Εκτύπωση αυτής της σελίδας
30
Μαρτίου

Η Πρώιμη και Μέση Χαλκοκρατία στην Κύπρο ως μια εποχή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Η Πρώιμη και Μέση Χαλκοκρατία στην Κύπρο ως μια εποχή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών

 

Με τη διάλεξη του Εφόρου Αρχαιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας δρος Γιώργου Γεωργίου, με θέμα «Η Πρώιμη και Μέση Χαλκοκρατία στην Κύπρο ως μια εποχή μεγάλων οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών», συνεχίζεται, την Πέμπτη 7 Απριλίου 2022 και ώρα 19.00, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η σειρά διαλέξεων «Η αρχαιολογία της Κύπρου». Η σειρά συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου και το Εργαστήριο Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ και πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου και της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο.

 


Σύμφωνα με τον δρα Γεωργίου: «Η Πρώιμη Εποχή του Χαλκού σηματοδοτεί μια επανάσταση στην οργάνωση των ανθρώπινων κοινωνιών. Στην Κύπρο πολλά νέα στοιχεία εισάγονται γύρω στο 2.400 π.Χ. Ένας νέος τρόπος οργάνωσης της οικονομίας επέφερε ριζικές αλλαγές στην οργάνωση της κοινωνίας. Οι κοινωνικές αλλαγές επέφεραν αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι Κύπριοι αντιλαμβάνονταν τον κόσμο γύρω τους. Σημαντικές νέες τεχνολογίες μεταβάλλουν τον τρόπο παραγωγής. Η εισαγωγή της γνώσης για εξόρυξη του χαλκού και της τεχνογνωσίας χύτευσης και σφυρηλάτησης οδήγησαν σε ποικιλία νέων εργαλείων, των οποίων η σκληρότητα και αντοχή κατέστησαν εφικτές, εργασίες που πριν ήταν αδύνατες. Το συρόμενο από βόδια άροτρο αύξησε δραστικά την έκταση της γης, που θα μπορούσε μια κοινότητα να καλλιεργήσει. Η χρήση του γαϊδουριού ως αχθοφόρου ζώου άλλαξε τις δυνατότητες μεταφοράς μεγάλων φορτίων σε μακρινές αποστάσεις. Οι μεταβολές στις επικοινωνίες εντός του νησιού σταδιακά οδήγησαν σε συστηματικές επαφές με τους υπερπόντιους γείτονες. Η αντικατάσταση των κυκλικών οικιών της Νεολιθικής περιόδου από μια ευθύγραμμης κάτοψης αρχιτεκτονική, αντικατοπτρίζει ριζοσπαστικές αλλαγές στην οργάνωση της οικογένειας και κατ΄ επέκταση της κοινότητας. Οργανωμένα νεκροταφεία έξω από τα όρια των οικισμών αντικαθιστούν την ταφή των νεκρών εντός του οικιστικού χώρου. Οι αλλαγές στην κοινωνική δομή επέφεραν νέες ιδέες και νέα σύμβολα, με νέους τύπους ειδωλίων και σύνθετα μη χρηστικά αγγεία. Οι πιο εντυπωσιακές εκφράσεις των νέων ιδεών αποτυπώνονται σε πήλινα ομοιώματα πολυπρόσωπων σκηνών κοινωνικής δράσης. Η Πρώιμη και Μέση Κυπριακή Χαλκοκρατία είναι μια περίοδος 900 περίπου χρόνων, κατά την οποία συντελούνται οι μεταβολές που θα οδηγήσουν την Κύπρο από τα Νεολιθικά χωριά στα πρώτα αστικά κέντρα της Ύστερης Χαλκοκρατίας».

 


Η διάλεξη, την οποία θα προλογίσει ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης, Αναπληρωτής Καθηγητής Προϊστορικού Αιγαίου ΕΚΠΑ κ. Γιώργος Βαβουρανάκης, είναι ανοικτή στο κοινό, ενώ θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης:

 

https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11588

 

 

Δρ Γεωργιος Γεωργίου

 

 

Ο δρ Γιώργος Γεωργίου σπούδασε Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και απέκτησε τον τίτλο του Διδάκτορα Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου. Εργάστηκε υπό τον Καθηγητή Βάσο Καραγιώργη στην Ερευνητική Μονάδα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου (1993-1996) και από το 1997 εργάζεται για το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου από το 2020 κατέχει τη θέση του Εφόρου Αρχαιοτήτων. Τα καθήκοντά του περιλαμβάνουν την ευθύνη για την προστασία, συντήρηση, διαχείριση και προβολή των κηρυγμένων Αρχαίων Μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, τη διαχείριση των αρχαιοτήτων στα πλαίσια έργων ανάπτυξης και την ανάπτυξη του θεσμικού πλαισίου και στρατηγικού σχεδιασμού για τις αρχαιότητες. Έχει διευθύνει μικρής και μεγάλης κλίμακας ανασκαφές σε περισσότερες από 30 θέσεις σε όλη την ελεύθερη Κύπρο. Από το 2012 διευθύνει τις συστηματικές ανασκαφές του Τμήματος Αρχαιοτήτων στο αρχαίο Κίτιο, στη σημερινή Λάρνακα. Η ανασκαφική διερεύνηση εστιάζεται σε δύο θέσεις, ένα τμήμα της αρχαίας πόλης με συνεχή χρήση από περίπου το 1200 ως το 300 π.Χ. και ένα τμήμα της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής φάσης του Κιτίου, με κατάλοιπα ενός μνημειακού κτηρίου λουτρών με ψηφιδωτά δάπεδα.


Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στην Κυπριακή Χαλκοκρατία και την περίοδο των κυπριακών βασιλείων. Έχει δημοσιεύσει για θέματα Κυπριακής Αρχαιολογίας άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους, έχει συγγράψει κεφάλαια σε συλλογικές εκδόσεις. Είναι συγγραφέας δύο μονογραφιών, μίας με τους David Frankel και Jennifer Webb για θέματα της Κυπριακής Χαλκοκρατίας και μίας με τον Βάσο Καραγιώργη, για θέματα των ιστορικών χρόνων. Η Διδακτορική Διατριβή του για την Πρώιμη και Μέση Κυπριακή Χαλκοκρατία αποτελεί συχνή παραπομπή στην πιο έγκυρη σχετική βιβλιογραφία.

 

Διαβάστηκε 99 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)