Διερωτώμενοι αν συμβαίνει το ίδιο με την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών, ερευνητές από Πανεπιστήμιο του Duke αναζήτησαν πιθανές προειδοποιητικές ενδείξεις κατάθλιψης και αγχώδους διαταραχής στον εγκέφαλο μετά από ένα στρεσογόνο συμβάν.
Στην πορεία της ζωής, όλοι μας αντιμετωπίζουμε ψυχοπιεστικά γεγονότα, όπως την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, την εμφάνιση κάποιας σοβαρής ασθένειας ή την οικονομική αβεβαιότητα. Αν και πολλοί άνθρωποι καταφέρνουν να συνεχίσουν φυσιολογικά τη ζωή τους, υπάρχει μια μερίδα ατόμων που δυσκολεύονται να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και αναπτύσσουν σε βάθος χρόνου κάποια ψυχική διαταραχή, όπως κατάθλιψη ή άγχος.
Όπως είναι φυσικό, οι ειδικοί θα ήθελαν να είναι σε θέση να προβλέψουν εγκαίρως ποια άτομα είναι πιο πιθανό να λυγίσουν κάτω από την πίεση αυτή προτού ξεσπάσει η μεγάλη κρίση.
Υπάρχει λοιπόν κάποιος αξιόπιστος βιολογικός δείκτης για τη μελλοντική εκδήλωση μιας ψυχικής διαταραχής, όπως η κατάθλιψη, για άτομα που έχουν βιώσει στρεσογόνες εμπειρίες;
Η μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Neuron είχε σαν στόχο να δώσει απάντηση στο ερώτημα αυτό.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Ahmad Hariri, καθηγητή Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης, μελέτησαν με τη βοήθεια εγκεφαλικής απεικόνισης τη λειτουργία του εγκεφάλου, της αμυγδαλής συγκεκριμένα, σε 340 υγιείς φοιτητές. Η αμυγδαλή είναι μια περιοχή του εγκεφάλου στην οποία πραγματοποιείται η επεξεργασία των συναισθημάτων, συμπεριλαμβανομένου και του φόβου.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, ενώ οι συμμετέχοντες βρίσκονταν στο μαγνητικό τομογράφο, τους παρουσιάζονταν εικόνες με θυμωμένα πρόσωπα, τα οποία σηματοδοτούν τον κίνδυνο, ώστε να ενεργοποιηθεί η αμυγδαλή.
Μετά το πείραμα, ανά τρεις μήνες οι συμμετέχοντες συμπλήρωναν ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο κατέγραφαν στρεσσογόνα γεγονότα που είχαν βιώσει καθώς και ένα ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση πιθανών συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία την πορεία τις υγείας των συμμετεχόντων για διάστημα έως και τέσσερα χρόνια.
Αυξημένη δραστηριότητα αμυγδαλής = Σοβαρά συμπτώματα
Έπειτα από ανάλυση των αποτελεσμάτων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ευαισθησία της αμυγδαλής, όπως καταγράφηκε κατά τη φάση του πειράματος με το μαγνητικό τομογράφο, συνδέθηκε με την εκδήλωση πιο έντονων συμπτωμάτων άγχους ή κατάθλιψης όταν είχε γίνει συνδυαστικά καταγραφή ενός στρεσογόνου γεγονότος στη μετέπειτα ζωή. Δεν παρατηρήθηκε όμως αντίστοιχη έκβαση για τους συμμετέχοντες που παρουσίαζαν υπερδιέγερση της αμυγδαλής και δεν ήρθαν αντιμέτωποι με στρεσογόνες εμπειρίες στη μετέπειτα ζωή τους.
Η συγκεκριμένη μελέτη αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου ερευνητικού πρότζεκτ (Duke Neurogenetics Study) που αφορά στη διερεύνηση των αιτίων που μπορούν πιθανώς να εξηγήσουν τη ροπή ορισμένων ατόμων σε ψυχικά νοσήματα, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.
«Ο εντοπισμός ενός μεμονωμένου δείκτη στον εγκέφαλο που θα μας δώσει σημαντικές πληροφορίες για την ευαισθησία ενός ατόμου απέναντι στο στρες έως και τέσσερα χρόνια πριν είναι κάτι πραγματικά αξιόλογο και μοναδικό», δηλώνει ο Hariri.
πηγή: onmed.gr