ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου 2023 - 8:32:17π.μ.

banner468x60

18
Απριλίου

Η ανεργία αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Κατηγορία Ψυχολογία

Η Eλλάδα είναι η πρωταθλήτρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ανεργία. Ενάμιση εκατομμύριο Έλληνες ζουν καθημερινά στο πετσί τους τον εφιάλτη της ανεργίας αλλά και τα προβλήματα που αυτή προκαλεί.

Ιδίως όταν υπάρχουν παιδιά που περιμένουν να φάνε, να ντυθούν, να πάνε σχολείο. Τώρα. νέα έρευνα δείχνει πως η ανεργία εκτός από την τσέπη μας κάνει κακό και στην υγεία μας αφού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

 

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα στην Ιαπωνία παρακολούθησαν επί 15 χρόνια 21.902 άνδρες και 19.826 γυναίκες, ηλικίας από 40 έως 59 ετών.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Stroke. Έδειξαν πως κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολουθήσεως καταγράφηκαν 973 εγκεφαλικά επεισόδια και 257 θάνατοι από αυτά στους άνδρες, καθώς και 460 εγκεφαλικά και 131 θάνατοι από εγκεφαλικό στις γυναίκες.

 

Και στα δύο φύλα, έστω και μία φορά να είχαν μείνει άνεργοι οι εθελοντές στη διάρκεια της 15ετίας, αυξανόταν η νοσηρότητα και η θνησιμότητα τόσο από ισχαιμικό εγκεφαλικό όσο και από αιμορραγικό.

 

Το ισχαιμικό εγκεφαλικό είναι το πιο συχνό είδος (ευθύνεται για περίπου 75% των κρουσμάτων) και οφείλεται στην απόφραξη κάποιας αρτηρίας του εγκεφάλου από θρόμβο αίματος. Το αιμορραγικό οφείλεται σε ρήξη κάποιου αγγείου μέσα στον εγκέφαλο.

 

Σε σύγκριση με τους εθελοντές οι οποίοι είχαν συνεχή απασχόληση καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι άνδρες οι οποίοι είχαν χάσει τη δουλειά τους έστω και μία φορά είχαν 58% περισσότερες πιθανότητες εγκεφαλικού και οι γυναίκες 51%.

 

Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν χάσει κάποια στιγμή τη δουλειά τους είχαν 120% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εγκεφαλικό, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν σχεδόν 150%.

 

Ωστόσο όσοι άνδρες έμειναν άνεργοι και βρήκαν νέα δουλειά αλλά υποδεέστερη εκείνης που είχαν, διέτρεχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό (η αύξηση έφθανε το 200%) αλλά και να πεθάνουν από αυτό (αύξηση του κινδύνου κατά 300% ή αλλιώς τριπλασιασμός).

 

Στις γυναίκες, οι ανάλογες αυξήσεις ήταν πολύ χαμηλότερες.

 

Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους πως τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν ότι η απώλεια της εργασίας αποτελεί αιτία του εγκεφαλικού, αλλά ότι αποτελεί έναν ισχυρό παράγοντα κινδύνου.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 277 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα