Εκτύπωση αυτής της σελίδας
25
Νοεμβρίου

Διάλεξη με θέμα «Ταξιδεύοντας στην Εποχή του Ανθρώπου - Από τον Αριστοτέλη στη Σύγχρονη Βιολογία»

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Στη δεύτερη διάλεξη του 5ου κύκλου σειράς διαλέξεων που συνδιοργανώνουν τo Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Α.Π.ΚΥ.),

το Σπίτι της Κύπρου και ο Ελληνικός Πολιτιστικός Όμιλος Κυπρίων Ελλάδας (Ε.Π.Ο.Κ.), ο Ομότιμος Καθηγητής Γενετικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) Ζαχαρίας Σκούρας θα αναπτύξει το θέμα «Ταξιδεύοντας στην Εποχή του Ανθρώπου - Από τον Αριστοτέλη στη Σύγχρονη Βιολογία».

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18.30 στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), τηρώντας μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας και περιορισμού της διασποράς του covid-19, και θα μεταδοθεί ταυτόχρονα και διαδικτυακά στον σύνδεσμο:

https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=10387
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Αντιπρύτανης του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου Καθηγητής Γιάννης Μανωλόπουλος. Θα συντονίσει ο Πρόεδρος Δ.Σ. Ελληνικού Πολιτιστικού Ομίλου Κυπρίων Ελλάδος, Μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός», Δρ Ηρακλής Ζαχαριάδης. Με την ολοκλήρωση του 5ου κύκλου διαλέξεων θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους έχουν παρακολουθήσει τη Σειρά.

 

Από την αρχαιότητα μέχρι τον 18ο αιώνα οι αντιλήψεις για τη ζωή μπερδεύονταν με μύθους, δοξασίες και δόγματα, με λίγες φωτεινές εξαιρέσεις, όπως η σκέψη του Αριστοτέλη. Η ανακάλυψη του κυττάρου, των νόμων της κληρονομικότητας, της εξελικτικής διαδικασίας, του γενετικού υλικού και τόσων άλλων, προσέδωσαν νέες φιλοσοφικές και επιστημονικές διαστάσεις στο φαινόμενο ζωή, απαιτώντας μία ολιστική προσέγγιση. Το βιολογικό σύστημα προβάλλεται ως ένας αέναος χορός, με έκφραση, με πειθαρχία, με σχέδιο και αυτοσχεδιασμό, με ατομικότητα και συλλογικότητα. Η Βιολογία ο λόγος περί βίου μας προκαλεί και μας προσκαλεί να αναζητήσουμε τη ζωή, το πιο πολύπλοκο φαινόμενο που αντιμετώπισε ποτέ ο ανθρώπινος νους, σε όλες της τις εκφάνσεις. Όλο και περισσότερο εδραιώνεται η αντίληψη ότι ο βίος και η πολιτεία του καθενός μας περνά μέσα από τη βιολογική μας οντότητα, που όταν την αντιληφθούμε θα σεβαστούμε τη φύση μας (τη μοναδικότητά μας), αλλά και τη φύση που μας περιβάλλει.

 

Ο Ζαχαρίας Σκούρας διετέλεσε Καθηγητής Γενετικής, Πρόεδρος του Τμήματος Βιολογίας και μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Διετέλεσε επίσης, μεταξύ άλλων, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) και Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας-ΝΟΗΣΙΣ. Τα επιστημονικά του ενδιαφέροντα και οι δημοσιεύσεις του εστιάζονται στη διερεύνηση της βιολογικής πολυπλοκότητας και των αλληλοεπιδράσεων του γενοτύπου, του περιβάλλοντος και του φαινοτύπου. Έδωσε διαλέξεις και συμμετείχε σε εκπομπές ραδιοφώνου, τηλεόρασης και διαδικτύου με κύριο άξονα τις αντιλήψεις για τη Ζωή, τη Φύση και την Κοινωνία, προσπαθώντας να συνδυάσει την επιστημονική λογική, το φιλοσοφικό στοχασμό και την καθημερινότητα. Σήμερα είναι Ομότιμος Καθηγητής του Α.Π.Θ., Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ανοικτού Πανεπιστημίου του Δήμου Καλαμαριάς. Το τελευταίο του βιβλίο με τίτλο «Ταξιδεύοντας στην εποχή του ανθρώπου. Η ζωή στην ανθρωπόκαινο» κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γερμανός.

 

 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η είσοδος στην εκδήλωση είναι δυνατή μόνο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγχαρτου ή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης με ισχύ έως έξι μήνες από τη διάγνωση, σε συνδυασμό με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.

 

Διαβάστηκε 84 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)