ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024 - 8:32:55μ.μ.
×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
30
Ιουνίου

Το Άγχος-Η σύγχρονη ασθένεια της εποχής μας

Κατηγορία Ψυχολογία

Το άγχος έχει χαρακτηρισθεί ως την σύγχρονη ασθένεια των ανθρώπων που βιώνουν έντονα συναισθηματικά την καθημερινότητά τους μέσα από διάφορα αδιέξοδα που δημιουργούνται.

MINABOULEKOUNEWΟ γρήγορος ρυθμός της σύγχρονης ζωής των μεγαλουπόλεων, το έντονο άγχος που διαβρώνει την ικανότητα των ανθρώπων να αντιμετωπίζουν τις καθημερινές εργασίες τους, εμφανίζοντας δυσκολίες προσαρμογής, σε ένα μεγάλο βαθμό μέσα από διαρκείς αλλαγές που συντελούνται σε όλους τους τομείς, οδηγούν σε τεράστια ψυχοσωματικά συμπτώματα.


Κύριες αιτίες αυτού του φαινομένου εμφανίζονται μέσα από διάφορα αλυσιδωτά γεγονότα που καθορίζουν την ζωή ενός ανθρώπου όπως ο θάνατος, ένα διαζύγιο, μια ασθένεια, ένας γάμος, μια δύσκολη εγκυμοσύνη, ένα νέο μέλος στους κόλπους της οικογένειας, η έλλειψη απασχόλησης-εργασίας, οικονομικά προβλήματα, σύνταξη, φροντίδα ηλικιωμένων συμφιλίωση με τον σύντροφο μετά από διένεξη, μετακόμιση, υψηλή πίεση στον χώρο εργασίας που τείνει να αμβλύνει και να αυξάνει την εργασιακή ανασφάλεια όταν οι περισσότεροι είναι άνεργοι και οι ήδη έχοντες εργασία παλεύουν να διατηρήσουν την υφιστάμενη θέση τους.


Η πίεση από μόνη της δεν αποτελεί αρνητική ένδειξη, πολλές φορές μπορεί να είναι και δημιουργική! Μια υγιής δόση της μπορεί να είναι και τονωτική και να δώσει ένα κίνητρο ώθησης να αποκτήσει κανείς νέα ενδιαφέροντα όπου θα τον γεμίζουν και θα τον κάνουν να αισθάνεται χρήσιμος!


Στην πραγματικότητα η έλλειψη ευκαιριών και προκλήσεων μπορούν να είναι από μόνες τους ζημιογόνες γιατί οδηγούν τον άνθρωπο σε έλλειψη ενδιαφερόντων και κατ’ επέκταση σε κοινωνική απομόνωση.


Το στρες βέβαια όπως αντιλαμβάνεσθε είναι μια φυσική αντίδραση του οργανισμού μας γνωστή ως η αντίδραση μάχης ή φυγής ανάλογα με το πώς ο καθένας μπορεί να το αντιμετωπίσει. Τα συμπτώματα βέβαια είναι εμφανή μέσα από μια σειρά αντιδράσεων που συμβαίνουν στο σώμα μας όπως είναι υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλοι-ημικρανίες, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ερεθισμοί του δέρματος, κούραση, εκνευρισμός, κατάθλιψη, ατονία, αυπνία, εφιάλτες, και κυρίως μια διαρκής ανησυχία του σύγχρονου ανθρώπου να προλάβει…. τα πάντα… πολλές φορές χωρίς νόημα όταν δεν συνειδητοποιούμε πόσο φθαρτοί είμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο.


Στην καθημερινή ζωή πλέον αντιμετωπίζουμε όλοι μας πολλές δυσκολίες, όπου το άγχος στο σπίτι επιδρά στο εργασιακό περιβάλλον και αντίστροφα.


Το σημαντικότερο απ’ όλα είναι ότι κανένας δεν είναι ευχαριστημένος με τον άλλο και ασκείται μόνιμα μια κριτική δυσαρέσκειας για το πώς αντιμετωπίζει ο καθένας μας τα γεγονότα από την δική του οπτική γωνία….. όπου κυριαρχεί η εγωπάθεια, η αλαζονεία και κανένας δεν νοιάζεται για τον άλλο ουσιαστικά, και αυτό δημιουργεί αποξένωση στις σχέσεις των ανθρώπων που πλέον αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Η έλλειψη κατανόησης είναι εκείνη που δημιουργεί ψυχοσωματικές συμπεριφορές!


Ο σημερινός άνθρωπος δεν είναι ελεύθερος όσον αφορά τις επιλογές του σε μια τόσο σύνθετη κοινωνία όπου ο ένας εξαρτάται από τον άλλο και όταν υπάρχει η παντελής έλλειψη συνεννόησης και υπευθυνότητας.


Για να μπορέσουμε ουσιαστικά να αντιμετωπίσουμε αυτή την παθογόνο κατάσταση όπου οι ρυθμοί τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός, θα πρέπει να κάνουμε μικρές παύσεις, διαλείμματα και να πάρουμε τον κατάλληλο χρόνο προκειμένου να αξιολογήσουμε την κατάσταση ρεαλιστικά, θέτοντας στόχους που μπορούν να επιτευχθούν με ευελιξία, έτσι ώστε να αποφευχθεί μια ενδεχόμενη κατάρρευση που θα έχει προκληθεί από συσσωρευμένη πίεση.


Βέβαια υπάρχει και εκείνη η κατηγορία των ανθρώπων που δείχνει να παραμένει σχετικά ανεπηρέαστη από τις βλαβερές συνέπειες του στρες γιατί συνειδητοποιούν ότι κανείς δεν μπορεί να περιμένει τα πάντα από αυτούς όπου η αναζήτηση της τελειότητας είναι ένας στόχος μη εφικτός.


Προσπαθήστε να είστε κατηγορηματικοί στις αξιώσεις σας όταν οι άλλοι άνθρωποι που σας περιβάλλουν είναι η κύρια αίτια του άγχους σας. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες σας και τα δυσάρεστα θέματα που προκύπτουν εκφράζοντας τα συναισθήματά σας ανοιχτά.


Δείξτε στους συνανθρώπους σας ότι για να αντιμετωπίσουν μια σοβαρή κατάσταση που συμβαίνει δεν μπορούν να είναι όλοι δημοφιλείς και να αποτελούν το επίκεντρο του κόσμου….
Μερικοί άνθρωποι σπαταλούν μεγάλο μέρος της ενέργειάς τους για να είναι αρεστοί στους άλλους, θυμηθείτε ότι κανείς δεν μπορεί να ικανοποιεί τους πάντες εις βάρος του αλλουνού, ο χρόνος είναι πολύτιμος για τον καθένα από εμάς!


Δώστε προτεραιότητες στην ζωή σας, έτσι ώστε ο χρόνος σας να είναι σωστά κατανεμημένος σε κάθε δεδομένη στιγμή, δώστε χώρο στον καθένα που σχετίζεται μαζί σας, έτσι ώστε η συμβίωση να είναι ομαλή και αρμονική!


Αφιερώστε περισσότερες ώρες από τον χρόνο σας κάνοντας ενδοσκόπηση και επανεκτιμώντας τα πράγματα σε μια πιο ρεαλιστική βάση, με σωστό σχεδιασμό και ικανοποιητικές παρεμβάσεις.
Σωστή διαχείριση του χρόνου είναι το κλειδί για την αποφυγή στην έκθεση και τον κίνδυνο που προκαλεί το άγχος στην σημερινή εποχή!


Σε μια τόσο πολυάσχολη καθημερινή αγχωτική ζωή για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν θα πρέπει να καταβάλλουμε όλοι μας σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να διατηρήσουμε έναν ισορροπημένο τρόπο ζωής, όπου τα χρονοδιαγράμματα που θέτουν οι άλλοι δεν θα είναι υπερβολικά αυστηρά όσο και αν μας το επιβάλλουν.


Ξεκούραση και Χαλάρωση είναι δυο σημαντικά συστατικά για την αρμονική μας ισορροπία, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η φυσική άσκηση μειώνει το άγχος και η ένταση περνάει στην χαλάρωση ενεργοποιώντας εκείνους τους μηχανισμούς της ανθρώπινης άμυνας να αντισταθεί στις εξοντωτικές συνθήκες που βιώνουμε.


Ένας από τους νόμους της φύσης είναι ότι όσο ο άνθρωπος αναπτύσσεται και εξελίσσεται κατά την διάρκεια της ζωής του αποκτά εμπειρίες άλλοτε θετικές και άλλοτε αρνητικές που οδηγούν σε σημαντικές αλλαγές. Το κυριότερο απ’ όλα είναι να μπορεί ο καθένας μας να στέκει αλώβητος στην μάχη…..


Και όπως έλεγε και ο Τσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα “Η πηγή του άγχους βρίσκεται στο μέλλον. Αν μπορείς να κρατήσεις το μέλλον έξω από το μυαλό σου, μπορείς να ξεχάσεις τις στεναχώριες σου”.
Ας αφήσουμε τα πράγματα να κυλήσουν ήρεμα στο Αύριο!!!!

 

Mίνα Μπουλέκου

Διαβάστηκε 335 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(5 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα