυτό το στάδιο είναι γνωστό ως περιεμμηνόπαυση. Η μετάβαση συνήθως διαρκεί περίπου 7 χρόνια από την αρχή μέχρι το τέλος, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει έως και 14 χρόνια.

 

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης δεν είναι γραμμικά ή πλήρως καθορισμένα από την ηλικία. Μπορεί να εμφανίσετε ορισμένα συμπτώματα νωρίτερα ή αργότερα από το αναμενόμενο, ή να παρατηρήσετε ότι τα ίδια συμπτώματα έρχονται και φεύγουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Η πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί να εμφανιστεί μεταξύ των ηλικιών 40-45


Μερικές χαμένες περίοδοι όταν είστε στα 40 σας μπορεί να σας κάνουν να νομίζετε ότι είστε έγκυος, όμως υπάρχει περίπτωση η εμμηνόπαυση να ξεκινήσει και κοντά σε αυτή την ηλικία. Περίπου 5% των γυναικών αντιμετωπίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 40-45. Η φυσική εμμηνόπαυση που εμφανίζεται πριν από την ηλικία των 40 ετών, είναι λιγότερο συχνή.

 

Η πρόωρη εμμηνόπαυση χαρακτηρίζεται κυρίως από απροσδόκητες ανωμαλίες της εμμήνου ρύσεως. Αυτή περιλαμβάνει:

 

απώλεια πάνω από δύο ή τριών διαδοχικών εμμηνορροϊκών περιόδων
μικρότερο ή μεγαλύτερο εμμηνορροϊκό κύκλο
μεγαλύτερη ή μικρότερη εμμηνορροϊκή ροή
Η πρόωρη εμμηνόπαυση οδηγεί σε προβλήματα γονιμότητας, γι’ αυτό αν επιθυμείτε να συλλάβετε, καλό θα ήταν να εξετάσετε επιλογές, όπως την κατάψυξη των υπόλοιπων ωαρίων σας ή τη χρήση ωαρίων δότη.

 

Τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης μεταξύ των ηλικιών 45-50
Η περιεμμηνόπαυση συνήθως αρχίζει στα τέλη της δεκαετίας των 40. Πιθανότατα θα έχετε ακόμα περίοδο κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, αλλά οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι σας θα γίνουν πιο ακανόνιστοι με την πάροδο του χρόνου.

 

Μπορεί να παρατηρήσετε περισσότερες χαμένες περιόδους κατά τη διάρκεια του τελευταίου ενός ή δύο ετών της περιεμμηνόπαυσης. Οι περίοδοι μπορεί να είναι βαρύτερες ή ελαφρύτερες από το συνηθισμένο.

 

Τα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

αλλαγές στο μέγεθος ή το σχήμα του μαστού
ξηροφθαλμία
εξάψεις
τριχόπτωση
πονοκεφάλους
αυξημένη τριχοφυΐα προσώπου ή σώματος (Υπερτρίχωση)
αυξημένος καρδιακός ρυθμός (Αίσθημα παλμών)
συχνοουρία
αϋπνία
φαγούρα
μυϊκοί πόνοι ή πόνοι στις αρθρώσεις
νυχτερινές εφιδρώσεις
πόνος κατά την σεξουαλική επαφή (Δυσπαρεύνια)
επώδυνοι ή πολύ μαλακοί μαστοί
αιδοιοκολπική ατροφία, η οποία μπορεί να προκαλέσει κολπική ξηρότητα
αύξηση βάρους


Τα ψυχικά και συναισθηματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

ανησυχία
μειωμένη σεξουαλική επιθυμία
κατάθλιψη
δυσκολία συγκέντρωσης
ευερεθιστότητα
κούραση
αμνησία
απρόβλεπτες αλλαγές στη διάθεση
Είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, αλλά δεν είναι αδύνατο. Εάν δεν θέλετε να συλλάβετε, συνεχίστε τη χρήση αντισύλληψης κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συνήθως αναπτύσσονται μεταξύ των ηλικιών 50-55
Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας των 50, μπορεί να έχετε ήδη φτάσει στην εμμηνόπαυση ή να κάνετε την τελική μετάβαση σε αυτό το στάδιο της ζωής σας. Μπορεί επίσης, να συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με την περιεμμηνόπαυση.

 

Σε αυτό το σημείο, οι ωοθήκες σας δεν απελευθερώνουν πλέον ωάρια ή δεν παράγουν πολλά οιστρογόνα. Οι φυσικές αλλαγές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο για:

 

καρδιακές παθήσεις
οστεοπόρωση
ακράτεια
λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος
κολπικές λοιμώξεις
Συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας σχετικά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και άλλες στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε, για να προστατευτείτε από κινδύνους υγείας της συγκεκριμένης ηλικίας.

 

Η καθυστερημένη εμμηνόπαυση μπορεί να συμβεί μεταξύ των ηλικιών 55-60
Αν και οι περισσότερες γυναίκες έχουν ήδη ξεκινήσει τη μετάβαση ή βρίσκονται ήδη στην εμμηνόπαυση σε αυτή την ηλικία, ένα μικρό ποσοστό βιώνει καθυστερημένη εμμηνόπαυση.


Ως καθυστερημένη εμμηνόπαυση ορίζεται η έναρξη της περιεμμηνόπαυσης μετά την ηλικία των 55 ετών. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Παλαιότερη έρευνα έδειξε ότι η καθυστερημένη εμμηνόπαυση έχει ως αποτέλεσμα μειωμένο κίνδυνο για:

 

καρδιακές παθήσεις
έμφραγμα
οστεοπόρωση
εγκεφαλικά επεισόδια
Συνδέεται επίσης με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η παρατεταμένη έκθεση σε οιστρογόνα προστατεύει την καρδιά και τα οστά.

 

Τα συμπτώματα μετά την εμμηνόπαυση μεταξύ των ηλικιών 60-65
Όταν θα έχει περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την τελευταία σας περίοδο, είστε επίσημα στην μετεμμηνοπαυσιακή φάση. Μπορεί να εξακολουθείτε να έχετε μερικά από τα ίδια συμπτώματα που βιώσατε κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης. Και αν έχετε ήδη περάσει από την εμμηνόπαυση, αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε τελειώσει με όλα τα συμπτώματα. Μελέτη του 2018, βασισμένη σε ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από 2.020 γυναίκες ηλικίας 40-65 ετών, διαπίστωσε ότι το 40% εξακολουθούσαν να βιώνουν εξάψεις κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

 

Συμπερασματικά


Η μετάβαση στην εμμηνόπαυση αρχίζει και τελειώνει σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό σας, το προσωπικό ιστορικό υγείας και το κάπνισμα μπορούν να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα. Εάν νομίζετε ότι είστε σε περιεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας. Μια εξέταση αίματος ή μια ολοκληρωμένη διάγνωση θα σας δώσει τις απαντήσεις.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 33 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα