ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024 - 11:30:29π.μ.
27
Σεπτεμβρίου

«ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ» «Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΙΚΗ» δύο θεατρικά έργα του Γιώργου Νεοφύτου στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το Σπίτι της Κύπρου με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας σας προσκαλεί, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022

και ώρα 19:00, στην παρουσίαση του βιβλίου, του Γιώργου Νεοφύτου, «Δύο θεατρικά έργα, ‘ΟΙ ΠΡΟΔΟΤΑΙ’, ‘Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ …ΙΚΗ’» (Εκδόσεις Αλμύρα).

 

Στο βιβλίο περιλαμβάνονται δύο θεατρικά έργα «Οι Προδόται» και «Η Κύπρος είναι …ική». Το πρώτο, «Οι Προδόται», αναφέρεται στις δολοφονίες αριστερών (κυρίως), αλλά και άλλων, κατά την περίοδο 1955-59 με τη συκοφαντία του «προδότη». Το έργο διαδραματίζεται γύρω από τη φιγούρα του Αρχηγού, ο οποίος γράφει τα απομνημονεύματά του. Μέσα από τον αυθεντικό του λόγο αποκαλύπτονται η ιδεολογία του και τα πραγματικά κίνητρα της καθόδου του στο νησί και ποιοι ήταν οι πραγματικοί στόχοι του «αγώνα του». Παράλληλα σε μια τάβλα με κόλλυβα, όπως σε ένα μνημόσυνο, τρεις άνδρες και δύο γυναίκες θυμούνται και εξιστορούν περιπτώσεις δολοφονιών, διωγμών, προπηλακισμών σωρείας «προδοτών», παρμένες μέσα από ντοκουμέντα, ιστοριογραφικές και λογοτεχνικές πηγές καθώς και προφορικές μαρτυρίες. Το δεύτερο, «Η Κύπρος είναι …ική», με υπότιτλο «Ένα θεατρικό παιχνίδι με την ιστορία», διατρέχει με χιούμορ, σάτιρα αλλά και πίκρα την ιστορία της Κύπρου από τη «γέννηση» του νησιού μέχρι σήμερα. Τονίζονται γεγονότα του παρελθόντος σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η διαχρονική τους σημασία.

 

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Διευθυντής των Εκδόσεων Αλμύρα, κ. Μάριος Γεωργίου.

 

Θα μιλήσουν ο Καθηγητής Νεότερης Ιστορίας Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου, πρ. Πρέσβης Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Γιώργος Γεωργής και ο Θεατρικός κριτικός, δρ Γρηγόρης Ιωαννίδης.

 

Αποσπάσματα θα διαβάσουν οι ηθοποιοί, Άνδρη Θεοδότου και Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης.

 

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης:


https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=12884

----------------------------------------------------------

 

Ο Γιώργος Νεοφύτου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ Λειψίας. Παράλληλα με το επάγγελμά του ασχολείται με το θέατρο. Έργα του παρουσιάστηκαν στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Μεταφράστηκαν και ανεβάστηκαν σε πολλές άλλες χώρες. Εκτός από θεατρικά έργα έγραψε και τηλεοπτικές σειρές. Ασχολήθηκε επίσης με τη μετάφραση θεατρικών έργων από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Διετέλεσε μέλος ή/και πρόεδρος διαφόρων κυπριακών και διεθνών θεατρικών οργανισμών. Το έργο του εν γένει είναι αναγνωρισμένο και καταξιωμένο μέσα από την ιδιαίτερα επιτυχή σκηνική παρουσία καθώς και από ποικίλες τιμητικές διακρίσεις.

 

 

Η είσοδος στην εκδήλωση επιτρέπεται σύμφωνα με τα ισχύοντα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Διαβάστηκε 53 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα