ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Σάββατο, 15 Ιουνίου 2024 - 10:11:48μ.μ.
28
Μαΐου

Ρεσιτάλ Πιάνου - Βασίλης Γάββαρης «Νεανικές Αντιθέσεις» στο Σπίτι της Κύπρου

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Το Σπίτι της Κύπρου διοργανώνει, την Τρίτη 4 Ιουνίου και ώρα 20:00 (Ξενοφώντος 2Α, Σύνταγμα), Ρεσιτάλ Πιάνου με τίτλο, «Νεανικές Αντιθέσεις» με τον Βασίλη Γάββαρη.

Θα ακουστούν τα έργα: D. Scarlatti, Piano Sonata in B minor, K.87 | F. Chopin, Scherzo No. 1 Op. 20, in B minor | D. Scarlatti, Piano Sonata in D minor, K.32 | S. Prokofiev, Piano Sonata No. 1 Op. 1, in F minor | N. Boulanger, Vers La Vie Nouvelle | Σ. Μιχαηλίδης, Ελληνική Σουίτα για Πιάνο πάνω σε Κυπριακά Θέματα | Ν. Οικονόμου, Kinderlaunen - Childhood Whims - 16 Etudes for Children (επιλογές).

 

Σύνδεσμος παρακολούθησης:


https://diavlos.grnet.gr/room/1607?eventid=16366

 

 

 

Ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα που εμπεριέχουν έντονα το νεανικό στοιχείο, τόσο στη θεματολογία και στη θεματική τους επεξεργασία όσο και στην ηλικία και τη δημιουργική περίοδο των συνθετών. Ανάμεσα σε δύο στοχαστικές σονάτες του Domenico Scarlatti, από τις πεντακόσιες πενήντα πέντε συνολικά, έργα που αποτελούν βασικό πυλώνα μουσικής εκμάθησης των νέων, αναδύεται το νεανικό Πρώτο Scherzo του μεγάλου Πολωνού ρομαντικού Frederic Chopin. Μια εκτόνωση συναισθημάτων, μέσα από την οποία ο νεαρός τότε συνθέτης «αναζητά» την πατρίδα του στο εξωτερικό, σε περίοδο εισβολής και λεηλάτησής της. Το πρόγραμμα συνεχίζει με την Πρώτη Σονάτα του Sergei Prokofiev, έργο που ο μέγας υποστηρικτής της σονάτας συνέθεσε σε ηλικία δεκαπέντε ετών όντας ακόμη μαθητής στο ωδείο, και υπήρξε η αρχή για τη μακρόχρονη ενασχόλησή του με το είδος. Το δεύτερο μέρος της συναυλίας ανοίγει με το έργο Vers La Vie Nouvelle της αλησμόνητης συνθέτριας και παιδαγωγού Nadia Boulanger. Το έργο συνετέθη στο τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου από τη νεαρή τότε μουσικό, σε ένα κλίμα απώλειας και ελπίδας για μια νέα αρχή. Δύο έργα Κυπριακής προέλευσης συμπληρώνουν την μουσική παλέτα, με πρώτη την Ελληνική Σουίτα για Πιάνο πάνω σε Κυπριακά Θέματα του Κυπριακής καταγωγής συνθέτη, αρχιμουσικού και μουσικολόγου Σόλωνα Μιχαηλίδη, ένα έργο ποτισμένο με τις γνωστότερες κυπριακές μελωδίες, με το βλέμμα του συνθέτη στραμμένο στα Φυλακισμένα Μνήματα και στους νεαρούς αδικοχαμένους ήρωες της ΕΟΚΑ. Το ρεσιτάλ κλείνει με το έργο Kinderlaunen – Childhood Whims, τις «παιδικές σπουδές» του Κυπριακής καταγωγής αξιομνημόνευτου πιανίστα και συνθέτη Νικόλα Οικονόμου, έργο που συνέθεσε ο δεκαεννιάχρονος τότε πιανίστας, χαρακτηριζόμενο από ανανεωτική φλόγα και καινοτόμο αυτοσχεδιασμό, με κεντρικό άξονα την παιδική ψυχή, το παιχνίδισμα και το ελληνικό στοιχείο.

 

Ο Βασίλης Γάββαρης είναι πιανίστας Ελληνοκυπριακής καταγωγής. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Μουσικού Τμήματος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, όπου σπούδασε με υποτροφία, καθώς και αριστούχος Διπλωματούχος Πιανίστας από το Παναρμόνιο Ωδείο, φοιτώντας υπό την καθοδήγηση της Δρος Τατιάνας Παπαγεωργίου. Ξεκίνησε να μελετά πιάνο με τη Μαρία Βελμάχου στο Εθνικό Ωδείο Σπάρτης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις, όπως το «Βραβείο Ανερχόμενου Σολίστ» από το «Διεθνές Καλλιτεχνικό Σωματείο Gina Bachauer», το 2ο Βραβείο στον Διαγωνισμό Πιάνου «Μαρία Χαιρογιώργου - Σιγάρα», Τιμητικό Έπαινο στον Διαγωνισμό Πιάνου «Montecatini International Piano Competition», το «Βραβείο Επιμέλειας και Ήθους» του Σαϊνοπουλείου Ιδρύματος και το «Outstanding Graduating Student Award in Music Performance» του Αμερικανικού Κολλεγίου. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή σεμινάρια πιάνου κορυφαίων πιανιστών σε Ελλάδα και Εξωτερικό, μεταξύ των οποίων οι Dr. Tamás Ungár, Dr. Peter Nagy, Andrzei Jasiński, Jean-Louis Steuerman, Dr. Michael Shinn, Martino Tirimo, Έλενα Μουζάλα και Δημήτρης Τουφεξής. Έχει εμφανιστεί σε πλήθος μουσικών διοργανώσεων και προσωπικών ρεσιτάλ, σε χώρους όπως το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αμερικάνικο Κολλέγιο Ελλάδος, το Βασιλικό Κολλέγιο της Μουσικής στη Στοκχόλμη, η Ακρόπολη της Αρχαίας Σπάρτης, κ.ά. Παράλληλα, είναι τελειόφοιτος του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ενώ έχει γίνει δεκτός για να συνεχίσει μεταπτυχιακές σπουδές στο πιάνο σε Μεγάλη Βρετανία, Ολλανδία, κ.ά.

Διαβάστηκε 28 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα