ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:42:02π.μ.
26
Απριλίου

"Η Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολή - Τροία και Τρωική Εκστρατεία με βάση τις τελευταίες ανασκαφές - Μύθος ή Πραγματικότητα;" στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Με τη διάλεξη του Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Βασίλειου Λ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα Η Εποχή του Χαλκού στην Ελλάδα και την Ανατολή.

Τροία και Τρωική Εκστρατεία με βάση τις τελευταίες ανασκαφές. Μύθος ή Πραγματικότητα;, συνεχίζεται για τέταρτο μήνα, την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017 και ώρα 18:30, στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α Σύνταγμα, η «Σειρά Διαλέξεων Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου».


Η «Σειρά» συνδιοργανώνεται από το Σπίτι της Κύπρου, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και τον Ελληνικό Πολιτιστικό Όμιλο Κυπρίων Ελλάδος και πραγματοποιείται στο πλαίσιο συνεργασίας και γόνιμης σύμπραξης των τριών φορέων με στόχο την ανάδειξη θεμάτων εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, ιστορικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος που αφορούν στην Κύπρο. Για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος και μέχρι τον Ιούνιο έχουν προγραμματιστεί συνολικά πέντε διαλέξεις οι οποίες πραγματοποιούνται την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα. Η παρακολούθηση είναι ελεύθερη ενώ με την ολοκλήρωση του κύκλου διαλέξεων, βεβαιώσεις παρακολούθησης θα χορηγηθούν από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου.


Όπως σημειώνει ο κ. Κωνσταντινόπουλος, η ύστερη εποχή του χαλκού (13ος-12ος αιών) αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον κυρίως λόγω της μυθολογούμενης Τρωικής Εκστρατείας. Κλειδιά για μια αξιόπιστη απάντηση στο πρόβλημα της ιστορικότητας ή μη του Τρωικού Πολέμου είναι οι φιλολογικές και οι αρχαιολογικές μαρτυρίες.


Στις φιλολογικές εντάσσονται: α. οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄, β. οι χεττιτικές επιγραφές και γ. η Ιλιάδα. Στις αρχαιολογικές πηγές υπάγονται οι ανασκαφές: α. των H. Schliemann, W. Dörpfeld και C. Blegen και β. του M. Korfmann, που αποτελεί τη σημαντικότερη έρευνα σχετικά με την Τροία. Σύμφωνα με αυτήν έχουμε νέα εικόνα για την πόλη της Τροίας και σε συνδυασμό με τις χεττιτικές επιγραφές αποκτούμε ένα σαφές περίγραμμα του χαρακτήρα της πόλης, των σχέσεών της με τους Χετταίους και τους Αχαιούς. Η ανάγνωση των χεττιτικών επιγραφών βοηθά την έρευνα στην ιστορική προσέγγιση των γεγονότων, γιατί οι πινακίδες της Γραμμικής Β΄ των Μυκηναϊκών κέντρων περιορίζονται σε πληροφορίες αποθηκευτικού υλικού και δευτερευόντως προσφέρουν γνώσεις εμπορικής και κοινωνικής φύσεως. Το συμπέρασμα που προκύπτει από όλες αυτές τις πληροφορίες δίνει απάντηση στο ερώτημα.


Ο Βασίλειος Λ. Κωνσταντινόπουλος είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και διδάσκει σε Προπτυχιακά και Μεταπτυχιακά Τμήματα Επική Ποίηση, Ιστοριογραφία και Θέματα Δομής και Ύφους του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου. Σπούδασε Κλασσική Φιλολογία στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μετεκπαιδεύτηκε στη Φιλοσοφική Σχολή της Κολωνίας, όπου και αναγορεύτηκε διδάκτωρ (Dr. Phil.). Έχει διδάξει μαθήματα της ειδικότητάς του σε προπτυχιακά και μεταπτυχιακά Τμήματα διαφόρων ΑΕΙ, καθώς και στο ΕΑΠ. Ασχολείται με εκδόσεις και σχόλια αρχαιοελληνικών κειμένων και έχει συγγράψει πλήθος άρθρων και μονογραφιών σε ελληνικά και ξένα περιοδικά.

 

Έργα του είναι: Περικλέους Επιτάφιος Κριτική και Ερμηνευτική Έκδοση, Εισαγωγή στην Αρχαία Ελληνική Ιστοριογραφία Συγκριτική Προσέγγιση των Τριών Ιστορικών της Κλασσικής Περιόδου, Δομή και Λειτουργία των Κλασσικών Γλωσσών, Το Ύφος του Αρχαίου Ελληνικού Πεζού Λόγου, Από την εἰρομένην λέξιν στο Λιτό Ύφος, Τα Αποσπάσματα του Ομηρικού Υπομνήματος του Γραμματικού Ηλιόδωρου, το Ομηρικό Λεξικό του Απολλώνιου Σοφιστή κ.ά. Έχει διατελέσει μέλος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τώρα είναι Πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του αυτού Πανεπιστημίου.


Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 267 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα