Εκτύπωση αυτής της σελίδας
05
Οκτωβρίου

Μικρασία, χαίρε στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Μουσική εκδήλωση αφιερωμένη
στα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας


και τα 100 χρόνια μικρασιατικής προσφυγιάς
με τίτλο: Μικρασία, χαίρε στο Σπίτι της Κύπρου

 

 

Το Σπίτι της Κύπρου διοργανώνει την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 19:00, μουσική εκδήλωση με τους Νότη Γεωργίου και Σούζαν Μάρκου, αφιερωμένη στα 100 χρόνια της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικρασίας και τα 100 χρόνια μικρασιατικής προσφυγιάς, με τίτλο «Μικρασία, χαίρε». Η εκδήλωση που τελεί υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Μικρασιατών Κύπρου και τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα.

 

Το «Δωδεκάχορδον» (Σούζαν Μάρκου και Νότης Γεωργίου) αποτίνει φόρο τιμής στη Μικρασία και τους Μικρασιάτες, ερμηνεύοντας τη Ρεμπέτικη Σουίτα του Βασίλη Τενίδη (1936-2017) (www.vassilistenidis.com), συνθέτη με άρρηκτους δεσμούς με την Κύπρο. Κατεξοχήν μικρασιατικό είδος, τo Ρεμπέτικο αποτελεί αναμφίβολα το πλέον καθοριστικό μουσικό είδος της νεότερης ελληνικής μουσικής. Συνδυάζει στοιχεία βυζαντινής, παραδοσιακής και αρχαίας μουσικής. Αγαπήθηκε, απαγορεύτηκε, πέρασε ποικίλες περιπέτειες και περιόδους. Το 2017 η UNESCO αναγνώρισε το Ρεμπέτικο ως Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, διακηρύττοντας παγκόσμια τη διαχρονική αξία του. Το έργο γράφτηκε το 2004 και παρουσιάστηκε σε πρώτη παγκόσμια παρουσίαση από το ντουέτο «Δωδεκάχορδον» αποσπώντας εγκωμιαστικά σχόλια, παρουσιάζοντας και καθιερώνοντας το έργο παγκοσμίως και κινώντας έντονο μουσικολογικό και μουσικό ενδιαφέρον για τη Ρεμπέτικη μουσική γενικότερα. Μόλις 4 μέρες μετά τη λήψη της παρτιτούρας του έργου, το ντουέτο ερμήνευσε το υπερβατικής δυσκολίας έργο παρουσία του συνθέτη, ο οποίος κατασυγκινημένος δήλωσε: «Ακούγοντας το Δωδεκάχορδον να ερμηνεύει το έργο μου, νιώθω, για πρώτη φορά, δικαιωμένος». Η γοητεία του Ρεμπέτικου είναι ένα εξαίρετο θέλγητρο για να επιστήσουμε την προσοχή της κοινωνίας στην αρχέγονη αυτή πολιτισμική υπερδύναμη που ονομάζουμε Μικρασία, η οποία από τα βάθη των αιώνων μεταλαμπαδεύει στην κυρίως Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο τον πολιτισμό (φιλοσοφία, Ιππόδαμος, Ιωνική Επανάσταση κ.ο.κ.) αλλά και να τιμήσουμε τους φορείς του πολιτισμού αυτού, τους Μικρασιάτες, γιατί πολιτισμός είναι εν τέλει ο ίδιος ο άνθρωπος. Η Ρεμπέτικη Σουίτα πλαισιώνεται από αποσπάσματα του έργου «Μικρασία, χαίρε» του Ν. Γεωργίου.

 

 

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΘΕΤΗ:

 


«... προσωπικά πιστεύω στη μουσική δύναμη και αξία του ρεμπέτικου, που το τοποθετεί ισάξια δίπλα σε πιο γνωστά και αναγνωρισμένα ιδιώματα, όπως το blues, tango, flamenco, bossa nova.../… Είναι μια σύνθεση σε επτά μέρη, κάθε μέρος και ένας από τους βασικούς λαϊκούς χορούς και με χρήση, ανάπτυξη και επεξεργασία, είτε αυθεντικού παραδοσιακού υλικού, είτε προσωπικά δικού μου, αλλά φτιαγμένου μέσα στους νόμους και τους «δρόμους» της ρεμπέτικης μουσικής.

 


.../Κλείνοντας θεωρώ απαραίτητο να τονίσω ότι η εκτέλεση της Ρεμπέτικης Σουίτας απαιτεί υψηλή δεξιοτεχνία, επιμονή και υπομονή από τη μεριά των σολίστ.»

 

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα

 

Διαβάστηκε 73 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)