Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η αισιοδοξία αποτελεί βασικό προστατευτικό παράγοντα για την καρδιά. «Οι πιο αισιόδοξοι συμμετέχοντες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν ιδανικούς δείκτες καρδιαγγειακής λειτουργίας σε σύγκριση με τους πιο απαισιόδοξους συμμετέχοντες», δηλώνει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Rosalba Hernandez, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόι, συμπληρώνοντας πως «η συσχέτιση παραμένει ισχυρή ακόμη κι όταν λάβουμε υπ' όψιν κοινωνικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά και δείκτες ψυχικής υγείας».
Μεταξύ 2002 και 2004, η Hernandez και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο Northwestern, το Πανεπιστήμιο Chapman, το Χάρβαρντ και το Πανεπιστήμιο Drexel εξέτασαν τη σχέση μεταξύ αισιοδοξίας και καρδιαγγειακής υγείας σε περισσότερους από 5.100 ενήλικες ηλικίας 52 έως 84 ετών.
Μελέτησαν τη φυσική κατάσταση, τα επίπεδα της χοληστερόλης και της γλυκόζης στο αίμα, το Δείκτη Μάζας Σώματος, τη διατροφή, την αρτηριακή πίεση και τη χρήση καπνού στο δείγμα των συμμετεχόντων. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) μελετά αυτούς τους 7 παράγοντες προκειμένου να αξιολογήσει την υγεία της καρδιάς.
Παράλληλα, οι ερευνητές πραγματοποίησαν δημοσκόπηση που αφορούσε σε θέματα ψυχικής και σωματικής υγείας, λαμβάνοντας υπ' όψιν αν κάποιος από τους συμμετέχοντες πάσχει από χρόνιο νόσημα, όπως αρθρίτιδα ή νεφροπάθεια.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, όσοι από τους συμμετέχοντες πέτυχαν τις υψηλότερες βαθμολογίες στην κλίμακα αισιοδοξίας φάνηκε να έχουν τουλάχιστον κατά 50% περισσότερες πιθανότητες να πετύχουν καλύτερες βαθμολογίες στους δείκτες καρδιαγγειακής υγείας.
πηγή: onmed.gr