Εκτύπωση αυτής της σελίδας
21
Φεβρουαρίου

Πρωτοχρονιάτικη Πίτα και Παρουσίαση του βιβλίου «Μητρώο Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω»

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Σε μια κατάμεστη εστία από συμπατριώτες έγινε την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015 το κόψιμο της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας της Ένωσης και η παρουσίαση του βιβλίου «Μητρώο Παλαιών Πολεμιστών και Αντιστασιακών Κω» επιμέλειας και συγγραφής της ιστορικού-φιλολόγου Μαρίας Τουλαντά-Παρισίδου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα και το χαιρετισμό του Προέδρου της Ένωσης Ν. Μανούση. Στη συνέχεια μέσα σε μια συγκινητική ατμόσφαιρα ακολούθησε παρουσίαση βίντεο από τον εγγονό της κας Τουλαντά Γιώργο, με θέμα γεγονότα σχετικά με τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο και την Αντίσταση. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα βίντεο δημιουργήθηκαν από μαθητές του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κω και ότι περιείχαν μηνύματα αλληλεγγύης και ενότητας αποτυπώνουν την σωστή δουλειά που γίνεται στο Νησί μας και γεννούν ελπίδα σε όλους εμάς για το μέλλον.


Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε με ένα μοναδικό τρόπο που συνδύαζε τη λογοτεχνία με τα γεγονότα από την συγγραφέα Μαρία Τσιρπανλή-Καλατζοπούλου. Πέραν της δομής, των προσώπων και των γεγονότων που αποτυπώνονται στο «Μητρώο», κυρίαρχο μήνυμα στην παρουσίαση ήταν η αξία της γνώσης που μας δίνει ένα τέτοιο βιβλίο σε καιρούς όπως τους σημερινούς με αντίστοιχες δυσκολίες και προκλήσεις. Μια παρουσίαση που έκανε όλους να νιώθουν περήφανοι για τις οικογένειες τους και τους συμπατριώτες τους.
Πριν από αυτή είχε προηγηθεί μια εισαγωγική ομιλία από τον π. Πρόεδρο της Ένωσης και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Απόγονων Εθελοντών Παλαιών Πολεμιστών Νίκο Μανούση, ο οποίος μετέφερε το χαιρετισμό του προέδρου του συνδέσμου κου Ματθαίου Καζαμία.


Με το πέρας της παρουσίασης το λόγο πήρε η συγγραφέας Μαρία Τουλαντά-Παρισίδου η οποία αφού ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την πρόσκληση και όλους τους παρευρισκόμενους, ανέλυσε το σκοπό της έρευνας της, ανέφερε στοιχεία σχετικά με την εργασία της και εν τέλει ανακοίνωσε ότι ύστερα από την παρουσίαση που έγινε το καλοκαίρι στον Ορφέα, έχει καταφέρει να συλλέξει περισσότερο υλικό το οποίο θα οδηγήσει σε μια νέα και πιο πλούσια έκδοση.


Στη συνέχεια υπήρξαν παρεμβάσεις και χαιρετισμοί από μέλη της Ένωσης και εκπροσώπους της πολιτείας και τοπικής αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων ο Γ.Γ. Αιγαίου Ν. Ζωΐδης, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Κω Β. Χαδούλης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Ν. Κανταρζής, ο π. Υπουργός και Δημοτικός Σύμβουλος Α. Παυλίδης, ο Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου και Καθηγητής Προϊστορίας ΕΚΠΑ Χ. Ντούμας, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Γ. Φραγκούλης, η Επίτιμη Πρόεδρος της Ένωσης Ε. Μπούρα-Κεφαλλιανού, ο Μ. Χατζηαντωνίου, ο Θ. Μουζουράκης και ο Δ. Καλλούδης.


Χαρακτηριστική ήταν η παρέμβαση του καθηγητή Νομικής Α. Κουτσουράδη ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μνημείου "αγνώστου βοσκού" στην Κω σαν ένδειξη μνήμης για την αντιστασιακή των δράση όπως και την τοποθέτηση από την Ένωση Κώων Αθηνών Μαρμάρινης Πλάκας στη μάντρα του Θ. Κώστογλου στο Κόκκινο Νερό για την προσφορά και την θυσία του!


Εκτός των ανωτέρω, τίμησαν την εκδήλωση, με την παρουσία τους η Καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας ΕΚΠΑ, Υπεύθυνη Ανασκαφής στην Αρχαία Αλάσαρνα ΚΩ Γ. Κοκκορού Αλευρά, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης και της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Φ. Καλλούδης, η Επίτιμη Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων και της Δωδεκανησιακής Μέλισσας Θ. Χαραλαμποπούλου και ο δημοσιογράφος Δ. Χόνδρος, των οποίο ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την μετάδοση από τον Ρ/Σ του 99.5 του καλέσματος για την εκδήλωση.


Χαιρετισμούς έστειλαν οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Η. Καματερός και Μ. Κόνσολας, ο π. Βουλευτής Β. Υψηλάντης, η Αντιπρόεδρος ΔΟΠΑΒΣ και Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού Ε. Χατζηχριστοφή και η Τοπική Σύμβουλος Δημοτική Ενότητα ΚΩ, Χ. Φωτοπούλου-Τσέλιου.


Την εκδήλωση συντόνισε επιτυχώς η Ταμίας του συλλόγου Νινέττα Ν. Μανούση ενώ η αντιπρόεδρος Β. Χαματζόγλου, η υπεύθυνη πολιτιστικών Λ. Ζερβανου, η Γενική Γραμματέας Γ. Σαρούκου και τα μέλη Ε. Κανταρζή και Α. Μαρνέρης είχαν την όλη ευθύνη της εξαιρετικής οργάνωσης της εκδήλωσης.


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ευχαριστεί την κα Μ. Τουλαντά-Παρισίδου για την αποδοχή της πρόσκλησης όπως και όλους τους συμπατριώτες για την πρωτοφανή παρουσία τους και υποστήριξη της εκδήλωσης και του έργου της Ένωσης!

 


Καλή χρονιά!
Το ΔΣ της Ένωσης

 

 

Διαβάστηκε 249 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)