ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 - 2:44:33μ.μ.
24
Μαΐου

Άστεγοι και Κοινωνικός Αποκλεισμός στην Ελλάδα της Κρίσης - Δέσποινα Παπαδοπoύλου & Νίκος Κουραχάνης

Το βιβλίο πραγματεύεται τις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισμού που αποτυπώνονται στις ζωές των εξαθλιωμένων, και τους τρόπους με τους οποίους οι κοινωνικές πολιτικές επιχειρούν να τις διαχειριστούν.

despinaΖωές οι οποίες δεν καταφέρνουν να απολαύσουν την πολιτισμένη διαβίωση που ευαγγελίστηκαν οι θεμελιωτές της νεωτερικότητας, του αστικού πολιτισμού και κυρίως της μεταπολεμικής συναίνεσης. Ζωές που μετατρέπονται σε αόρατες από τον κυρίαρχο περί ευημερίας λόγο. Ωστόσο υπάρχουν. Και όσο υπάρχουν, υπενθυμίζουν τις αποτυχίες των σύγχρονων καπιταλιστικών δημοκρατιών να εκπληρώσουν θεμελιώδεις προϋποθέσεις του κοινωνικού συμβολαίου που συνυπέγραψαν.


Ο πολλαπλασιασμός αυτών των ζωών στα χρόνια της κρίσης υπερτονίζει τις επιπτώσεις των πολιτικών λιτότητας στη συρρίκνωση του κράτους ευημερίας και την κοινωνική θέση των πολιτών. Θέση η οποία δεν διέπεται πλέον από ισότητα ευκαιριών, πρόσβασης και προοπτικών αναδιανομής πόρων για την άμβλυνση της κοινωνικής ανισότητας. Οι ‘γυμνές ζωές’ πολλαπλασιάζονται και ο πολλαπλασιασμός τους υποδηλώνει ότι η ‘νέα’ κοινωνική πολιτική που κυοφορείται δεν στοχεύει στη διαφύλαξη του μεγαλύτερου ιδεολογικοπολιτικού επιτεύγματος των αστικών δημοκρατιών, την κοινωνική ιδιότητα του πολίτη, αλλά, αντίθετα, στην οριακή διαχείριση της ανθρώπινης επιβίωσης.


Η ∆έσποινα Παπαδοπούλου είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τµήµα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστηµίου. Το επιστηµονικό της αντικείµενο είναι η Κοινωνιολογία του Αποκλεισµού και της Κοινωνικής Μεταβολής. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέµατα κοινωνικού αποκλεισµού και κοινωνικής ενσωµάτωσης, µετανάστευσης, ευπαθών οµάδων και αστέγων. Από τις εκδόσεις Τόπος κυκλοφορεί επίσης το βιβλίο της Κοινωνιολογία του Αποκλεισµού στην εποχή της παγκοσµιοποίησης: Η διάρρηξη του κοινωνικού δεσµού και η αδυναµία συµµετοχής στα κοινωνικά δικαιώµατα υπό συνθήκες κρίσης (Τόπος 2012).

 

Ο Νίκος Κουραχάνης (Αθήνα, 1987) είναι Μεταδιδακτορικός Ερευνητής και ∆ιδάσκων Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήµιο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν σε θέµατα ιστορίας και θεωρίας κοινωνικής πολιτικής, καθώς και στις διαδικασίες κοινωνικού αποκλεισµού ευάλωτων οµάδων όπως οι µετανάστες, οι πρόσφυγες και οι άστεγοι. Έχει εργαστεί ως ερευνητής σε ευρωπαϊκά και εθνικά ερευνητικά προγράµµατα. Επιστηµονικά άρθρα του έχουν δηµοσιευθεί στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα.

Διαβάστηκε 375 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα