ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 16 Απριλίου 2024 - 3:24:58μ.μ.
13
Ιανουαρίου

Τι είναι το Negging και πώς θα καταλάβετε ότι σας το κάνουν

Κατηγορία Ψυχολογία

Παραδείγματα για τις «αθώες» συμπεριφορές

Το Negging είναι μια πράξη συναισθηματικής χειραγώγησης που συνήθως εντοπίζεται ανάμεσα σε ερωτικούς συντρόφους -χωρίς να είναι ο κανόνας- και αποτελείται από σημάδια που στην αρχή γίνονται αντιληπτά ως «καλές προθέσεις».

 

Όπως αναφέρει το healthline.com, περιλαμβάνει «ακραία» κομπλιμέντα που καλύπτονται από την προσωπική σχέση των συνομιλητών, δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά επαναλαμβανόμενο σε τακτικό χρονικό διάστημα και γίνεται αντιληπτό, επειδή το θύμα νιώθει άσχημα ψυχολογικά. Μάλιστα, «στόχος» του Negging είναι ο θύτης να προσβάλει τον συνομιλητή του, με το πρόσχημα ότι προσπαθεί να του ανεβάσει το ηθικό.


Αρχικά, το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα Negging, είναι τα διφορούμενα κομπλιμέντα, που στην πραγματικότητα προβληματίζουν τον δέκτη, όπως πχ «είσαι υπέροχη σήμερα, εγώ δεν θα είχα το κουράγιο να κάνω έτσι τα μαλλιά μου».

 

Έπειτα, είναι η σύγκριση με άλλους ανθρώπους και τα επιτεύγματα τους, ενώ ακολουθεί η προσβολή με το πρόσχημα της «εποικοδομητικής κριτικής», όπως «εσύ καλά έκανες, όμως να ξέρεις ότι διαφωνώ μαζί σου».

 

Επίσης, ένα κλασσικό παράδειγμα Negging, είναι όταν ο θύτης προσπαθεί να κλέψει τη δόξα από τον συνομιλητή του και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Πχ ένα άτομο βρίσκει δουλειά και το ανακοινώνει, όμως ο συνομιλητής του αρχίζει να μιλάει για τα «σπουδαία επιτεύγματα» που πέτυχε στην εργασία του.

 

Ακόμη, αλλά τρία χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι να νιώθει κάποιος λυπημένος γιατί εξέφρασε τις ανησυχίες του επάνω σε κάποιο θέμα, να ακούσει ως επιχείρημα «πλάκα έκανα» ή κάτι αντίστοιχο σε περίπτωση που ζητήσει να ακούσει συγγνώμη για μια απρεπή συμπεριφορά και τέλος είναι η προσβολή που διατυπώνεται ως ερώτηση, όπως «δεν σε νοιάζει τι σκέφονται οι άλλοι σωστά;».

 

Αυτό που πρέπει να τονιστεί όμως, είναι πως το Negging δεν είναι να έρθει απλά κάποιος αντιμέτωπος με μία από τις παραπάνω συμπεριφορές, αλλά να τις βιώνει συνέχεια και σε τακτική βάση, με αποτέλεσμα να νιώθει άσχημα.

 

 

 

 

Πηγή:newsbeast.gr

Διαβάστηκε 37 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα