Ανώτερης Ερευνητικής Συνεργάτιδας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου και Επιμελήτριας της σειράς Studies in Mediterranean Archaeology (SIMA) των Εκδόσεων Astrom, Λευκωσία, ξεκινά, τη Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, ο τρίτος κύκλος της ετήσιας σειράς διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου».
Η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και ο τρίτος κύκλος της πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη.
Σύμφωνα με τη δρα Jennifer M. Webb: «Η Μέση Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο (περ. 2000-1700 π.Χ.) έχει τυπικά ιδωθεί ως μία μεταβατική περίοδος μεταξύ δύο πολύ πιο συναρπαστικών και με περισσότερο ενδιαφέρον περιόδων, αφενός της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού και αφετέρου της Ύστερης Εποχής του Χαλκού. Έχει επί μακρόν θεωρηθεί ότι την εποχή αυτή το νησί ήταν μάλλον απομονωμένο από τον έξω κόσμο και αποτελείτο από μικρές αγροτικές και ουσιαστικά ειρηνικές κοινότητες ίσων. Αυτό έχει τώρα αλλάξει σημαντικά, ως αποτέλεσμα νέων ανασκαφών και δημοσιεύσεων δεδομένων από έναν αριθμό θέσεων που ανασκάφηκαν στον βορρά της Κύπρου πριν την τουρκική εισβολή του 1974. Η διάλεξη θα εστιάσει σε ένα από τα λεγόμενα προγράμματα παλαιών ανασκαφικών δεδομένων, ειδικότερα σε υλικό από 80 τάφους που ανασκάφηκαν στη Λάπηθο το 1913 και το 1917. Θα περιγράψει την αστυνομικού τύπου εργασία που χρειάστηκε για να ξεκαθαριστεί το αρχειακό υλικό και να εντοπιστούν τα αντικείμενα που είναι αποθηκευμένα στο Κυπριακό Μουσείο εδώ και έναν αιώνα και θα καταδειχθεί πώς αυτή η έρευνα έχει οδηγήσει σε μία νέα κατανόηση της Μέσης Εποχής του Χαλκού, ως μίας δυναμικής περιόδου, κατά τη διάρκεια της οποίας κάποιες κοινότητες ανέπτυσσαν σύνθετες οικονομικές και πολιτικές δομές σε σύνδεση με εξειδικευμένη παραγωγή, εσωτερικά δίκτυα πόρων και το διεθνές εμπόριο μετάλλου».
Η διάλεξη, την οποία θα προλογίσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης, θα πραγματοποιηθεί στην Αγγλική γλώσσα και είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=15616
Η Jennifer M. Webb είναι Έκτακτη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο La Trobe της Μελβούρνης και Ανώτερη Ερευνητική Συνεργάτις του Πανεπιστημίου Κύπρου. Είναι ειδική στην Κύπρο της Εποχής του Χαλκού και έχει συνδιευθύνει ανασκαφές στο Μαρκί, τη Δένεια και το Πολιτικό. Έχει επίσης δημοσιεύσει ανασκαφές των James Stewart στο Κάρμι το 1961 και Πορφύριου Δίκαιου στην Αμπελικού το 1942 και έχει συνδημοσιεύσει με τον Γιώργο Γεωργίου του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου, ένα νεκροταφείο της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στον Ψεματισμένο. Επιπροσθέτως έχει δημοσιεύσει έξι τόμους για συλλογές κυπριακών αρχαιοτήτων και δύο τόμους για τους τάφους που ανασκάφηκαν στη Λάπιθο το 1913 και το 1917.
Είναι η Επικεφαλής Συν-επιμελήτρια των Studies in Mediterranean Archaeology. Από το 2009 έχει εποπτεύσει τη δημοσίευση άνω των 40 τόμων, οι μισοί από τους οποίους είναι για την αρχαιολογία της Κύπρου. Είναι Εξωτερικό Μέλος της Αυστραλιανής Ακαδημίας Ανθρωπιστικών Σπουδών και έγινε Μέλος της Τάξης της Αυστραλίας το 2017 για «σημαντικές υπηρεσίες στην εκπαίδευση». Έχει λάβει Ελληνική Διάκριση για υπηρεσίες στον ελληνικό πολιτισμό από την Ελληνική Κοινότητα της Μελβούρνης και είναι Επίτιμο Ισόβιο Μέλος της Κυπριακής Κοινότητας της Μελβούρνης και της Βικτόρια. Οι δημοσιεύσεις της περιλαμβάνουν είκοσι τέσσερις μονογραφίες και επιμέλειες και 140 κεφάλαια βιβλίων και άρθρα περιοδικών.