ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 2:59:48π.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
17
Μαΐου

Μια δύσκολη κατάσταση που εμφανίζεται κυρίως στην εφηβεία και συνήθως στα κορίτσια, όπου υπάρχει η έντονη πεποίθηση ότι το άτομο είναι υπέρβαρο, η μέτρηση βάρους γίνεται εμμονή και η εξαντλητική δίαιτα μπορεί να καταστεί επικίνδυνη ακόμα και για την ζωή του ατόμου.

Ενδείξεις της ψυχογενούς ανορεξίας αποτελούν ο έντονος φόβος για αύξηση του βάρους, η διαρκής ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματος, η εξαντλητική δίαιτα σε συνδυασμό με την έντονη άσκηση, η κρυφή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, η αποφυγή κοινωνικών δραστηριοτήτων που περιλαμβάνουν φαγητό (π.χ. κοινωνικά γεύματα), η υιοθέτηση ιδιόρρυθμων διατροφικών συνηθειών (π.χ. το άτομο κρύβει φαγητό σε διάφορα μέρη) και η συνεχής ενασχόληση με το φαγητό (π.χ. συλλογή συνταγών και μαγείρεμα πολύπλοκων φαγητών για τους άλλους).

 

Αιτίες


Η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί μια ασθένεια για την οποία δεν ευθύνεται ένας μεμονωμένος παράγοντας. Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας είναι μάλλον πολυπαραγοντικά. Ιδιαίτερη σημασία έχουν τα πρότυπα της Κοινωνίας και της συγκεκριμένης εποχής, για το πως πρέπει να είναι το σώμα για να είναι αρεστό

Η έμφαση των μέσων μαζικής ενημέρωσης στην εξωτερική εμφάνιση και η αναγωγή ενός πολύ αδύνατου γυναικείου σώματος στο ιδανικό δημιουργεί πιέσεις, ιδιαίτερα στις νεαρές και έφηβες κοπέλες να αποκτήσουν σώμα και εμφάνιση ανάλογα με τα προβαλλόμενα πρότυπα ομορφιάς και κομψότητας. Από την άλλη, πολλοί άνθρωποι στην προσπάθειά τους να επεξεργαστούν την πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων καταφεύγουν στο φαγητό ή στον αυστηρό έλεγχο της διατροφής ως ένα μέσο ανακούφισης. Η χαμηλή αυτοεκτίμηση και η ανασφάλεια μπορεί να αποτελεί μια ακόμη πλευρά της ψυχογενούς ανορεξίας.

Η ψυχογενής ανορεξία μπορεί να εμφανιστεί σε όλες τις ηλικίες. Ιδιαίτερα όμως, η μετάβαση στην εφηβεία και οι ταχύτατες σωματικές μεταβολές που τη συνοδεύουν μπορεί να δημιουργήσουν δυσκολίες κατά την υιοθέτηση μιας νέας ενήλικης πλέον ταυτότητας.

Σημαντικό είναι να υπογραμμιστεί ότι όλοι οι προαναφερθέντες παράγοντες αποτελούν εν δυνάμει αιτίες-υποθέσεις για την εκδήλωση της ψυχογενούς ανορεξίας, ωστόσο κάθε άτομο έχει τη δική του προσωπικότητα και προσωπική ιστορία και βασικό είναι να δίνεται έμφαση καταρχήν σε αυτά τα στοιχεία.

 

Τι προκαλείται


Η ψυχογενής ανορεξία προκαλεί σειρά αρνητικών επιπτώσεων, όπως υπόταση, αρρυθμία, αφυδάτωση, αμηνόρροια στις γυναίκες, προβλήματα πέψης, τριχόπτωση, κόπωση, ζαλάδες ή λιποθυμία, αϋπνίες, οστεοπόρωση, κατεστραμμένη οδοντοστοιχία και παγωμένα άκρα.

Σε ψυχολογικό επίπεδο, το άτομο με ψυχογενή ανορεξία βιώνει φόβο και ανησυχία μήπως παχύνει και, όταν τρώει, μπορεί να νιώθει ενοχές και στενοχώρια. Σε κοινωνικό επίπεδο, το άτομο αρχίζει να απομονώνεται, ενώ οι κοινωνικές του σχέσεις περιορίζονται σε σημαντικό βαθμό. Μάλιστα, μπορεί να αποσύρεται από τις διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις και, ιδιαίτερα, τις δραστηριότητες που σχετίζονται με το φαγητό. Επιπρόσθετα, παρατηρείται μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος.

Η κατάσταση αυτή είναι σαφώς επικίνδυνη για τη ζωή του ατόμου. Η επικινδυνότητά της καθορίζεται από τα συνοδά προβλήματα και τις επιπλοκές στη σωματική υγεία του ατόμου. Η υπερβολική απώλεια βάρους επιφέρει σειρά προβλημάτων στη σωματική υγεία, όπως αμηνόρροια, οιδήματα, υπόταση, υποθερμία, βραδυκαρδία, συστολικό καρδιακό φύσημα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στο θάνατο. Για το λόγο αυτό, σε αρκετές περιπτώσεις συνίσταται η ένταξη του ατόμου σε νοσοκομειακό πλαίσιο.

 

Πηγή:iatropedia.gr

Διαβάστηκε 365 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα