ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 7:41:26π.μ.
06
Ιουνίου

Διαδικτυακή εκδήλωση 1821: Κριτική του Ναυτικού Aγώνα στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2021 και ώρα 12.00 μ. το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.) διοργανώνουν διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα,

1821: Κριτική του Ναυτικού Αγώνα, που πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης.

 

Θα μιλήσει ο Επίτιμος Αρχηγός Στόλου, Γενικός Διευθυντής Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, Πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Ιστορίας, κ. Κωνσταντίνος Μαζαράκης–Αινιάν.

 

Την εκδήλωση συντονίζει ο Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι. κ. Ανδρέας Κούκος.

 

Η επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων το 1821 αντιμετωπίσθηκε από την Ιερά Συμμαχία με σαφή εχθρότητα. Η Υψηλή Πύλη, όπου μπορούσαν να φθάσουν οι στρατιές της, αντέδρασε γρήγορα και σκληρά εναντίον των αχάριστων γκιαούρηδων.
Η επιχείρηση του Υψηλάντη στις Ηγεμονίες νικήθηκε πολύ σύντομα. Το ίδιο και η επανάσταση στη Χαλκιδική. Ο Ελληνισμός της Κωνσταντινούπολης, της Θράκης, της Μακεδονίας και της Μικράς Ασίας υπέστη συστηματική καταστροφή. Μόνο στο Μωριά, τα νησιά της Άσπρης Θάλασσας και σε περιορισμένο βαθμό στη Ρούμελη μπόρεσε η επανάσταση να αντέξει ικανό χρόνο, μέχρι οι ανταγωνισμοί των Μεγάλων Δυνάμεων να οδηγήσουν στη Ναυμαχία του Ναβαρίνου και τα Πρωτόκολλα του Λονδίνου που χάρισαν στο εξεγερμένο έθνος μια πρώτη κρατική υπόσταση.


Ο ηρωισμός, η στρατηγική και τακτική ικανότητα των εξεγερμένων Ελλήνων, μαζί με το ορεινό και δύσβατο έδαφος, προστάτεψαν τη Ρούμελη και το Μωριά από τις στρατιές Τουρκαλβανών που επέδραμαν κάθε χρόνο από Βορρά. Παράλληλα όμως, κύριος παράγων που επέτρεψε στην επανάσταση να διατηρηθεί ζωντανή στο νότιο άκρο της Βαλκανικής και στα νησιά του Αιγαίου από το 1821 μέχρι τουλάχιστον το 1827, ήταν η αδυναμία του Σουλτάνου, όσο ο στόλος των επαναστατών κυριαρχούσε στο Αιγαίο, να διαπεραιώσει στρατό δια θαλάσσης από τη Μικρά Ασία προς τα νησιά και κυρίως προς το Μωριά. Υπήρξαν όμως παράγοντες που δεν επέτρεψαν στη γνωστή στους επαναστάτες στρατηγική της κυριαρχίας στη θάλασσα να εφαρμοστεί με συνέχεια και συνέπεια. Έντονος τοπικισμός, προσωπικά πάθη και έλλειψη πόρων ήσαν οι κύριες αιτίες. Η καταστροφή του Γαλαξιδίου, οι σφαγές της Χίου, των Ψαρών και της Κάσου, ήσαν μερικά από τα αποτελέσματα της ελλιπούς εφαρμογής της στρατηγικής αυτής. Η απόβαση του Ιμπραήμ στο Μωριά αποτέλεσε την πιο μεγάλη απειλή.

 

Σκοπός της παρουσίασης είναι να αναδείξει ορθές και λανθασμένες κινήσεις στη θάλασσα από τους αντίπαλους και τις επιπτώσεις αυτών, στην πορεία του αγώνα.

 

 

Ο σύνδεσμος της εκδήλωσης είναι:
https://diavlos.grnet.gr/event/e1876

Και ο σύνδεσμος παρακολούθησης :
https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=8828

 

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

 

Διαβάστηκε 136 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα