ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2023 - 10:30:31μ.μ.

banner468x60

30
Απριλίου

Πρόληψη άνοιας: Ο ρόλος των σπουδών

Κατηγορία Ψυχολογία

Πολλές μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής που περιλαμβάνει σωστή διατροφή και τακτική άσκηση, μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της άνοιας.

Νέα μελέτη προσπάθησε να διερευνήσει το ρόλο των πανεπιστημιακών σπουδών στην απομάκρυνση του κινδύνου της έκπτωσης των νοητικών λειτουργιών.


Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στη Μ. Βρετανία χρησιμοποίησαν στοιχεία από 2.000 πνευματικά υγιείς ανθρώπους άνω των 65.


Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι πανεπιστημιακές σπουδές ή η ανάληψη ηγετικού ρόλου στη δουλειά διεγείρουν και τελικά ωφελούν τον εγκέφαλο.


Οι ερευνητές εξέτασαν τη θεωρία σύμφωνα με την οποία οι εμπειρίες στην αρχή ή στο μέσον της ζωής που αποτελούν πρόκληση για τον εγκέφαλο, κάνουν τους ανθρώπους πιο ανθεκτικούς στις αλλαγές που προκύπτουν από την ηλικία ή τις ασθένειες.


Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι με υψηλότερα επίπεδα νοητικών αποθεμάτων είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε καλύτερη πνευματική κατάσταση για μεγαλύτερο διάστημα, κάνοντας πιο ανθεκτικό τον εγκέφαλο σε νόσους όπως η άνοια.


Σύμφωνα με την ερευνήτρια Linda Clare, η απώλεια των νοητικών ικανοτήτων δεν είναι αναπόφευκτη και οι άνθρωποι που ακολουθούν δραστηριότητες που διεγείρουν το νου και τον προκαλούν να χρησιμοποιήσει διαφορετικές στρατηγικές εξασκώντας διάφορα δίκτυα, έχουν υψηλότερα νοητικά αποθέματα.


Αυτό δημιουργεί ένα φράγμα στον εγκέφαλο και τον καθιστά πιο ανθεκτικό.


Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν αυτό που έχουν δείξει παλαιότερες έρευνες, ότι δηλαδή η υγιεινή διατροφή, η περισσότερη άσκηση και οι κοινωνικές και πνευματικές δραστηριότητες που διεγείρουν τον εγκέφαλο, καθώς και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, ενισχύουν τις νοητικές επιδόσεις.


Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine.

 

πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 293 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα