ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023 - 12:02:41π.μ.

banner468x60

31
Μαΐου

ΟΡΑΤΟΡΙΟ «ΕΣ ΑΧΡΑΝΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ» ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ GUY στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το ορατόριο «ΕΣ ΑΧΡΑΝΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ» σε ποίηση και μουσική της συνθέτριας Αναστασίας Guy παρουσιάζεται την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 20.00

στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα υπό την αιγίδα του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκου Κενεβέζου και με οργανωτές τον Πνευματικό Όμιλο Λεμεσού Κύπρου, το Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

 

Το πιο πάνω έργο είναι το μοναδικό πρωτότυπο έργο που δημιουργήθηκε στην Κύπρο με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Παρουσιάσθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού στις 5 Δεκεμβρίου του 2021 και τελούσε υπό την αιγίδα της Επιτροπής Εορτασμών Κύπρου 1821-2021, του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου καθώς και του Δήμου Λεμεσού. Το έργο οπτικογραφήθηκε και παρουσιάσθηκε από το ΡΙΚ και ΡΙΚ Sat στις 25 Μαρτίου 2021.


Η μουσική σύνθεση της Αναστασίας Guy σε ποίηση της ίδιας έχει τη μορφή ορατορίου. Αποτελείται από εισαγωγή και δέκα μέρη μεταξύ των οποίων θα υπάρχει απαγγελία καθώς και προβολές σχετικές με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.


Η συνθέτρια σε συνέντευξή της αναφέρει :


«Είναι ένας δοξαστικός και πανηγυρικός ύμνος με αφαιρετική δομή που αντικατοπτρίζει τις ρεαλιστικές και αντικειμενικές αξίες της τότε εποχής. Είναι εμπνευσμένο από αρχαιοελληνικούς, έντεχνους αλλά και σύγχρονους ρυθμούς που εναλλάσσονται, ανάλογα με την ποιητική σύλληψη του κάθε μέρους. Η μουσική του ποιήματος σε ανύποπτο χρόνο απελευθερώνεται, άλλοτε ήπια, και άλλοτε με ρωμαλέο ύφος, με αποτέλεσμα η σύνθεση να οδηγείται αισθαντικά σε ανάταση και στην κορύφωση. Τονίζει τις διαχρονικές αξίες της αγωνιστικότητας αλλά και του σεβασμού για τη θυσία αυτών που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία!».

 

Η Αναστασίας Guy τιμήθηκε το 2007 από τη Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το αργυρούν μετάλλιο του Ιωάννη Καποδίστρια στο θέμα «Μελοποιημένη Ποίηση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου». Έργα της παρουσιάσθηκαν στην Αίθουσα Τελετών του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου από το 2002 και μέχρι το 2010 καθώς και σε άλλα θέατρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.


Είναι συγκινητικό ότι 200 χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, νέοι ποιητές και συνθέτες εμπνέονται και δημιουργούν, με επίκεντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την ιδέα της ελευθερίας. Πιστεύουμε πως τόσο οι χορωδοί μας όσο και οι σολίστ και οι μουσικοί που θα το εκτελέσουν, θα το αγαπήσουν, θα πάρουν τα σωστά μηνύματα και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε αυτά να μεταδοθούν και στο κοινό.

 

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ


Ποίηση και Μουσική Σύνθεση
Αναστασία Guy

 

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Βιολέτα Κακομανώλη

 

Διεύθυνση Χορωδίας & Ορχήστρας
Βιολέτα Κακομανώλη & Χριστίνα Αθανασοπούλου

 

Χορωδιακή Επεξεργασία
Βιολέτα Κακομανώλη & Σταύρος Ξιναρίδης

 

Ενορχήστρωση
Ανδρέας Δημητρίου

 

Σολίστ
Καλλιόπη Βέττα
Μάριος Ανδρέου
Αναστασία Guy

 

Aπαγγελία: Μαρία Γιατρού

 

Χορωδίες:
-Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού
-Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης
-Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σπάρτης

 

Προβολές
Αναστασία Guy & Αβράμης Δεσπότης

 

Μουσικό σύνολο Αναστασίας Guy
Πιάνο: Ιωάννα-Μαρία Γαλανού
Βιολί : Γιώργος Κωνσταντινίδης
Κλαρίνο: Νικόλ Πάππα
Βιολοντσέλο: Μαριλίζα Παπαδούρη Παπαγγελίδη
Κλασική Κιθάρα: Δημήτρης Παπαγγελίδης
Κόντρα Μπάσο: Χρυσόστομος Μπούκαλης

 

Είσοδος Ελεύθερη


Απαραίτητη η κράτηση θέσεων
Ηλεκτρονικά στο www.mcf.gr και
Τηλεφωνικά 2103418579
Δευτέρα –Παρασκευή 11.00-14.00

 

 

31 Μαΐου 2022

Διαβάστηκε 29 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα