ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 11:30:32π.μ.
04
Απριλίου

Το μυστικό για την ευτυχία βρίσκεται στον μεσημεριανό ύπνο

Κατηγορία Ψυχολογία

Με βάση μία πρόσφρατη έρευνα, ένας σύντομος υπνάκος,  κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αίσθηση της ευημερίας που νιώθουμε αλλά και να ενισχύσει την καθημερινή μας ενέργεια.

Ο καθηγητής Richard Wiseman, του Πανεπιστημίου του Hertfordshire, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι ο σύντομος ύπνος, που διαρκεί λιγότερο από 30 λεπτά, μας κάνει πιο συγκεντρωμένους, πιο παραγωγικούς και πιο δημιουργικούς, και αυτά τα νέα ευρήματα δείχνουν ... ότι μ' ένα σύντομο υπνάκο μπορούμε να γίνουμε και πιο ευτυχισμένοι».


Η έρευνα, η οποία διεξήχθη για το Διεθνές Φεστιβάλ Επιστήμης του Εδιμβούργου, έγινε σ' ένα δείγμα 1000 ανθρώπων και διαπιστώθηκε ότι το 66% των ανθρώπων που απολαμβάνουν ύπνους μικρής διάρκειας κατά τη διάρκεια της ημέρας νιώθουν περισσότερο το αίσθημα της ευτυχίας έναντι του 56% αυτών που προτιμούν να κοιμούνται περισσότερο και του 60% αυτών που δεν κοιμούνται καθόλου κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Αυτοί που επιλέγουν να κοιμηθούν λίγο κατά τη διάρκεια της ημέρας είχαν μέσο όρο ευτυχίας 3,67 σε μια κλίμακα πέντε σημείων, αυτοί που κοιμούνται περισσότερο κατα τη διάρκεια της ημέρας 3.44, ενώ αυτοί που δεν κοιμούνται καθόλου είχαν 3.52.



Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 43% των συμμετεχόντων ηλικίας 18-30 ετών  προτιμούσαν τους ύπνους μακράς διάρκειας σε σύγκριση με το 30% των ατόμων ηλικίας άνω των 50 ετών.



Ο καθηγητής Wiseman, δήλωσε: «Ένα μεγάλο κομμάτι της έρευνας δείχνει ότι ο σύντομος υπνάκος βελτιώνει τις καθημερινές επιδόσεις. Πολλές εξαιρετικά επιτυχημένες εταιρείες, όπως η Ben & Jerry και η Google, έχουν εγκαταστήσει ειδικούς χώρους ξεκούρασης έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια της εργασίας τους».



Πρώην πολιτικοί ηγέτες όπως ο Sir Winston Churchill και η Margaret Thatcher έχουν παραδεχτεί ότι ο βραδινός τους ύπνος κράταγε μόλις τέσσερις ώρες αλλά κανείς από τους δύο δεν παρέλειπε το μεσημεριανό του ύπνο.

 

 

πηγή: pronews.gr

Διαβάστηκε 251 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα