Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες εξέτασαν τις περιπτώσεις 21 υγιών νεαρών γυναικών που είχαν δηλώσει πως συχνά έχουν λιγούρες για σοκολάτα και για τσιπς πατάτας. Τους έδειξαν μια σειρά φωτογραφιών με αυτές τις τροφές προκειμένου να "ερεθίσουν" τον εγκέφαλο και να προκαλέσουν/δημιουργήσουν στις συμμετέχουσες λιγούρες.
Στη συνέχεια εφάρμοσαν την μέθοδο της μαγνητικής διέγερσης -διαδικασία που ονομάζεται "διαρκής διέγερση θήτα"- στον προμετωπιαίο φλοιό των γυναικών. Στόχος τους ήταν να καταστείλουν εκείνη την περιοχή του εγκεφάλου που θεωρούσαν υπεύθυνη για την αδυναμία του ατόμου να αντισταθεί στην λιγούρα.
Μετά από την τεχνητή αυτή διέγερση, οι συμμετέχουσες παρουσίασαν αυξημένη επιθυμία για το αγαπημένο τους σνακ ή/και κατανάλωσαν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτό σε σύγκριση με όταν το σημείο στο προμετωπιαίο φλοιό του εγκεφάλου τους δεν είχε διεγερθεί τεχνητά.
Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η αιτία που ο άνθρωπος αδυνατεί να αντισταθεί στο αγαπημένο του σνακ την ώρα που έχει λιγούρα είναι επειδή υπολειτουργεί μια συγκεκριμένη περιοχή του προμετωπιαίου φλοιού στον εγκέφαλό του, η οποία είναι γνωστή ως DLPFC.
Επίσης, επισήμαναν ότι αυτά τα αποτελέσματα, ανοίγουν τον δρόμο για την μελέτη εναλλακτικών μεθόδων αντιμετώπισης της παχυσαρκίας, μέσω της τεχνητής διέγερσης της περιοχής DLPFC του εγκεφάλου.
Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Psychosomatic Medicine.
πηγή: onmed.gr