Εκτύπωση αυτής της σελίδας
19
Δεκεμβρίου

MIA ΒΡΑΔΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ, ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΗ‏

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Όταν ενσκήπτει η θύελλα είναι αναγκαία η ύπαρξη ενός ικανού καπετάνιου για να κυβερνήσει το καράβι με ασφάλεια σε γαλήνια νερά.

Όταν στην κοινωνία εμφανίζεται ξαφνικά η οικονομική και πνευματική τρικυμία, είναι αναγκαίος ένας πνευματικός καπετάνιος, για να οδηγήσει τους πολίτες σε σωστές και εφαρμόσιμες αποφάσεις. Δεν θα μπορούσε λοιπόν να υπάρξει καταλληλότερος από τον μέγα φιλόσοφο και πατέρα της Λογικής, τον Αριστοτέλη.


Η εισήγηση, λοιπόν, του Προέδρου της «Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών» κ. Νίκου Ταβουλάρη, που έγινε στον τεχνοχώρο «ΚΑΝΑΚΗΣ» στη Νέα Φιλαδέλφεια την 15η Δεκεμβρίου 2014, με θέμα: «ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ», υπήρξε ένα ιδανικό και επίκαιρο θέμα. Μεταξύ άλλων ο κύριος Ταβουλάρης επισήμανε: «Η φιλοσοφία, εντελώς λανθασμένα, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του μέσου ανθρώπου ως κάτι ιδιαίτερα αφηρημένο και υπερβατικό, που αφορά την αναζήτηση πνευματικών αρχών εκτεινόμενων από το γήινο έως το συμπαντικό πεδίο, με ελάχιστη έως ανύπαρκτη πρακτική αξία για τις ανάγκες του πολίτη!


Αυτό βέβαια δεν ισχύει για την αρχαία ελληνική φιλοσοφική σκέψη και ιδιαίτερα για τους τρεις μεγάλους της φιλοσοφίας τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Χωρίς να παραλείψουν την υπερβατική και συμπαντική αναζήτηση των πρώτων αρχών, προχώρησαν και οι τρεις στην προσαρμογή της φιλοσοφίας στην ατομική και κοινωνική καθοδήγηση και υποστήριξη του πολίτη».

 

Στην κατάμεστη από κόσμο των γραμμάτων και τεχνών αίθουσα του Τεχνοχώρου «Κανάκης», αλλά και απλών πολιτών, η φιλοσοφία με την εισήγηση του κυρίου Ταβουλάρη προσέγγισε τόσο το θεωρητικό όσο και το πρακτικό μέρος της λογικής, όπως ο Σταγειρίτης φιλόσοφος πρώτος καθιέρωσε.


Η όλη εκδήλωση διανθίστηκε με την μουσική και την ποίηση, που συμπλήρωσαν την αισθητική και ψυχική μας τέρψη. Η ιδιοκτήτρια του χώρου Άννα Κανάκη ανέφερε ότι η σημερινή εκδήλωση είναι μια από τις πλέον σημαντικές, γιατί οι συντελεστές αλλά και τα θέματα είναι σπουδαία αλλά κι επίκαιρα. Ιδιαίτερα στη δύσκολη συγκυρία, που βιώνει η ελληνική κοινωνία, τα διδάγματα της Φιλοσοφίας και ειδικότερα η Αριστοτελική σκέψη, είναι δυνατόν να μας δώσουν εφικτές και ρεαλιστικές λύσεις στα προβλήματά μας.


Η μουσικός – ηθοποιός Μαρία Συμεών με τις προσωπικές της συνθέσεις στο πιάνο δημιούργησε μια αισθαντική ατμόσφαιρα. Ειδικά για την περίσταση ο σκηνογράφος Χάρης Σεπεντζής φιλοτέχνησε σε μικρογραφία τον Αριστοτέλη. Στο τέλος οι απαγγελίες των παριστάμενων ποιητών ολοκλήρωσαν την εκδήλωση με απόλυτη μυσταγωγία.


Σημειωτέον ότι της εκδήλωσης προηγήθηκε δίωρη ραδιοφωνική ομιλία του κυρίου Ταβουλάρη στην εκπομπή «Κανακέματα», που γίνεται κάθε Δευτέρα στον ίδιο χώρο, στην οποία ο Πρόεδρος της Π.Ε.Λ. αναφέρθηκε σε θέματα θεωρητικά και πρακτικά του χώρου της Λογοτεχνίας.

 

Επιμέλεια: Τζούλια Πουλημενάκου

 

 

 

12os-MCNews book bannerB

Διαβάστηκε 438 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)