ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 30 Μαΐου 2024 - 6:57:34π.μ.
03
Ιουνίου

Διάλεξη της Μαρία Σαμπατακάκη «Η δίκη του Κολοκοτρώνη: εσωτερικοί ανταγωνισμοί, πολιτική οργάνωση, ευρωπαϊκές επιδράσεις» στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας - Ιωάννης Καποδίστριας (Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.)

διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00 (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) τη διάλεξη της ιστορικού Μαρίας Σαμπατακάκη, «Η δίκη του Κολοκοτρώνη: εσωτερικοί ανταγωνισμοί, πολιτική οργάνωση, ευρωπαϊκές επιδράσεις»


που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου διαλέξεων Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας. Την εκδήλωση θα συντονίσει ο κ. Ανδρέας Κούκος, Νομικός, Ιστορικός, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.ΜΕ.Ν.Σ.Ι.

 

Η ομιλία αφορά στην πρώτη πολιτική δίκη που διεξήχθη στο νεοελληνικό κράτος, αυτήν των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Δημήτρη Πλαπούτα με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Πραγματεύεται τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις που πλαισιώνουν τα γεγονότα της δίκης υπό το πρίσμα του υπό ανάπτυξη θεσμού της ελληνικής δικαιοσύνης αλλά και ως τελευταία πράξη των επαναστατικών εμφυλίων. Παράλληλα, η εισήγηση εξετάζει τις σχέσεις που αναπτύσσουν πρόσωπα και φορείς με τις ευρωπαϊκές αυλές κατά τη διαδικασία μιας προβληματικής πολιτικής ενηλικίωσης και επηρεάζουν την πορεία και την κατάληξη της δίκης.

 

Η Μαρία Σαμπατακάκη γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο-Τοσίτσειο Εκάλης. Σπούδασε Ιστορία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Ελσίνκι. Ξεκίνησε τη διαδρομή της στην έρευνα από το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών και το ΕΛΙΑΜΕΠ. Είναι η εισηγήτρια της έννοιας και της πρακτικής της «Δημόσιας και Εφαρμοσμένης» Ιστορίας στην Ελλάδα και δημιουργός του «hιστορισταί» project, ενός συνεργατικού σχήματος που εκπονεί προγράμματα αξιοποίησης της πρωτογενούς ιστορικής έρευνας στους τομείς του πολιτισμού, της οικονομίας/επιχειρείν και της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητάς της συνεργάζεται με την Ελληνοαμερικανική Ένωση και είναι σύμβουλος σε θέματα αρχειακής οργάνωσης της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ - «Υπερταμείο»).

 

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης:

 


https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12240

 

Διαβάστηκε 61 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα