Εκτύπωση αυτής της σελίδας
15
Φεβρουαρίου

Εκδηλώσεις στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:30

Διάλεξη με θέμα «Θεσμικός εκσυγχρονισμός και οριενταλισμός: Ισχύς και πολιτισμικά στερεότυπα»

 

Με τη διάλεξη του Κοσμήτορα της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Ερευνητή Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Warwick κ. Χαρίδημου Τσούκα, με θέμα «Θεσμικός εκσυγχρονισμός και οριενταλισμός: Ισχύς και πολιτισμικά στερεότυπα», συνεχίζεται την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020 στις 6:30 μ.μ., στο Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα) ο 4ος κύκλος της «Σειράς Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».

 

Η Σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΑΠΚΥ) και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος (ΕΠΟΚ), και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων, με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο και την Ελλάδα. Στους συμμετέχοντες του 4ου κύκλου θα δοθούν, με το πέρας του, βεβαιώσεις παρακολούθησης.

 

Ο θεσμικός εκσυγχρονισμός αποτελεί διαχρονικό αίτημα, ιδιαίτερα στην Ελλάδα και την Κύπρο. Ωστόσο, σε τι ακριβώς συνίσταται ο εκσυγχρονισμός δεν είναι μονοσήμαντο. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές εκσυγχρονισμού, όπως υπάρχουν διάφοροι τύποι νεωτερικότητας. Στο μέτρο που ο εκσυγχρονισμός θεσμών υπαγορεύεται απαξιωτικά από την «ανεπτυγμένη Δύση», τείνει να έχει οριενταλιστική απόχρωση και η υιοθέτησή του συνιστά άσκηση ισχύος. Ο «ανεπτυγμένος» βλέπει υποτιμητικά τον «υπανάπτυκτο», ωθώντας τον να τον μιμηθεί. Στον βαθμό που η τάση αυτή κυριαρχήσει, ενδέχεται να ωθήσει σε εθνολαϊκιστικές αντιδράσεις. Στο πλαίσιο της διάλεξής του ο Καθηγητής κ. Τσούκας θα υποστηρίξει ότι ο θεσμικός εκσυγχρονισμός διατηρεί την έλξη του όσο συνδέεται με αυτόχθονα προτάγματα και ανάγκες, διατηρώντας το αίσθημα της εθνικής αξιοπρέπειας.

 

Ο Χαρίδημος Κ. Τσούκας είναι Καθηγητής Στρατηγικής Διοίκησης στην Έδρα Columbia Ship Management και Κοσμήτορας της Σχολής Μεταπτυχιακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, και Διακεκριμένος Ερευνητής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Warwick. Διετέλεσε διευθυντής του επιστημονικού περιοδικού Organization Studies (2003-2008) και συνδιευθύνει τη σειρά βιβλίων «Perspectives on Process Organization Studies» (Oxford University Press). Δεκάδες εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διακεκριμένα διεθνή ακαδημαϊκά περιοδικά διοικητικών και κοινωνικών επιστημών. Έχει συγγράψει τα βιβλία: Κατευθύvσεις για τη Μεταρρύθμιση τoυ Κράτoυς (με τον Δημήτρη Β. Παπούλια), Αν ο Αριστοτέλης ήταν Διευθύνων Σύμβουλος, Complex Knowledge: Studies in Organizational Epistemology, Έναρθρη Κραυγή, Η Τραγωδία των Κοινών και Philosophical Organization Theory και έχει συνεπιμεληθεί αρκετά άλλα. Αρθρογραφεί για την πολιτική-οικονομική επικαιρότητα στην εφημερίδα «Καθημερινή».

 

 

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00

 Νέες τεχνολογίες τροποποίησης του γονιδιώματος: Βιοηθικά Ζητήματα.

 

 

Το Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, διοργανώνουν, την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020 και ώρα 18:00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, επιστημονική εσπερίδα με θέμα Νέες τεχνολογίες τροποποίησης του γονιδιώματος: Βιοηθικά Ζητήματα.


Η εξέλιξη των τεχνολογιών, που αποβλέπουν στην τροποποίηση του ανθρώπινου γονιδιώματος, όπως και η διάχυση των πληροφοριών για τα επιτεύγματα, τα οποία υπόσχονται την ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου και τη θεραπεία ασθενειών, είναι γεγονότα ευπρόσδεκτα. Ωστόσο εγείρουν κρίσιμα διλήμματα όσον αφορά στην αξιοποίησή τους από τον άνθρωπο. Στην εκδήλωση εξετάζονται τα συγκεκριμένα επιστημονικά, νομικά, φιλοσοφικά και θεολογικά ζητήματα.


Χαιρετισμό στην εσπερίδα, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού μαθήματος «Βιοηθικά Διλήμματα» του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας της Θεολογικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α., θα απευθύνει ο Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος κ. Σωτήριος Δεσπότης.


Στην εσπερίδα συμμετέχουν με εισηγήσεις τους, η δρ Γενετικής, Επιστημονική Συνεργάτις της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κ. Βασιλική Μολλάκη, με θέμα Τροποποίηση γονιδιώματος στον άνθρωπο: Εφαρμογές και ηθικά ζητήματα˙ ο δρ Νομικής, Επιστημονικός Συνεργάτης της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής, κ. Τάκης Βιδάλης, με θέμα Νομικά ζητήματα των νέων τεχνολογιών τροποποίησης του γονιδιώματος˙ η δρ Φιλοσοφίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλοσοφίας Ε.Κ.Π.Α., Μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ελληνικού Κλιμακίου της Έδρας Βιοηθικής της UNESCO κ. Μαρία Κ. Χωριανοπούλου, με θέμα Αυτονομία, διαγενεακή παρεμβατικότητα και θεραπευτική λύτρωση: Ηθικές προκλήσεις και προοπτικές της μεθόδου CRISPR/Cas9 και ο Επίκουρος Καθηγητής στη Βιοηθική του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Θρησκειολογίας Ε.Κ.Π.Α. κ. Βασίλειος Φανάρας, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα Θεολογικά διλήμματα της γονιδιακής τροποποίησης στον άνθρωπο: Η περίπτωση της CRISPR/Cas9 και θα έχει τον συντονισμό της εσπερίδας.

 

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

 

 

Διαβάστηκε 370 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)