ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου 2023 - 3:36:04π.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
03
Νοεμβρίου

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ ΣΤΟΥ ΚΑΝΑΚΗ

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Τι είναι τελικά η φιλοσοφία! Είναι μια ανώτερη πνευματική λειτουργία, που ασχολείται με την αναζήτηση υπέρτατων πνευματικών και ηθικών αρχών, είναι για λίγους μυημένους και με ιδιαίτερες πνευματικές ικανότητες, έχει κάποια πρακτική αξία για την προσωπική και κοινωνική μας ζωή ή είναι μόνο μια εξεζητημένη και εν πολλοίς μη χρηστική πνευματική ενασχόληση, χωρίς κανένα αντίκρισμα στην ζωή μας.

Εφαρμόζουμε σήμερα κάποιες από τις αρχές της στην καθημερινότητά μας, ποιες είναι οι προοπτικές που μας δίνει η φιλοσοφία για το μέλλον μας. Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα πραγματεύτηκε ο Πρόεδρος της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κύριος Νίκος Ταβουλάρης, στην ενδιαφέρουσα και πρωτοποριακή διαδραστική συνάντηση φιλοσοφίας, που έγινε στον φιλόξενο χώρο του τεχνοχώρου «Κανάκης» στη Νέα Φιλαδέλφεια την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, με θέμα «ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ».


Ο κύριος Ταβουλάρης μιλώντας χωρίς γραπτό κείμενο, αρχικά ανέπτυξε κάποιες από τις βασικές αρχές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφικής σκέψης και πιο συγκεκριμένα της Αθηναϊκής σχολής, αναφερόμενος σε κάποιες από τις ρήσεις, των Σωκράτη, Πλάτωνα και Αριστοτέλη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε από τον εισηγητή στον ορισμό της έννοιας της Αρετής και την πρακτική εφαρμογή που η Αρετή ως επίκτητη ιδιότητα, μέσα από συνεχή προσπάθεια και αγώνα, παρέχει στον άνθρωπο διαχρονικά, τη δυνατότητα να καθίσταται ψυχικά και πνευματικά ισχυρότερος, ώστε ν’ αντιμετωπίζει επιτυχώς τις αντιξοότητες του βίου του.


Μετά το τέλος της εισήγησης του κυρίου Ταβουλάρη, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενος, κατά την οποία ο εισηγητής απάντησε σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις. Το συμπέρασμα της εκδήλωσης ήταν ότι η φιλοσοφία δεν ασχολείται μόνο με τα μεγάλα υπαρξιακά και πνευματικά θέματα, αλλά είναι χρήσιμη και για την καθημερινότητα μας.


Η επιτυχία της συνάντησης και η εκδήλωση του ενδιαφέροντος από το ακροατήριο, οδηγούν τόσο τον κύριο Ταβουλάρη, όσο και την υπεύθυνη του τεχνοχώρου «Κανάκης», να την επαναλάβουν σε κατάλληλο χρόνο, με ένα νέο θέμα από την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη σε σύνδεση πάντοτε με την καθημερινότητα στη ζωή μας.


Η εκδήλωση έκλεισε με απαγγελίες ποιημάτων από τους παρευρισκόμενους ποιητές.

 

 

Διαβάστηκε 403 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα