ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:37:59μ.μ.
27
Ιουνίου

Διεθνούς Εμβέλειας Πολυθέαμα στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης-Εκδήλωση μνήμης και τιμής του ολοκαυτώματος

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE) της Ελλάδος, στην Παιανία, η πολιτιστική εσπερίδα με θέμα: « Απονομή Βραβείων και Επαίνων του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης στην Ελληνική γλώσσα ‘Το Εβραϊκό Ολοκαύτωμα’».

Σαράντα προσωπικότητες των αμερικανικών πανεπιστημιακών κέντρων της Πενσυλβάνια, μέλη της οργάνωσης «Τάξεις χωρίς σύνορα», επισκέφθηκαν την Παιανία για να τιμήσουν το Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης, που υποδέχθηκε τους ξένους επιφανείς επιστήμονες με ένα πολύπτυχο πρόγραμμα πολιτιστικής έκφρασης, αφιερωμένο στην 70ή επέτειο μνήμης του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων.

 

2.ekd-olokautomatosΗ Δημιουργός και Γεν. Διευθύντρια του Mcnews κα Μαρία Χατζηνικολάου,
ο Πρόεδρος του EUARCE κος Ευάγγελος Ανδρέου, η κα Μίνα Μπουλέκου Ποιήτρια (Έπαινος),
ο Σπύρος Αποστολόπουλος Δικηγόρος-Αντιπρόεδρος EUARCE και η Δέσποινα Νικολαΐδου Δικηγόρος

 

Το πρόγραμμα άνοιξε με τους χαιρετισμούς και τα μηνύματα του Δούκα του Εδιμβούργου Φίλιππου, του Πρέσβη της Ευρωπαϊκής Αρχής Εξωτερικής Δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δημήτρη Ηλιόπουλου, του Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής Πέτρου Φιλίππου, της πανεπιστημιακού-διευθύντριας του αμερικανικού εκπαιδευτικού οργανισμού “Classrooms Without Borders” Dr.Zipora Gur, του Επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Λογοτεχνίας (A.I.C.L. Paris – under the auspices of UNESCO) Κώστα Βαλέτα, του Διευθυντή του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος Ηλία Φρεζή, του πρώην Δημάρχου Παιανίας Δημήτρη Δάβαρη, του διευθυντή του γραφείου του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Μπουλμέτη και του Δημοτικού Συμβούλου Παιανίας Αλέξανδρου Καποδίστρια.

 

1.THE-ELEGY-OF-MARTYRDOMΤο έργο της Αμαλίας “The Elegy of Martyrdom” («Ελεγεία του μαρτυρίου»).
Ζωγραφική βαθειάς ανθρώπινης ευαισθησίας και πνευματικής εγρήγορσης.


Στη συνέχεια το μουσικό σύνολο βιολιών αποτελούμενο από τα μέλη της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών Ιωάννη, Γεωργία και Νίκο Παϊβανά, και τον πιανίστα του Διεθνούς Μουσικού Σωματείου «Gina Bachauer» Βασίλη Ναθαναήλ, ερμήνευσε αποσπάσματα από τη μουσική της ταινίας των 7 Όσκαρ ! “Schindler’s List”.

 

Ακολούθησε η εκφώνηση και απονομή των διακρίσεων του Διεθνούς Διαγωνισμού Ποίησης στην ελληνική γλώσσα, με θέμα το Ολοκαύτωμα των Ελλήνων Εβραίων. Το Πρώτο Βραβείο έλαβε η Χριστιάννα Λούπα για το έργο της «Ζερμαίν», το Δεύτερο η Ιωάννα Μπουρνιά (Γερμανία) για το έργο της «Κομμένες ζωές», το Τρίτο η Αγγελική Σιδηρά για το έργο της «Το δικό της άστρο», το Πρώτο Μαθητικό Βραβείο ο Απόστολος Ρούσσης (Λυκείου Κωστέα Γείτονα) για το έργο του «Μολών λαβέ», το Δεύτερο Μαθητικό η Γιώτα Σκλαβούνου (Λυκείου Αμαρουσίου) για το έργο της «Δεν προλαβαίνουμε» και το Τρίτο Μαθητικό η Άντζελα Σαλίου (Λυκειου Ταύρου) για το έργο της «Ρόζα (στη μνήμη της Roza Monka)». Επίσης απονεμήθηκαν Έπαινοι στους Στέλλα Αλεξοπούλου (Φάληρο), Αικατερίνη Αντωνίου (Λαμία), Μαρία Αράπκουλε (Γιάννουλη-Λάρισα), Ευαγγελία Εξακουστίδου (Αθήνα), Λεβή Μπενουζίλιο (Θεσσαλονίκη), Γεωργία Μακρογιώργου (Θεσσαλονίκη), Άννα Μετσάνη (Λάρισα), Στέλλα Μητσώνη (Θεσσαλονίκη), Μίνα Μπουλέκου (Καπανδρίτι), Παναγιώτα Παρασκευοπούλου (Βούλα), Αγγελική Παριάρου (Εύδηλος-Ικαρία) και Μαίρη (Μαριάνθη) Υπερείδου-Χατζή (Μόντρεαλ-Καναδά).

 

Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε με την απονομή τιμητικών Διπλωμάτων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τέχνης στην επιζήσασα του Ολοκαυτώματος ελληνοαμερικανίδα πανεπιστημιακό Yolanda Avram Willis, στον Καθηγητή της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Pittsburgh και Διευθυντή της Σχολής Βυζαντ. Μουσικής της Πατριαρχικής Μητρόπολης Πιττσβούργκου
Νίκο Γιαννουκάκη και στη Zipora (Tsipy) Gur.

 

Στο εκθεσιακό μέρος της εσπερίδας, παρουσιάσθηκε αυθεντικό έντυπο, έγγραφο και φωτογραφικό υλικό αρχείου – αφιέρωμα στο συγγραφέα της «Ιστορίας ενός αιχμαλώτου» Στρατή Δούκα (1895-1983) και στον ελληνοεβραίο ζωγράφο Ιούλιο Καΐμη (1897-1982).

 

Η εσπερίδα έκλεισε με τα αποκαλυπτήρια του ζωγραφικού έργου της Αμαλίας “The Elegy of Martyrdom” (Λάδι σε καμβά, 2,30 Χ 1,00 μ.), που φιλοτεχνήθηκε από τη γνωστή καλλιτέχνιδα για «μια σπονδή τέχνης στο Ολοκαύτωμα της μνήμης». Τα αποκαλυπτήρια συνόδευσε ο κριτικός λόγος του διαπρεπή αμερικανού αισθητικού της τέχνης και καθηγητή της Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Drexel, Robert Zaller, https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Zaller, που παρουσίασε την πορεία της ζωγράφου από τα φοιτητικά χρόνια της Αθήνας και του Παρισιού μέχρι τις διεθνείς διοργανώσεις “Foire” of Padova, Art- Expo of New York, Hermes’93 of New Jersey, “Greek Days” of Calcutta…

 

 

Τα ποίηματα που απαγγέλθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης άγγιξαν πραγματικά τη ψυχή των παρευρισκόμενων,  που ταξίδεψαν νοερά πίσω στο χρόνο και στα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ακολούθησε πλούσια δεξίωση στον προαύλιο χώρο του Κέντρου, όπου ειπώθηκαν πολλές αληθινές προσωπικές μαρτυρίες.

 

 

Διαβάστηκε 1252 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα