ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 3:18:16π.μ.

banner468x60

22
Ιουνίου

Διάλεξη του Μίμη Σοφοκλέους Ο Μίκης Θεοδωράκης της Κύπρου και η Κύπρος του Μίκη Θεοδωράκη στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Αφή διοργανώνουν τη Δευτέρα 27 Ιουνίου 2022 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου,

Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα, τη διάλεξη του Μίμη Σοφοκλέους, Επιστημονικού Διευθυντή του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού με θέμα: «Ο Μίκης Θεοδωράκης της Κύπρου και η Κύπρος του Μίκη Θεοδωράκη» με την ευκαιρία της έκδοσης του βιβλίου του Μίκης Θεοδωράκης «O ευνοούμενος των Μουσών» Ένα μοναδικό, Διεθνές Πολιτισμικό Φαινόμενο. Το βιβλίο του για τον Μίκη Θεοδωράκη είχε σταλεί στον συνθέτη διά χειρός στις 27 Ιουλίου 2021 ως δώρο για τα γενέθλιά του (29 Ιουλίου 1925).

 

Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνουν ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, η κ. Στεφανία Μεράκου, Διευθύντρια Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» Συλλόγου Oι Φίλοι της Μουσικής, ο κ. Γιώργος Αγοραστάκης, Πρόεδρος Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη και η κ. Τατιάνα Παπαγεωργίου, πιανίστα.

 

Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει κ. ο Βίκτωρας Βασιλειάδης, Noμικός Ευρωπαϊκών Θεμάτων.

 

Τραγούδια του συνθέτη θα ερμηνεύσει ο Λάκης Σοφοκλέους και στο πιάνο θα συνοδεύει η Ουρανία Αργυροπούλου, πιανίστα, ηθοποιός.

 

Ο Μίμης Σοφοκλέους είναι πανεπιστημιακός και εκδότης. Γεννήθηκε στον Μαζωτό της Λάρνακας το 1954. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Φιλοσοφία, Ψυχολογία), στο La Trobe University (Εκπαίδευση και Μedia), στο RMIT University (Tertiary Teaching and Design) και στο University of Queensland (History and Multicultural Arts). Παρακολούθησε, επίσης, σεμινάρια για Publishing and Editing στο Australian Associated Press (AAP). Στα μαθητικά και φοιτητικά του χρόνια ασχολήθηκε με τη Mουσική και υπήρξε ο πρώτος συνεργάτης του συνθέτη Μάριου Τόκα. Δίδαξε επί σειρά ετών ως Kαθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Αυστραλίας. Δίδαξε ως Eπισκέπτης Kαθηγητής σε διάφορα πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και ως μέλος της Συγκλήτου του Ευρωμεσογειακού Πανεπιστημίου στη Σλοβενία. Υπηρέτησε την ακαδημαϊκή κοινότητα ως μέλος ΔΕΠ, Πρόεδρος Τμήματος, Διευθυντής Επιστημονικού Κέντρου και ως Αντιπρόεδρος της ΠΔΕ και μέλος του Άτυπου Πρυτανικού Συμβουλίου του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Υπήρξε, επίσης, ειδικός σύμβουλος και μέλος της Επιτροπής για την προετοιμασία της Πρότασης για την ίδρυση της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Από το 2005 είναι ο Eπιστημονικός Διευθυντής του Παττίχειου Δημοτικού Μουσείου, Ιστορικού Αρχείου και Κέντρου Μελετών Λεμεσού. Το 2007 δημιούργησε τις Εκδόσεις Αφή. Με τις εκδόσεις βιβλίων ασχολείται από το 1976, όταν ήταν ακόμα φοιτητής στην Αθήνα. Έχει δημοσιεύσει βιβλία, μονογραφίες και άρθρα, που εκτείνονται σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: Λογοτεχνία, Ιστορία, Πολιτισμικές Σπουδές καθώς και το αγαπημένο του θέμα «Μουσική και Μουσικότητα στην Ελληνική Λογοτεχνία» (Σολωμός, Καβάφης, Σεφέρης, Ελύτης, Ρίτσος κ.ά.). Τα τελευταία χρόνια μελετά την ιστορία και την πολιτισμική πραγματικότητα της Κύπρου, περιοχές έρευνας με τις οποίες φαίνεται πως θα καταπιαστεί πιο συγκροτημένα και συστηματικότερα στο μέλλον και ειδικότερα την ιστορία των ιδεών.

 

 

 

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης:

 


https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12282

Διαβάστηκε 62 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα