ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 5:27:27μ.μ.
09
Μαρτίου

Πώς η σχέση με τους γονείς επηρεάζει την ψυχική υγεία των LGBTQ νέων

Κατηγορία Ψυχολογία

Μια σημαντική νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας

 

Για πολλά LGBTQ άτομα, η υποστήριξη και η επιβεβαίωση σε ένα περιβάλλον όπου αισθάνονται ασφαλείς, όπως αυτό της οικογένειας, μπορεί να κάνει τη διαφορά όσον αφορά τα αποτελέσματα της ψυχικής τους υγείας. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, έριξε λίγο περισσότερο φως στον ρόλο που μπορεί να παίξει τόσο η θετική όσο και η αρνητική αντίδραση από γονείς και κηδεμόνες στην ψυχική υγεία και την ευημερία των νέων LGBTQ.

 

Συγκεκριμένα, δείχνει ότι όσοι είχαν μεγαλύτερη υποστήριξη εμφάνισαν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι νέοι που είχαν υψηλότερα επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης ήταν οι αποδέκτες πιο αρνητικού, «ψυχολογικού ελέγχου» από τους γονείς τους. Αυτό που κάνει αυτή η έρευνα είναι να παρέχει περισσότερο πλαίσιο για μια αυξανόμενη κατανόηση της συνολικής ψυχικής υγείας των Αμερικανών LGBTQ παιδιών και εφήβων σε μια ασταθή στιγμή που ζητήματα γύρω από την ταυτότητά τους – και την αποδοχή της ταυτότητάς τους – γίνονται συχνά πρωτοσέλιδα.

 

Αυτή η μελέτη συμπληρώνει προηγούμενες έρευνες που υποδεικνύουν τα οφέλη που μπορεί να βιώσει ένας queer νέος εάν αισθάνεται υποστήριξη από τους γονείς του – καθώς και τις «παγίδες» που μπορεί να αντιμετωπίσει εάν αισθάνεται ότι κρίνεται, στιγματίζεται ή κακοποιείται από τους γονείς του και συγγενικά του πρόσωπα.

 

Η κρίσιμη σημασία της γονικής υποστήριξης


Κατά την αξιολόγηση των απαντήσεων, η επικεφαλής συγγραφέας Amy McCurdy, PhD, μεταδιδακτορική υπότροφος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, είπε ότι εντυπωσιάστηκε από δύο πράγματα: το γεγονός ότι «η υποστήριξη των γονέων και ο έλεγχος των γονέων είχαν επιρροή στην πρόβλεψη των συμπτωμάτων της νεανικής κατάθλιψης» και το γεγονός ότι οι επιρροές της γονικής υποστήριξης ή ελέγχου «είχαν μεγαλύτερη σημασία για τους νέους LGBTQ που δεν ήταν προς το παρόν αποκομμένοι από τους γονείς τους».

 

«Το πρώτο εύρημα είναι εκπληκτικό καθώς διαφέρει από τα αποτελέσματα μιας προηγούμενης μελέτης, η οποία διαπίστωσε ότι ο έλεγχος των γονέων αντικαθιστά τη σημασία της υποστήριξης των γονέων – η μελέτη μας δείχνει ότι και τα δύο έχουν επιρροή ταυτόχρονα», δήλωσε η McCurdy στο Healthline.

 

«Το δεύτερο εύρημα είναι νέο. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει πολλή έρευνα σχετικά με τους νέους LGBTQ που μένουν με τους γονείς τους – επειδή οι γονείς πρέπει να συναινέσουν ώστε οι νέοι να συμμετέχουν στην έρευνα – αυτό το εύρημα δείχνει την κρίσιμη σημασία της ανατροφής των παιδιών για αυτούς τους νέους», πρόσθεσε ο McCurdy. . Η McCurdy εξήγησε περαιτέρω ότι η νέα της έρευνά «γεφυρώνει το χάσμα» μεταξύ της έρευνας για τους ΛΟΑΤΚ νέους πληθυσμούς γενικά και της έρευνας ειδικά για την ίδια την ανατροφή των παιδιών.

 

Όσον αφορά την έρευνα για τους γονείς, είπε ότι το μεγαλύτερο μέρος της «δεν εξετάζει ρητά τη σεξουαλική ταυτότητα των νέων». Συνδέοντας τα δύο, αυτό το νέο έργο παρουσιάζει μια ευρύτερη εικόνα του πώς ακριβώς οι αλληλεπιδράσεις με τους ενήλικες που έχουν, από πολλές απόψεις, την πιο άμεση επίδραση στη διαμόρφωση της ζωής αυτών των νέων, επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία.

 

«Ωστόσο, προφανώς οι γενικές πρακτικές ανατροφής έχουν σημασία και για τους νέους LGBTQ», πρόσθεσε. «Αυτή η νέα έρευνα καταδεικνύει τη σημασία της γενικής κοινωνικής υποστήριξης και ελέγχου για τους νέους LGBTQ και προτείνει ότι η έννοια της γονικής μέριμνας μπορεί να αλλάξει ανάλογα με το αν οι νέοι μένουν με τους γονείς τους ή όχι».

 

Στη μελέτη, η McCurdy και ο συν-συγγραφέας της αναγνωρίζουν ορισμένους περιορισμούς καθώς υπάρχει, «γενίκευση του πλαισίου δειγματοληψίας» και «διαφορές χρονικού πλαισίου στα βασικά μέτρα μελέτης». Οι συγγραφείς δηλώνουν ότι απαιτείται «σε βάθος κατανόηση των πρακτικών ανατροφής των παιδιών» σε μελλοντική έρευνα. Ο Kyle T. Ganson, PhD, MSW, επίκουρος καθηγητής που είναι μέλος της Factor-Inwentash Faculty of Social Work στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, είπε ότι αυτή η έρευνα δίνει περισσότερο πλαίσιο στην ποιότητα των σχέσεων μεταξύ γονέων και νέων στην ζει.

 

«Αυτό είναι φυσικά σημαντικό γιατί μπορεί να βοηθήσει στην παροχή σημείων παρέμβασης για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας και των νέων LGBTQ+», είπε ο Ganson, ο οποίος δεν έχει σχέση με αυτήν την έρευνα, στο Healthline. «Για παράδειγμα, οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας μπορούν να υποστηρίξουν οικογένειες, γονείς, ώστε να προσαρμόσουν τη δέσμευσή τους με τους νέους μακριά από τον ψυχολογικό έλεγχο».

 

Όταν ρωτήθηκε γιατί η υποστήριξη των γονέων μπορεί να οδηγήσει σε λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ ο περισσότερο αρνητικός ψυχολογικός έλεγχος είχε το αντίθετο αντίκτυπο, ο McCurdy είπε ότι οι βασικοί λόγοι βρίσκονται στο γεγονός ότι η υποστήριξη από τον γονέα μπορεί να «βοηθήσει τους νέους να αντιμετωπίσουν το άγχος», ενώ ο ψυχολογικός έλεγχος. μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη και την ανεξαρτησία των νέων». «Ένα σημαντικό στοιχείο από αυτήν την έρευνα είναι ότι οι γονείς μπορούν να επιδείξουν και τις δύο πρακτικές ανατροφής – και για τους νέους LGBTQ που δεν είναι ανοιχτοί στους γονείς τους, το να έχουν γονείς με υψηλό έλεγχο φαίνεται να υπονομεύει ακόμη και την υψηλή υποστήριξη που μπορεί να προσφέρουν οι γονείς», εξήγησε.

 

Πώς οι γονείς μπορούν να είναι καλύτεροι σύμμαχοι

 

Ειδικοί υποστηρίζουν ότι ιδιαίτερα οι νέοι LGBTQ+ αντιμετωπίζουν περιθωριοποίηση και διακρίσεις με βάση τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου σε σχετικά υψηλά ποσοστά, κάτι που μπορεί να επιδεινωθεί με επιζήμιο τρόπο από το είδος του ψυχολογικού ελέγχου που επισημαίνει η μελέτη του McCurdy. «Ο ψυχολογικός έλεγχος δείχνει στους νέους ότι οι απόψεις και τα πιστεύω τους δεν έχουν σημασία για τους γονείς τους, επηρεάζοντας επομένως την ανάπτυξη της ταυτότητας και την αυτοεκτίμησή τους, οδηγώντας πιθανώς σε συμπτώματα κατάθλιψης», είπε. Όταν ρωτήθηκε πώς οι γονείς και οι κηδεμόνες θα μπορούσαν να είναι καλύτερες πηγές υποστήριξης για αυτούς τους νέους, ο DeChants ισχυρίστηκε ότι «δεν χρειάζεται να είναι ειδικοί σε θέματα LGBTQ για να υποστηρίξουν τους νέους LGBTQ στη ζωή τους».

 

«Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι απλές ενέργειες όπως οι γονείς που μιλούν με σεβασμό με τους νέους για την LGBTQ ταυτότητά τους μπορεί να συσχετιστούν με περισσότερες από 40% χαμηλότερες πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας τον περασμένο χρόνο», είπε ο DeChants. «Όσον αφορά τη συμμαχία, η αυτοεκπαίδευση είναι το κλειδί – και το The Trevor Project έχει διαθέσιμους πόρους που προσφέρουν βέλτιστες πρακτικές για την υποστήριξη της LGBTQ νεολαίας, όπως ο Οδηγός μας για να είσαι σύμμαχος σε διεμφυλικούς και μη δυαδικούς νέους». Όσον αφορά το τι εξετάζει μελλοντικά με τη δουλειά της, η McCurdy είπε ότι ανυπομονεί να διερευνήσει πώς διάφορες πρακτικές γονικής μέριμνας συνυπάρχουν και «ταυτόχρονα επηρεάζουν την ψυχική υγεία των νέων».

 

«Μαθαίνουμε ότι η υποστηρικτική γονική μέριμνα και η ελεγχόμενη ανατροφή δεν είναι απαραίτητα αντίθετα. Σε πολλές περιπτώσεις, οι νέοι αντιλαμβάνονται ένα μείγμα και των δύο καθώς αγωνίζονται για ανεξαρτησία», εξήγησε ο McCurdy. Συνοψίζοντας όλα στα βασικά, καταλήγουμε στην ενσυναίσθηση, τον σεβασμό και την αποδοχή. Ο Ganson πρόσθεσε ότι απλώς «το να είσαι παρών και να ενθαρρύνεις τους νέους να εξερευνήσουν την ταυτότητά τους και να αναπτύξουν την αίσθηση του εαυτού τους» είναι απαραίτητο.

 

«Η ανάπτυξη της εφηβείας είναι μια περίοδος πρόκλησης για πολλούς, δεδομένων των κοινωνικών πιέσεων και των σωματικών, ψυχολογικών και συναισθηματικών αλλαγών που συμβαίνουν. Η κατανόηση αυτής της διαδικασίας και η παρουσία να την υποστηρίξουμε είναι ζωτικής σημασίας», είπε

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 37 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα