×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 49
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
13
Νοεμβρίου

Με τα λόγια (γίνεται): Ποιητικές συναντήσεις στην Ελληνοαμερικανική Ένωση

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση φιλοξενεί και φέτος τις μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις “Με τα λόγια (γίνεται)”.

mtlgΣτην πρώτη εκδήλωση του τέταρτου κύκλου συναντώνται δυο ποιήτριες διαφορετικής γενιάς: η Αθηνά Παπαδάκη και η Κατερίνα Ηλιοπούλου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014, στις 19:30 στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.


Οι δύο ποιήτριες θα διαβάσουν παλιά και νεότερα, δημοσιευμένα και αδημοσίευτα ποιήματά τους, καθώς και αγαπημένα τους ποιήματα άλλων. Τέλος, θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό.


Η πρώτη ποιητική συλλογή της Αθηνάς Παπαδάκη [1], Αρχάγγελος από μπετόν, κυκλοφόρησε το 1974 – έχουν ακολουθήσει έκτοτε άλλες δεκαπέντε μέχρι την φετινή, Το κοπάδι (2014). Η Κατερίνα Ηλιοπούλου [2], μετά τον Κύριο Ταυ του 2007, εξέδωσε άλλα δύο βιβλία με ποιήματα, με πιο πρόσφατο Το Βιβλίο του Χώματος (2011).


[2] Τα δύο ξύλινα κρεβάτια ενωμένα
“Δίδυμα” που λένε στα αγγλικά
Ανάμεσά τους ένα αυλάκι
Ακίνητο
Τα βράδια πέφτει μέσα εκεί


[1] Τρέχοντας προς τα όνειρα
οι άχρονες,
πληγώθηκαν από τις αγκαθιές.
Στάζουν οι φλέβες τους,
σε γούρνες πέτρινες
το πετιμέζι,
στάλα στάλα.
Η προσφορά,
στους αδαείς αδελφούς.


Για το «Με τα λόγια (γίνεται)»:
«Γιατί πιστεύουμε πως με τα λόγια (κάτι) γίνεται - και πως οι λέξεις, με την ζωντανή φωνή αυτών που τις γράφουν ή τις διαβάζουν, μπορούν να ξαναβρούν το -κατά τον Τέλλο Άγρα- ‘ειδικό βάρος ενός μικρού φυσικού φαινομένου’.»


Σ' αυτές τις ποιητικές αναγνώσεις που ξεκίνησαν το 2011, εναλλάσσονται κυρίως δύο τύποι εκδηλώσεων. Αφενός, διαβάζουν ποιήματά τους Έλληνες ποιητές διαφορετικών γενιών, αφετέρου, η ξένη ποίηση ακούγεται στο πρωτότυπο και στην ελληνική της μετάφραση. Μεταξύ αυτών των δύο τύπων, παρεμβάλλονται ενίοτε και τιμητικά αφιερώματα, όπως αυτό στην Emily Dickinson, τον Μάρτιο 2013, στα πέραν των 154 'αναγνωρισμένων' ποιημάτων του Καβάφη, τον Δεκέμβριο 2013, ή στον William Carlos Williams, τον Μάρτιο 2014.

 

 

 

πηγή: culturenow.gr

Διαβάστηκε 254 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)