ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 5 Μαρτίου 2024 - 12:10:37π.μ.

banner468x60

01
Νοεμβρίου

«Λαϊκές ενδυμασίες του Ριζοκαρπάσου: ένας ιδιαίτερος και μοναδικός ενδυματολογικός πολιτισμός»

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το Σπίτι της Κύπρου και τα Κοινοτικά Συμβούλια Ριζοκαρπάσου, με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας,

διοργανώνουν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:00, στο Σπίτι της Κύπρου (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), τη διάλεξη της ποιήτριας, ιστορικού-ερευνήτριας, Νάσας Παταπίου με τίτλο, «Λαϊκές ενδυμασίες του Ριζοκαρπάσου: ένας ιδιαίτερος και μοναδικός ενδυματολογικός πολιτισμός».


Η ομιλήτρια στην εν λόγω διάλεξη θα παρουσιάσει ιστορικά στοιχεία για την κατεχόμενη κωμόπολη Ριζοκαρπάσου και θα εξετάσει τους λόγους για τους οποίους αναπτύχθηκε στο άκρο της χερσονήσου Καρπασίας αυτός ο ιδιαίτερος και μοναδικός ενδυματολογικός πολιτισμός. Στη διάλεξη, επίσης, θα αναφερθούν οι λόγοι εξαιτίας των οποίων αυτές οι λαϊκές ενδυμασίες διατηρήθηκαν και συνεχίζουν να αποτελούν ζώσα παράδοση για τους απανταχού Ριζοκαρπασίτες. Θα διερευνηθεί από πού κατάγεται το ρουτζιέττι και θα εξεταστεί από πού προέρχεται το δουμπλέττι και η σάρκα. Θα γίνει, επίσης, εκτενής αναφορά στη ριζοκαρπασίτικη σαγιά, γνωστή ευρέως ως καρπασίτικη, θα γίνει περιγραφή στα πέντε είδη της και σε όλες τις εργασίες από τη συλλογή του βαμβακιού έως και την ύφανσή της. Τέλος, μετά από πενήντα χρόνια εισβολής και κατοχής, επιβάλλεται η σύνταξη της ιστορίας αυτού του ενδυματολογικού πολιτισμού βασισμένη σε έρευνα ώστε να γίνει σαφές ότι ανήκει αποκλειστικά στο Ριζοκάρπασο και όχι γενικά και αόριστα στη χερσόνησο Καρπασίας.
Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο κ. Σταύρος Αυγουστίδης, Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ακαδημαϊκός και ο κ. Μιχάλης Μικέλλη Παντελή, Κοινοτάρχης ενορίας Ανάβρυσης εκ μέρους των Κοινοτικών Συμβουλίων Ριζοκαρπάσου.

 

------------------------------------------------------------

 

Η Νάσα Παταπίου σπούδασε Βυζαντινή και Νεοελληνική Φιλολογία, Ιστορία και Αρχαιολογία, Θέατρο και είναι διδάκτωρ Ιστορίας. Είναι ποιήτρια και ιστορικός-ερευνήτρια, με πεδίο έρευνας τη Φραγκοκρατία και ιδιαίτερα τους χρόνους της Βενετικής κυριαρχίας στην Κύπρο. Εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση στην Ελλάδα, στο Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών Κύπρου και υπηρέτησε για πέντε χρόνια ως Μορφωτική Ακόλουθος και Διευθύντρια στο Σπίτι της Κύπρου στην Κυπριακή Πρεσβεία στην Αθήνα. Ως ερευνήτρια έχει αποκρυπτογραφήσει επιτύμβιες πλάκες, ταύτισε οικόσημα, έφερε στο φως νέα στοιχεία για εκκλησίες, μονές, επισκόπους, κτήτορες εκκλησιών και μονών, δωρητές εικόνων, για τη Scuola Greca, για Κυπρίους ζωγράφους και λογίους του 16ου αιώνα, για τον πόλεμο της Κύπρου 1570-1571 και πληθώρα άλλων στοιχείων για τη μεσαιωνική Κύπρο. Επίσης έχει αναδείξει την ιστορία και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά του Ριζοκαρπάσου. Ως ποιήτρια είναι βραβευμένη με δύο Κρατικά Βραβεία Ποίησης από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και ως ιστορικός έχει τιμηθεί με Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

 

 

 

 

Πρεσβεία Κυπριακής Δημοκρατίας

Σπίτι της Κύπρου

Ξενοφώντος 2Α

105 57 Αθήνα

Τ. 210 3734934

F. 210 3734904

E. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

http://spititiskyprou.gr

Διαβάστηκε 12 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα