ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 10:00:00π.μ.
06
Μαρτίου

Η Αρχαιολογική Έρευνα του ΑΠΘ στην Κύπρο Η ανασκαφή στην αναβαθμίδα του Ρουδιά στο Τρόοδος στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Ευστρατίου

 

Με τη διάλεξη του Ομότιμου Καθηγητή Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Νίκου Ευστρατίου, με θέμα «Η Αρχαιολογική Έρευνα του ΑΠΘ στην Κύπρο. Η ανασκαφή στην αναβαθμίδα του Ρουδιά στο Τρόοδος», ξεκινά, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, ο δεύτερος κύκλος της ετήσιας σειράς διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου».
Η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και ο δεύτερος κύκλος της πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη και της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο.


Η διάλεξη, την οποία θα προλογίσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης, είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης:

 

https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=13789

 

__________________________
Σύμφωνα με τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ευστρατίου «Η ανασκαφή της κυνηγετικής κατασκήνωσης του Αγ. Ιωάννη/Βρέτσια-Ρουδιά σε μια εντυπωσιακή αναβαθμίδα στις υπώρειες του Τροόδους στην περιοχή της Πάφου, που ξεκίνησε το 2010 και βρίσκεται σε εξέλιξη από την ερευνητική αποστολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ήρθε να ρίξει φως σε πολλά τρέχοντα ζητήματα της πρώιμης προϊστορίας της Κύπρου, αλλά κυρίως να τεκμηριώσει αρχαιολογικά ότι η κυπριακή ενδοχώρα είχε κατοικηθεί από την Επιπαλαιολιθική περίοδο (10.000 π.Χ.) και μέχρι τα χρόνια της Ύστερης Ακεραμικής Νεολιθικής (7η χιλιετία π.Χ)».

 

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

 

Ο Νίκος Ευστρατίου σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές (Μ.Α) στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου (Bedford College) πάνω σε θέματα προϊστορίας της Ελλάδας και της Μέσης Ανατολής, με έμφαση στη Μινωική και Μυκηναϊκή αρχαιολογία, τη Νεολιθική του Ελλαδικού Χώρου, την Κυπριακή Προϊστορία, την Προϊστορία της Ανατολίας και την Εθνοαρχαιολογία. Πήρε το διδακτορικό του δίπλωμα (PhD) από το Institute of Ar¬chaeology του ίδιου Πανεπιστημίου το 1983 με θέμα «Agios Petros - A Neolithic site in Northern Sporades. Aegean relationships during the Neolithic of the 5th millennium BC». Δούλεψε ως αρχαιολόγος στην ΙΘ’ ΕΠΚΑ Κομοτηνής και το 1988 εκλέγεται στη θέση του Λέκτορα της Προϊστορικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και το 2008 στη θέση του Καθηγητή. Αφυπηρέτησε το 2021 και του απονεμήθηκε ο τίτλος του Ομότιμου Καθηγητή.


Το ακαδημαϊκό έτος 1999-2000 δίδαξε μαθήματα Ελληνικής και Κυπριακής προϊστορίας για ένα εξάμηνο, ως επισκέπτης καθηγητής στη Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Κύπρου. Το 2003 προσκλήθηκε να οργανώσει τη Θεματική Ενότητα ‘Η Αρχαιολογία του Ελληνικού Χώρου’ στον Κύκλο Σπουδών του ‘Ελληνικού Πολιτισμού’ του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, την οποία συντόνισε και δίδαξε, ως μέλος ΣΕΠ, μέχρι την αφυπηρέτησή του. Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού ‘Μελέτες στη Μεσογειακή Αρχαιολογία (SIMA)’.


Οι ερευνητικές του δραστηριότητες αφορούν έρευνες πεδίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό με ανασκαφικά, εθνοαρχαιολογικά και γενικότερα αρχαιολογικά αντικείμενα και ενδιαφέροντα. Η στροφή των ερευνητικών του ενδιαφερόντων τα τελευταία χρόνια σε περιοχές εκτός Ελλάδος τον οδήγησαν στο σχεδιασμό Ερευνητικών Προγραμμάτων με αντικείμενο την προϊστορική αρχαιολογία και την εθνοαρχαιολογία σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Μ. Ανατολής (Κύπρος, Σουλτανάτο του Ομάν). Έχει συγγράψει ή επιμεληθεί τέσσερα βιβλία, ελληνικά και ξενόγλωσσα, και έχει δημοσιεύσει σημαντικό αριθμό άρθρων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

 

 

Διαβάστηκε 41 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα