Εκτύπωση αυτής της σελίδας
28
Απριλίου

Διάλεξη της Καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Βασιλικής Κασσιανίδου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Με τη διάλεξη της Καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Αρχαιολογίας και Αρχαιομετρίας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου, κ. Βασιλικής Κασσιανίδου,

με θέμα «Χαλκός από την Αλάσια: Η θέση της Κύπρου στα διεθνή εμπορικά δίκτυα παραγωγής και διακίνησης μετάλλων την Εποχή του Χαλκού», συνεχίζεται, την Πέμπτη 5 Μαΐου 2022 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η σειρά διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου». Η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο.

 


Σύμφωνα με την Καθηγήτρια κ. Κασσιανίδου: «H ιστορία της Κύπρου, τόσο η αρχαία όσο και η σύγχρονη, είναι στενά συνδεδεμένη με την παραγωγή και το εμπόριο του χαλκού, του κυπριακού προϊόντος που αποτέλεσε ανά τους αιώνες τη βάση της κυπριακής οικονομίας και κατ' επέκταση της ανάπτυξης του πολιτισμού στο νησί. Ανασκαφές και πρόσφατες διεπιστημονικές μελέτες δείχνουν πως η παραγωγή του χαλκού στην Κύπρο ξεκίνησε ήδη από τα μέσα της τρίτης χιλιετίας π.Χ., ενώ το εμπόριό του αναπτύσσεται στις αρχές της επόμενης χιλιετίας. Αρχαία κείμενα από θέσεις της Εγγύς Ανατολής που χρονολογούνται τον 19ο -17ο αιώνα π.Χ. αναφέρονται ήδη σε χαλκό από μια χώρα με το όνομα Αλάσια. Η χώρα αυτή ταυτίζεται σχεδόν από όλους με την Κύπρο.

 

Γύρω στο 1.600 π.Χ. αρχίζουν μεγάλες αλλαγές που σηματοδοτούν τη μετάβαση στην Ύστερη Χαλκοκρατία, μία περίοδο πολιτιστικής ακμής και οικονομικής ευρωστίας για το νησί. Κατά την περίοδο αυτή, η παραγωγή και το εμπόριο του χαλκού εντατικοποιούνται. Λόγω της γεωγραφικής της θέσης και του φυσικού της πλούτου, η Κύπρος αποκτά στο εξής σημαντικό ρόλο στο πολύπλοκο πολιτικό-οικονομικό δίκτυο επαφών και ανταλλαγών πρώτων υλών και προϊόντων που αναπτύσσεται στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω του οποίου γινόταν η διακίνηση του χαλκού, αλλά και άλλων μετάλλων, όπως ο κασσίτερος, ο μόλυβδος και τα πολύτιμα μέταλλα. Η διάλεξη αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας των μετάλλων για την κυπριακή και μεσογειακή οικονομία μέσα από την παρουσίαση των σχετικών αρχαίων πηγών, παλαιών και νέων ευρημάτων και πρόσφατων αρχαιομετρικών αναλύσεων».

 


Η διάλεξη, την οποία θα προλογίσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης, είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11952

 

 

Βιογραφικό Βασιλική Κασιανίδου

 

Η Καθηγήτρια Βασιλική Κασσιανίδου διδάσκει Περιβαλλοντική Αρχαιολογία και Αρχαιομετρία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου από το 1994. Διετέλεσε Διευθύντρια της Ερευνητικής Μονάδας Αρχαιολογίας (2015-2019) και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου (2014-2016). Είναι μέλος του Εθνικού Συμβούλιου Καινοτομίας και Έρευνας της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέλος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO. To 2022 εκλέχθηκε Αντεπιστέλλον Μέλος του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αμερικής (Corresponding Member of the Archaeological Institute of America).
Σπούδασε Χημεία και Κλασσική Αρχαιολογία στο Bryn Mawr College των Η.Π.Α. Συνέχισε τις σπουδές της στο UCL Institute of Archaeology, στο Λονδίνο, όπου έλαβε τον διδακτορικό της τίτλο στην Αρχαιομεταλλουργία το 1993.

 


Η έρευνά της επικεντρώνεται στην αρχαία τεχνολογία και συγκεκριμένα στην παραγωγή και το εμπόριο κυπριακού χαλκού κατά την αρχαιότητα, αλλά και στην επίδραση της αρχαίας αυτής βιομηχανίας στο τοπίο και το περιβάλλον. Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μία σειρά από προγράμματα πεδίου και διεπιστημονικά ερευνητικά προγράμματα σε σχέση με τους τομείς της εμπειρογνωμοσύνης της, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας, το ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, και το Πανεπιστήμιο Κύπρου. Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων, που περιλαμβάνουν πάνω από εκατό άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Διαβάστηκε 162 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)