ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2024 - 9:58:02μ.μ.
11
Απριλίου

Παρουσίαση της έρευνας του Ρένου Κυριακίδη «H Ελλάδα του Βορρά και Η Ελλάδα του Ειρηνικού» Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Την Πέμπτη 14 Απριλίου 2022 και ώρα 19:00 θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Κυπριακής Δημοκρατίας, η παρουσίαση της έρευνας του Ρένου Κυριακίδη «H Ελλάδα του Βορρά και Η Ελλάδα του Ειρηνικού».


Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέας Βοσκός και ο τ. Ειδικός Πάρεδρος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου της Ελλάδας και Επιθεωρητής Δημοτικής Εκπαίδευσης κ. Νίκος Πρεάρης. Για την έρευνα θα μιλήσει ο κ. Ρένος Κυριακίδης. Προβολή οπτικοακουστικού υλικού από τον Δημήτρη Παντοπώλη.

 

O Ρένος Κυριακίδης γεννήθηκε στην Κακοπετριά το 1931. Τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού του και το Παγκύπριο Γυμνάσιο Λευκωσίας. Το 1951 γράφτηκε στο Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την έναρξη του ηρωικού Aγώνα της Ε.Ο.Κ.Α., διέκοψε τις σπουδές του και ανέλαβε ενεργό εθνική δράση. Συνέπειες της συμμετοχής του στον Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. ήταν να τραυματιστεί και να συλληφθεί στη μάχη του Χωριού Σπήλια, να καταδικαστεί σε δωδεκαετή φυλάκιση και να μεταφερθεί στις φυλακές της Αγγλίας όπου έμεινε τρία χρόνια. Μετά τη λήξη του Αγώνα ολοκλήρωσε τις σπουδές του και έλαβε πτυχίο από το Φυσιογνωστικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διορίστηκε Καθηγητής στο Παγκύπριο Γυμνάσιο. Έλαβε, επίσης, Diploma του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Southampton ως υπότροφος του Βρετανικού Συμβουλίου, Certificate of Center Educational Television Overseas (C.E.T.O.) στο Λονδίνο και Certificate de Stage εκπαιδευτικής τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Μοντρεάλ. Έχει γράψει δεκαοκτώ βιβλία. Μεταξύ αυτών είναι: «Αρχαίοι Έλληνες στη Βρετανία», μεταφρασμένο στην Αγγλική «The Ancient Greeks in Britain», «Ο Ρωμανός της Πιτσιλιάς» που σχετίζεται με τον Απελευθερωτικό Αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α. και τα «Τετράδια των φυλακών». Τα άλλα είναι εκπαιδευτικού και ιστορικού περιεχομένου. Υπήρξε μέλος του Συμβουλίου της Οργάνωσης των Καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ για πολλά χρόνια. Εργάστηκε στην εκπαιδευτική τηλεόραση στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Οργάνωσε σεμινάρια στην Ελλάδα σχετικά με την πειραματική διδασκαλία των Φυσιογνωστικών μαθημάτων.

 

Η έρευνα στο βιβλίο αυτό αποσκοπεί στο να αποδείξει ότι οι δύο αυτές περιοχές, Σκωτία και Νήσος του Πάσχα, εκατοικούντο στα παλιά τα χρόνια από Έλληνες. Αυτό μαρτυρείται, πρώτον, από τις αρχικές ονομασίες των. Η μεν Σκωτία ονομάζετο Καληδονία, οι δε Νήσοι του Πάσχα Μάτε-Κίτε-Ράνι (Μάτια που κοιτούν τον Ουρανό). Δεύτερον, από τη γλώσσα που μιλούν σήμερα και τις ονομασίες των πόλεων και των γεωγραφικών περιοχών. Εις μεν τη Σκωτία έχουμε πέραν των ογδόντα λέξεων, εις δε τη Νήσο του Πάσχα έχουμε πέραν των 1059 λέξεων. Τρίτον, είναι η εμφάνιση των κατοίκων. Οι μεν κάτοικοι της Σκωτίας είναι μεσογειακού τύπου, οι δε κάτοικοι της Νήσου του Πάσχα, εκτός του ότι είναι Μεσογειακού τύπου, υπερηφανεύονται ότι οι προγόνοι τους ήταν οι Θεοί των Ελλήνων. Τέταρτον, είχαν την ίδια θρησκεία με τους προγόνους μας. Υπάρχουν όμως και πολλά άλλα στοιχεία που αναφέρονται στην έρευνα μας.

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=11795

 

 

Σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, η είσοδος στην εκδήλωση είναι δυνατή μόνο κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης έγχαρτου ή ηλεκτρονικού πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης με ισχύ έως τρεις μήνες από τη διάγνωση, σε συνδυασμό με έγκυρο αποδεικτικό ταυτότητας. Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας προσέλευσης μέχρι τη συμπλήρωση του επιτρεπόμενου ορίου πληρότητας θέσεων.

 

 

Διαβάστηκε 197 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα