ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023 - 4:25:21π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
15
Ιουνίου

Τι να κάνετε για να ακολουθούν τα παιδιά σας τις συμβουλές σας

Κατηγορία Ψυχολογία

Πολλοί γονείς πιστεύουν ότι το να είναι πολύ αυστηροί με τα παιδιά τους είναι ο καλύτερος τρόπος για να καταφέρουν να τα κάνουν να ακολουθούν τις οδηγίες τους και όλα όσα τα συμβουλεύουν.

Αλλά μια νέα έρευνα που έγινε σε έξι ευρωπαϊκές χώρες έρχεται να αποδείξει ότι αυτή η μέθοδος είναι μάλλον λανθασμένη.


Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Σπουδών επάνω στην Πρόληψη, εξέτασαν τις περιπτώσεις σχεδόν 8.000 παιδιών και εφήβων ηλικίας από 11 έως 19 ετών, τους οποίους ρώτησαν σχετικά με την συμπεριφορά των γονιών τους απέναντί τους.


Οι επιστήμονες ξεχώρισαν τέσσερα σχετικά μοντέλα, βάσει των απαντήσεων των παιδιών:


To μοντέλο "κύρους", το οποίο περιλαμβάνει εκείνους τους γονείς που δίνουν σαφείς κανόνες και με αγάπη και ευελιξία, συνομιλούν με τα παιδιά, όταν ζητούν τη συμμόρφωσή τους, προσπαθώντας να τους πείσουν με λογικά επιχειρήματα.


Το "αυταρχικό" μοντέλο συμπίπτει με το προηγούμενο στο ότι και τα δύο απαιτούν και τον έλεγχο, αλλά διαφέρει στο ότι οι γονείς εμφανίζουν λιγότερη αγάπη και στοργή προς το παιδί.


Εν τω μεταξύ, οι γονείς που εμπίπτουν στους "αμελείς" και "επιεικείς" χαρακτηρίζονται από χαμηλό επίπεδο του ελέγχου των παιδιών, σύμφωνα με τους ερευνητές. Αλλά οι μεν πρώτοι είναι "πολύ στοργικοί και οι δεύτεροι είναι "πολύ συναισθηματικοί".


Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι το μοντέλο "κύρους" και το μοντέλο της "επιείκειας" είναι εκείνα που λειτουργούν καλύτερα, τόσο για την πρόληψη της κατάχρησης ουσιών (ναρκωτικά, τσιγάρο, αλκοόλ κλπ) όσο και στη διακοπή κακής/απαράδεκτης/ασύμβατης συμπεριφοράς από πλευράς των παιδιών.

Μάλιστα, οι ερευνητές επισήμαναν ότι το πολύ "αυταρχικό" μοντέλο μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερα άκαρπο, επειδή τα παιδιά τείνουν να αντιδρούν αρνητικά σε αυτό που δεν κατανοούν, έστω και αν είναι για το καλό τους.


Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Drug and Alcohol Dependence.

Πηγή:onmed.gr

Διαβάστηκε 288 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα