ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 2:23:15μ.μ.
11
Απριλίου

Παρουσίαση του βιβλίου ποιημάτων της Μαρίας Λουκά με φωτογραφίες του Αντρέα Λουκά ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ Ποιήματα στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2023, στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, η παρουσίαση του βιβλίου ποιημάτων της Φιλολόγου και Συγγραφέως Μαρίας Λουκά, με φωτογραφίες του Αντρέα Λουκά, με τίτλο «ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ. Ποιήματα».


Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει ο Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα κ. Νεόφυτος Κωνσταντίνου
Για το βιβλίο θα μιλήσουν, η Φιλόλογος και Συγγραφέας κ. Χαρά Παπαβασιλείου-Κουμουλλή και η Εκπαιδευτικός και Συγγραφέας Αγγελική Μπούλιαρη.
Τις φωτογραφίες της έκδοσης θα παρουσιάσει ο κ. Αντρέας Λουκάς. Θα ακολουθήσει αντιφώνηση από την κ. Μαρία Λουκά.


Μουσική παρέμβαση από τον Μουσικό κ. Ελένιο Ισιδώρου.


Στο λεύκωμα ποίησης και φωτογραφίας, «ΟΡΗ ΛΕΥΚΑ», λόγος και εικόνα συνυπάρχουν αρμονικά, αλληλοσυμπληρώνονται και αλληλοεπιδρούν, με στόχο να σκιαγραφήσουν έναν τόπο και τους ανθρώπους του. Το τοπίο, η φυσική ομορφιά, οι κάτοικοι, τα έργα τους, η ιστορία, οι παραδόσεις, η υλική και άυλη πολιτιστική κληρονομιά τους, όλα συναντώνται συνδιαλέγονται στο βιβλίο. Μέσα στις 60 σελίδες του, παρουσιάζονται 13 ποιήματα της Μαρίας Λουκά, που τα φωτίζουν και τα εμπλουτίζουν πλήθος σχόλια της συγγραφέως ιστορικά, λαογραφικά, κοινωνικά, πολιτιστικά και τα αναδεικνύουν 30 φωτογραφίες του Αντρέα Λουκά. Το βιβλίο αναφέρεται στα Λεύκαρα και αποτελεί ένα οδοιπορικό στην ιστορία, την παράδοση, και τον πολιτισμό της ιστορικής κωμόπολης, που είναι, την ίδια ώρα, ιστορία, παράδοση και πολιτισμός ολάκερης της Κύπρου. Η ομορφιά του τοπίου και η αυθεντικότητα του τόπου και των ανθρώπων αντιμάχονται με την εξέλιξη, την αλλοίωση και την αλλοτρίωση.


Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη στήριξη του Υφυπουργείου Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα προβληθεί σε ζωντανή ψηφιακή μετάδοση από την Υπηρεσία Ζωντανών Διαδικτυακών Μεταδόσεων ΔΙΑΥΛΟΣ του Εθνικού Δικτύου Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) μέσω του συνδέσμου παρακολούθησης: https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=14153

 

 

 

 

Η Μαρία Λουκά γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Κατάγεται από τη Λακατάμια όπου ζει ως το σήμερα. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στην Ιδιωτική και Δημόσια Εκπαίδευση της Κύπρου, από όπου αφυπηρέτησε ως Διευθύντρια Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης. Επί σειρά ετών ήταν αποσπασμένη στην Υπηρεσία Ανάπτυξης Προγραμμάτων του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, στη συγγραφή σχολικών βιβλίων. Υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου και του Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου και έλαβε αρκετές φορές μέρος στις κριτικές επιτροπές των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας. Για κάποια χρόνια παιδικά και νεανικά βιβλία στο τηλεοπτικό πρόγραμμα Νέοι Ορίζοντες του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου. Ασχολήθηκε με το σχολικό θέατρο και πήρε 3 πρώτα βραβεία και 2 επαίνους στους Παγκύπριους Αγώνες Σχολικού Θεάτρου. Τα τελευταία χρόνια είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Οργάνωσης Προώθησης Γραμματισμού και ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνη της Αναγνωστικής Λέσχης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Λακατάμιας. Εξέδωσε τα βιβλία: Δεκατέσσερα τραγούδια για ένα μικρό άγγελο, ποίηση, Λευκωσία 1987˙ Ιστορίες της μικρής Φιλιώς, μικρές ιστορίες, Λευκωσία 1989 (Α΄ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου 1988 και Α΄ Κρατικό Βραβείο Εικονογράφησης για τις εικόνες της Έλενας Πουλχερίου 1990)˙ Η Αφέντισσα της Λάρας, νεανικό μυθιστόρημα, Λευκωσία 1992 (Α΄ Βραβείο Κυπριακού Συνδέσμου Παιδικού Νεανικού Βιβλίου 1991)˙ Όρη Λευκά, ποιήματα, Λευκωσία 2015.

 

 

 

Ο Αντρέας Λουκάς γεννήθηκε στα Λεύκαρα, όπου έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Αφού αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Λευκάρων, σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στη συνέχεια εργάστηκε ως Τελωνειακός Λειτουργός στο Τελωνείο Λευκωσίας. Ασχολείται με τη χορωδιακή μουσική και είναι μέλος της Χορωδίας της Παγκύπριας Συνομοσπονδίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.). Είναι ερασιτέχνης φωτογράφος και ιδρυτικό μέλος του Φωτογραφικού Ομίλου Λακατάμιας. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια για τη φωτογραφική τέχνη και έλαβε μέρος σε πολλές εκθέσεις φωτογραφίας. Σήμερα ζει στη Λακατάμια. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Λουκά και έχουν τρία παιδιά.

 

Διαβάστηκε 84 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα