ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 7:49:27μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 298
31
Ιανουαρίου

Ποια είναι η (κακή) συνήθεια που φέρνει τα ζευγάρια πιο κοντά

Κατηγορία Ψυχολογία

Ο σύντροφός μας είναι συχνά το κίνητρο για να γινόμαστε καλύτεροι. Μας ωθεί να γυμναζόμαστε περισσότερο, να τρώμε πιο υγιεινά και να πηγαίνουμε στον γιατρό για προληπτικό έλεγχο. Πότε πότε όμως μετατρέπεται από «φύλακα άγγελο» σε κακή επιρροή!

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο Νταλχάουζι του Καναδά, παρατηρείται μεταξύ ερωτικών συντρόφων μια σημαντική αλληλεπίδραση όσον αφορά την κατανάλωση αλκοόλ. Τα ζευγάρια, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Addictive Behaviours, συχνά χρησιμοποιούν το αλκοόλ ως μέσο για να καλλιεργήσουν τους μεταξύ τους δεσμούς ή για να χαλαρώσουν, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην επεισοδιακή κατάχρηση.


Αν και παλαιότερες μελέτες είχαν υποδείξει ότι οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρασυρθούν από τον σύντροφό τους και να πιουν λίγο παραπάνω, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία είναι εξίσου πιθανό οι ίδιες να «σπρώξουν» τον σύντροφό τους στο αλκοόλ.


Οι ερευνητές αναφέρουν ενδεικτικά ότι εάν ο ένας εκ των δύο συντρόφων συνηθίζει να ανοίγει ένα μπουκάλι κρασί με το βραδινό γεύμα, το έτερόν του ήμισυ είναι πιο πιθανό να απενοχοποιήσει το αλκοόλ και να θεωρεί την κίνηση αυτή κάτι το φυσιολογικό ή ακόμη και ελκυστικό.

 

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές μελέτησαν 179 ζευγάρια, είτε παντρεμένα είτε που συζούσαν. Καθένας από τους δύο συντρόφους ερωτήθηκε στην αρχή της μελέτης πόσο συχνά συνήθιζε να πίνει πέντε ή και περισσότερα ποτά (περίπου ένα μπουκάλι κρασί). Οι συμμετέχοντες έπρεπε να απαντήσουν ξανά στην ίδια ερώτηση τρία χρόνια αργότερα. Όσοι συμμετέχοντες έπιναν αρχικά λίγο αλλά είχαν σύντροφο στην κατηγορία «πέντε ποτά και άνω» κατέληξαν και οι ίδιοι να πίνουν περισσότερο μέσα στο διάστημα των τριών ετών.


Όπως αναφέρει η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Σάρα Μπαρτέλ: «Όσο πιο σημαντικός γίνεται ένας άνθρωπος για εμάς με τον καιρό, αυξάνεται και η επιρροή που ασκεί επάνω μας. Δύο άνθρωποι που διατηρούν ερωτική σχέση εκτίθενται ο ένας στις συνήθειες του άλλου κι έτσι υιοθετούν μια πιο θετική στάση απέναντι σε αυτές» –ασχέτως αν είναι καλές ή κακές, όπως φαίνεται.


Δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με πληθώρα αρνητικών εκβάσεων για την υγεία, όπως ο καρκίνος και οι παθήσεις του ήπατος, οι ερευνητές τονίζουν πως όταν ένας γιατρός προσπαθεί να πείσει έναν ασθενή να πίνει λιγότερο καλό θα είναι να συζητά το θέμα και με τον/την σύντροφό του ώστε να εξεταστεί μήπως εκεί βρίσκεται τελικά η... πηγή του κακού.

 

 

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστηκε 268 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα