ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 5:33:05π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
02
Ιουνίου

Πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη τα κορίτσια, λόγω... αίματος

Κατηγορία Ψυχολογία

Τα κορίτσια είναι πιο επιρρεπή στην κατάθλιψη και στις αγχώδεις διαταραχές, επειδή έχουν μεγαλύτερη ροή αίματος προς τον εγκέφαλο, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τα οιστρογόνα, οι ορμόνες του γυναικείου φύλου, αυξάνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο στα νεαρά κορίτσια, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τις διαφορές στις ψυχιατρικές διαταραχές μεταξύ των δύο φύλων. Η ροή του αίματος είναι γνωστό ότι είναι υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, αλλά η νέα αυτή μελέτη δείχνει τώρα ότι είναι σημαντικά διαφορετική κατά την εφηβεία, αλλά και αργότερα, στην ενήλικη ζωή.

 

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια μελέτησαν 922 νέους, ηλικίας μεταξύ 8 έως 22 ετών, τους οποίους υπέβαλαν σε μαγνητική τομογραφία, για να αναλύσουν την πορεία της ροής τους αίματος προς τον εγκέφαλο και τις διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα. Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση “Proceedings of the National Academy of Sciences”, υπέδειξαν ότι η διαφορά μεταξύ των φύλων προέρχεται κατά την εφηβεία, και μπορεί να έχει επιπτώσεις στις ψυχιατρικές διαταραχές, που συχνά εκδηλώνονται αργότερα στην ενήλικη ζωή.

 

"Τα τμήματα του εγκεφάλου, όπου είδαμε την υψηλότερη διαφορά στη ροή του αίματος, ήταν σε μέρη του εγκεφάλου, τα οποία συνδέονται με τις γνωστικές λειτουργίες, ενώ η περιοχή, που επλήγη, ήταν σημαντική, δεδομένου ότι ρυθμίζει τα συναισθήματα και ελέγχει τις κοινωνικές καταστάσεις", επεσήμαναν οι ερευνητές.


Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η ροή του αίματος εγκεφάλου πέφτει κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Αλλά μέχρι περίπου την ηλικία των 15 ετών, αρχίζει να μειώνεται ταχύτερα στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες, και μέχρι το τέλος της εφηβείας αυξάνεται στις γυναίκες, αλλά συνεχίζει να μειώνεται στα αρσενικά, όπως εξήγησαν οι ερευνητές.

Πηγή:news.gr

Διαβάστηκε 322 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα