ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024 - 8:48:18π.μ.
25
Ιουνίου

Λογοτεχνική εξόρμηση της Π.Ε.Λ στην Ολυμπία

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών, πέραν των τριών γνωστών πανελληνίων λογοτεχνικών διαγωνισμών, άνοιξε νέα σελίδα εξωστρέφειας προς την περιφέρεια.

Με διήμερη επίσκεψη Σαββάτο και Κυριακή, 20 και 21 Ιουνίου 2015, στην ιερή πόλη της Ολυμπίας που γεννήθηκαν, ο Ολυμπισμός, η Ευγενής Άμιλλα, και η Ολυμπιακή εκεχειρία, προσέγγισε την συνεργασία με τοπικούς λογοτεχνικούς και πνευματικούς φορείς.

 

Τα μέλη και οι φίλοι της Π.Ε.Λ απήλαυσαν την μαγευτική ομορφιά του τοπίου και των εγκαταστάσεων της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Γεύθηκαν τα νοστιμότατα εδέσματα του εστιατορίου της Δ.Ο.Α και θαύμασαν την αρχιτεκτονική και την λειτουργική αρτιότητα του Συνεδριακού Κέντρου.

 

Ο Δήμαρχος της Ολυμπίας Ευθύμιος Κοτζιάς, άνοιξε το απόγευμα του Σαββάτου, την αυλαία των λογοτεχνικών εργασιών τονίζοντας την ανάγκη προώθησης και προοπτικής του Λόγου.


Ακολούθησαν ο Πρόεδρος της Π.Ε.Λ Κωνσταντίνος Γεωργίου, με ομιλία «Λόγος, Τέχνη και μυθολογία».


Ο Λογοτέχνης-ποιητής Ιωάννης Νικολόπουλος, εκδότης του περιοδικού «Νουμάς», με θέμα «Η Λογοτεχνία σήμερα».


Ο καθηγητής-συγγραφέας Γεώργιος Κουρκούτας, με θέμα το «Ολυμπιακό Ιδεώδες» καθώς και άλλοι διακεκριμένοι Λογοτέχνες της τοπικής κοινωνίας.


Την ημέρα έκλεισε με την ομιλία του αρχαιότερου μέλους της Π.Ε.Λ, Χριστίνα Αγρογιάννη, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορία και το έργο της Π.Ε.Λ.

 

Την επόμενη ημέρα Κυριακή 21 Ιουνίου η διημερίδα ξεκίνησε με ομιλία του Γεν. Γραμματέα της Π.Ε.Λ Χρίστου Σαββάκη, περί του χρέους και την επιβεβλημένη συνεργασία των Πνευματικών Συλλόγων, για την προώθηση και την προοπτική της Λογοτεχνίας.


Στη συνέχεια ο Γ. Νικολόπουλος τοποθετήθηκε θετικά επί της αναγκαιότητας της συνεργασίας.


Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε, παρουσία καθηγητών και μαθητών, η απονομή τιμητικών διακρίσεων της Π.Ε.Λ, προς τις δύο μαθήτριες από την Ηλεία, Δήμητρα Φωτεινού, και Αθηνά Καπατσώλου οι οποίες βραβεύθηκαν κατά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Διηγήματος την 17/5/2015 στην Αθήνα.


Ακολούθησαν 21 απαγγελίες ποιημάτων.


Πρώτο ποίημα απαγγελίας «Το φως της Ολυμπίας » του αείμνηστου Ηλείου λογοτέχνη-ποιητή Τάκη Δόξα.


Τα υπόλοιπα ποιήματα απαγγέλθηκαν από τους δημιουργούς τους μέλη της Π.Ε.Λ


Μετά το πέρας των απαγγελιών, ο Λογοτέχνης- Σκηνοθέτης-Σεναριογράφος, μέλος της Π.Ε.Λ Βασίλης Φλώρος ανέπτυξε το θέμα, «Η ευθύνη των ποιητών στην εποχή της κρίσης».


Η αποφώνηση του προέδρου της Π.Ε.Λ Κωνσταντίνου Γεωργίου, βρήκε όλους σύμφωνους και έδωσαν αμοιβαία υπόσχεση οργάνωσης και υλοποίησης Συνεδρίου Λογοτεχνίας στον ίδιο τόπο και χρόνο, τον Ιούνιο του 2016.


Συντονιστής υπήρξε ο Δημοσιογράφος-Λογοτέχνης μέλος της Π.Ε.Λ Παύλος Ανδριάς ο οποίος διεύθυνε με μοναδική δεξιοτεχνία τις εργασίες της διημερίδος.


Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο πολυτάλαντος ηθοποιός Νίκος Καλογερόπουλος συνοδευόμενος από τον γιό του και τους φίλους του.


Ο Νίκος Καλογερόπουλος προκάλεσε έντονη συγκίνηση κατά την απαγγελία ποιήματος του, εντός του αρχαιολογικού μουσείου.

 

Το απόγευμα τα μέλη και οι φίλοι της Π.Ε.Λ επισκεύθησαν το μουσείο και τον αρχαιολογικό χώρο, αποκομίζοντας γνώσεις του μεγαλείου της Ολυμπιακής ιδέας και θετική ενέργεια αρχαιοελληνικών κραδασμών.


Όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι και γοητευμένοι από την φιλική ατμόσφαιρα της εκδήλωσης

Διαβάστηκε 99 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα