ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 12:43:20μ.μ.
16
Μαρτίου

"Η αγροτική οικονομία στα χρόνια των Οθωμανών": Διάλεξη του Ηλία Κολοβού στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και η Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια θα πραγματοποιήσουν στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, την Τετάρτη  22 Μαρτίου 2017 και ώρα 20:00, διάλεξη με θέμα, Η αγροτική οικονομία στα χρόνια των Οθωμανών,

που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δεύτερου κύκλου διαλέξεων με τον γενικό τίτλο Προς την Επανάσταση και τη συγκρότηση του Ελληνικού Κράτους με ομιλητή τον Επίκουρο Καθηγητή Οθωμανικής Ιστορίας, Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, κ. Ηλία Κολοβό. Θα συντονίσει ο Οικονομολόγος, μέλος Δ.Σ. ΕΜΕΙΚ, κ. Αναστάσης Πάριος.

 

Στη διάλεξη θα εξεταστούν οι βαθύτερες δομές της αγροτικής οικονομίας στην ανατολική Μεσόγειο και τον τρόπο με τον οποίο τις διαχειρίστηκε το οθωμανικό θεσμικό πλαίσιο. Η Οθωμανική Αυτοκρατορία, η οποία έχει χαρακτηριστεί μεταξύ άλλων ως «αγροτική αυτοκρατορία» κληροδότησε στην έρευνα μια μεγάλη σειρά απογραφών της αγροτικής οικονομίας, οι οποίες θα παρουσιαστούν σε σχέση με τη σημασία τους για την οικονομική ιστορία, με βάση παραδείγματα από τον ελλαδικό χώρο. Τέλος, θα συζητηθούν οι ιστορικές εξελίξεις που έθιξαν τις δομές της αγροτικής οικονομίας στα χρόνια των Οθωμανών, με κυριότερο την περιβαλλοντική αλλαγή.

 

Ο Ηλίας Κολοβός είναι οθωμανολόγος και στο επίκεντρο της έρευνάς του βρίσκεται η οικονομική και κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη διδακτορική του διατριβή, την οποία υπέβαλε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μελέτησε τις οθωμανικές πηγές για την αγροτική κοινωνία και την οικονομική δραστηριότητα των μοναστηριών στην ύπαιθρο της Θεσσαλονίκης μεταξύ του 14ου και του 16ου αιώνα. Έχει δημοσιεύσει μια μονογραφία για τη νησιωτική κοινωνία της Άνδρου στο οθωμανικό πλαίσιο, από τα τέλη του 16ου αιώνα ως τα τέλη του 19ου αιώνα, και μία μονογραφία για την μεθοριακή κοινωνία της Λευκάδας, με βάση τις οθωμανικές πηγές, από τα τέλη του 15ου ως τα τέλη του 17ου αιώνα. Έχει επιμεληθεί τον συλλογικό τόμο Ottoman Rural Societies and Economies (Crete University Press 2015).

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 286 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα