ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 8 Ιουνίου 2023 - 11:51:37μ.μ.

banner468x60

×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 51
12
Απριλίου

ΣΥΖΗΤΗΣΗ "ΠΑΝΤΑ Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΕΙΝΑΙ": ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΦΙΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ

Κατηγορία Εκδηλώσεις

Με τίτλο «Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι»: Επιστρέφοντας στην Καβαφική Αλεξάνδρεια, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση προσκαλούν σε μια συζήτηση για την Αλεξάνδρεια του παρελθόντος και του παρόντος,

με συνομιλητές δύο διακεκριμένους μελετητές του «μύθου» και της «ιστορίας» της πόλης.

 

Η εκδήλωση έχει στόχο να διερευνήσει την ξεχωριστή θέση που καταλαμβάνει η Αλεξάνδρεια στην ιστορική και λογοτεχνική ιστορία της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, αλλά και να θέσει ερωτήματα σχετικά με την κατασκευή της ως παράδειγμα κοσμοπολιτισμού. Η συζήτηση πρόκειται να αναδείξει πως η εικόνα της Αλεξάνδρειας, όπως μπορεί να την έχει κανείς στο μυαλό του από τα έργα των Καβάφη, Forster και Durrell, είναι διαποτισμένη από ευρωκεντρικές ιδέες και αντιλήψεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή που τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει.


Η Αλεξάνδρεια που αναδεικνύεται από τους νεότερους μελετητές και συγγραφείς είναι μια πόλη βαθιά διαπολιτισμική, πολυσύνθετη και πολυδιάστατη.

 

Στην εκδήλωση η Hala Halim, συγγραφέας του πρόσφατου βιβλίου Alexandrian Cosmopolitanism: An Archive και αναπληρώτρια καθηγήτρια Συγκριτικής Φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης (NYU), θα συζητήσει με τον Αλέξανδρο Καζαμία, επίκουρο καθηγητή Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κόβεντρυ και ειδικό στην Ιστορία της ελληνικής κοινότητας της Αιγύπτου. Τη συζήτηση συντονίζει ο Δημήτρης Παπανικολάου, αναπληρωτής καθηγητής Νεοελληνικών Σπουδών και εταίρος του Κολλεγίου St. Cross στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

 

Ακαδημαϊκός Σύμβουλος: Αναστάσιος-Ιωάννης Δ. Μεταξάς
Σχεδιασμός Δράσεων Αρχείου: Αφροδίτη Παναγιωτάκου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Δημήτρης Παπανικολάου
Project Manager: Θοδωρής Χιώτης

 

Για τις ομιλίες των ξένων προσκεκλημένων υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία.

 

Παρακολουθήστε τη συζήτηση σε ζωντανή αναμετάδοση στο sgt.gr, την Τετάρτη 15 Απριλίου στις 19:00, στα ελληνικά ή αγγλικά.

 

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών > Ν. Κόσμος - Κουκάκι
Διεύθυνση: Λεωφόρος Συγγρού 107-109 Τηλέφωνο: 2130178000


Τετάρτη 15 Απριλίου 2015, ώρες: 19:00


Εισιτήρια


Είσοδος ελεύθερη.


Τηρείται σειρά προτεραιότητας.


Η διανομή των δελτίων εισόδου ξεκινά 1 ώρα πριν από κάθε εκδήλωση.

 

 

πηγή: artandlife.gr

Διαβάστηκε 182 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα