ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 10:59:39μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
24
Ιανουαρίου

Η απλή συνήθεια των ζευγαριών που τους χαρίζει καλύτερο ύπνο

Κατηγορία Ψυχολογία

Η καλή επικοινωνία στη σχέση είναι απαραίτητη όχι μόνο για να αποφευχθούν οι τσακωμοί αλλά και για να απολαμβάνουν οι δύο σύντροφοι καλύτερο ύπνο, δείχνει μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Γκονζάγκα της Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, τα ζευγάρια που μοιράζονται καλά νέα –από το προσωπικό ρεκόρ που έκαναν στο γυμναστήριο μέχρι μια προαγωγή στη δουλειά– έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου. Βέβαια, αυτή η θετική επίδραση παρατηρείται μόνο όταν ο σύντροφος υποδέχεται τα καλά νέα με ενθουσιασμό και δεν αδιαφορεί στο άκουσμά τους...


Η νέα μελέτη βασίστηκε σε παλαιότερα ερευνητικά στοιχεία που είχαν υποδείξει ότι η υποστήριξη στη σχέση χαρίζει καλύτερη ψυχική υγεία και καλύτερο ύπνο, ενώ επίσης καλλιεργεί την οικειότητα μεταξύ των δύο συντρόφων. Είναι όμως η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ανακοινώνοντας καθημερινά στον σύντροφο μια ευχάριστη είδηση, εφόσον ανταποκρίνεται θετικά σε αυτήν, επηρεάζεται άμεσα η ποιότητα του ύπνου, σύμφωνα με το ΤΙΜΕ.

 

«Εδώ και πολύ καιρό οι ερευνητές είχαν εστιάσει μόνο στο τι συμβαίνει όταν μοιραζόμαστε μια δυσάρεστη είδηση» αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάρα Άρπιν. «Πλέον όμως γνωρίζουμε ότι είναι εξίσου σημαντικό –αν όχι πιο σημαντικό– να μοιράζεται κανείς και τα καλά νέα. Οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να επωφεληθούν από κάτι τόσο απλό» συμπληρώνει η ερευνήτρια.


Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, τα οποία ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου της Εταιρείας για την Προσωπικότητα και την Κοινωνική Ψυχολογία (SPSP) και δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό, οι ερευνητές παρακολούθησαν 162 ζευγάρια, είτε παντρεμένα είτε που συζούσαν, για διάστημα 32 ημερών.


Οι συμμετέχοντες έπρεπε να συμπληρώνουν καθημερινά ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο ανέφεραν τι καλό τους είχε συμβεί μέσα στην ημέρα, εάν μοιράστηκαν την ευχάριστη είδηση με το ταίρι τους και σε περίπτωση που το είχαν κάνει πώς αντέδρασε ο/η σύντροφος. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν επίσης πόσο ευτυχισμένοι είναι στη σχέση τους και πόσο καλά κοιμούνται.


Το μοτίβο που προέκυψε ήταν ξεκάθαρο: Τις ημέρες που οι αλληλεπιδράσεις των ζευγαριών περιελάμβαναν ευχάριστες ειδήσεις ο ύπνος τους ήταν πολύ καλύτερος, ενώ επίσης ένιωθαν λιγότερη μοναξιά.

 


Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 238 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα