ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 9:05:27π.μ.
06
Ιουνίου

Η πιο πιθανή μέρα για να πάθει κανείς σοβαρή καρδιακή προσβολή είναι η Δευτέρα, ισχυρίζεται νέα έρευνα

Κατηγορία Ψυχολογία

Για πολλούς, είναι η πιο δύσκολη μέρα της εβδομάδας

 

Ομολογουμένως, υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα πάνε καλά με τις Δευτέρες. Η Δευτέρα, για τους περισσότερους εργαζομένους, σηματοδοτεί το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας και, άρα, νέων υποχρεώσεων.

 

Η συγκεκριμένη μέρα της εβδομάδας μπορεί να φαίνεται βουνό σε κάποιους. Μάλιστα, θεωρείται τόσο δύσκολη μέρα, που έρευνες δείχνουν πως ο σοβαρότερος τύπος καρδιακής προσβολής είναι πιο πιθανό να συμβεί τη Δευτέρα.


Η έρευνα εξέτασε 10.528 ασθενείς που είχαν εισαχθεί σε νοσοκομεία της Ιρλανδίας με μια συγκεκριμένη καρδιακή προσβολή, που ονομάζεται έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανύψωση του τμήματος ST, μεταξύ 2013 και 2018. Το STEMI είναι το πιο σοβαρό είδος καρδιακής προσβολής και συμβαίνει όταν μια σημαντική στεφανιαία αρτηρία είναι πλήρως βουλωμένη. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο στο στήθος, δύσπνοια, ναυτία, πόνο στο στομάχι, αίσθημα παλμών της καρδιάς, άγχος, εφίδρωση και αίσθημα ζάλης, αν και οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν πόνο στο στήθος.

 

Η έρευνα διαπίστωσε ότι υπάρχει μια έξαρση στις περιπτώσεις STEMI στην αρχή της εργάσιμης εβδομάδας, συνηθέστερα τη Δευτέρα. Επιπλέον, την Κυριακή παρουσιάζονταν περισσότερες περιπτώσεις STEMI από τις αναμενόμενες.

 

Ποιος είναι ο λόγος;


Ο καρδιολόγος Dr. Jack Laffan, επικεφαλής της μελέτης στο Belfast Health and Social Care Trust, δήλωσε ότι η συσχέτιση μεταξύ του STEMI και της αρχής της εργάσιμης εβδομάδας είχε περιγραφεί και στο παρελθόν σε άλλες έρευνες. Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για την αιτία, αλλά μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο κιρκάδιος ρυθμός – ο κύκλος ύπνου ή αφύπνισης του σώματος – παίζει ρόλο, είπε.

 

Μια ανασκόπηση των υφιστάμενων στοιχείων, η οποία επίσης διαπίστωσε ότι τα καρδιαγγειακά επεισόδια είναι πιθανότερο να συμβαίνουν τις Δευτέρες, υπέδειξε ότι η κραιπάλη από την κατανάλωση αλκοόλ το Σαββατοκύριακο θα μπορούσε να προκαλέσει καρδιακά προβλήματα τη Δευτέρα, αν και αυτό δεν αποδείχθηκε.

 

Σύμφωνα με το insider.com, το άγχος για την επερχόμενη εβδομάδα εργασίας που νιώθει κανείς την Κυριακή, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ορμονών αδρεναλίνης και κορτιζόλης στον οργανισμό, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν την αρτηριακή πίεση και την πήξη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

 

 

Προηγούμενη έρευνα έδειξε ότι οι καρδιακές ανακοπές είναι, επίσης, πιο πιθανό να συμβούν τη Δευτέρα. Η καρδιακή ανακοπή είναι διαφορετική από την καρδιακή προσβολή. Ενώ η καρδιά σταματά να χτυπά κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής ανακοπής και ο ασθενής πέφτει αναίσθητος, κατά τη διάρκεια μιας καρδιακής προσβολής μπορεί να παραμείνει στις αισθήσεις του και η καρδιά του θα συνεχίσει να χτυπά.

 

Σχολιάζοντας τη νέα έρευνα STEMI, ο καθηγητής Sir Nilesh Samani, ιατρικός διευθυντής της φιλανθρωπικής οργάνωσης British Heart Foundation, δήλωσε: «Πρέπει τώρα να ξεδιαλύνουμε τι είναι αυτό που τις κάνει πιο πιθανές σε ορισμένες ημέρες της εβδομάδας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα αυτή τη θανατηφόρα κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να σώσουμε περισσότερες ζωές στο μέλλον».

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 27 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα