×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
06
Σεπτεμβρίου

Βραβείο «Διδώ Σωτηρίου» στον Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Εκδήλωση για την απονομή του βραβείου «Διδώ Σωτηρίου» και την υποδοχή των νέων μελών της θα πραγματοποιήσει στο Ίδρυμα Θεοχαράκη την Παρασκευή 10 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ, η Εταιρεία Συγγραφέων.


Το βραβείο απονέμεται κάθε χρόνο σε Έλληνες ή ξένους συγγραφείς που με το έργο τους έχουν συμβάλει στην ανάδειξη της ελληνικής λογοτεχνίας στο εξωτερικό. Φέτος θα βραβευθεί ο Ισπανός ελληνιστής καθηγητής Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια.


Για την συγγραφέα Διδώ Σωτηρίου, με αφορμή τα δέκα χρόνια από τον θάνατό της, θα μιλήσουν οι Άλκη Ζέη, Νίκος Μπελογιάννης και Νένα Κοκκινάκη.

 

Για τον βραβευόμενο Πέδρο Μπάδενας δε λα Πένια θα μιλήσουν οι συγγραφείς Νίνα Αγγελίδου και Φίλιππος Δρακονταειδής, ενώ την εκδήλωση θα προλογίσει ο Πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων, Δημήτρης Καλοκύρης.  Το έπαθλο που συνοδεύει τη βράβευση έχει φιλοτεχνηθεί από τον γλύπτη Θόδωρο.
Ο Πέδρο Μπάδενας, ειδικός σε θέματα βυζαντινού και μετα-βυζαντινού πολιτισμού, είναι ο συγγραφέας ενός έργου αναφοράς για την μετάφραση από τα ελληνικά στα ισπανικά  («La transcripción del griego moderno al español»), ενώ το 1994 τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης της Ισπανίας για την μετάφραση του μεσαιωνικού μυθιστορήματος «Βαρλαάμ και Ιωάσαφ».

 

pedro

 

Γνωστός στη χώρα μας και από την επιτυχημένη θητεία του ως διευθυντής του Ινστιτούτου Θερβάντες στην Αθήνα, αλλά και ως μορφωτικός ακόλουθος της Ισπανίας στην Ελλάδα, ο Πέδρο Μπάδενας έχει μεταφράσει στα ισπανικά τα «Άπαντα» των Καβάφη, Σεφέρη, Ελύτη Ρίτσου κ.ά., αλλά και κλασικούς (Αισχύλο, Πίνδαρο, Αίσωπο και Μένανδρο).

 

Καθηγητής στο Κέντρο Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Συμβουλίου Επιστημονικής Έρευνας της Ισπανίας, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης της χώρας του, ο Πέδρο Μπάδενας συνέβαλε επίσης στην μελέτη της ελληνικής γραμματείας με την ίδρυση του περιοδικού «Eρύθεια», που είναι αφιερωμένο στη μελέτη του βυζαντινού και του νεότερου ελληνικού πολιτισμού καθώς και με τη σειρά «Νέα Ρώμη» (40 τεύχη μέχρι τώρα) που προβάλλει μελέτες για βυζαντινά, μεταβυζαντινά, λατινικά και γενικότερα ανθρωπιστικά θέματα.

 

 

πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστηκε 259 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)