ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 14 Μαΐου 2021 - 12:24:45π.μ.

banner468x60

14
Απριλίου

ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ - Μακαριστού Επίσκοπου Βανάτου - Αθανασίου Γιέβτιτς

Η επανέκδοση του βιβλίου «Φως Ιλαρόν», του επισκόπου πρώην Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης Αθανασίου Γιέβτιτς (1938-2021)

συνέπεσε μοιραία με την χρονιά της ξαφνικής και αναπάντεχης κοίμησής του. Το παρόν βιβλίο, χρόνια εξαντλημένο συμβάλλει αποφασιστικά στη διάσωση της πρόσφατης μνήμης της ιστορίας της Ορθόδοξης θεολογίας του 20ού αι. Χωρίς να αποτελεί ένα συστηματικό έργο με αυστηρά επιστημονικό χαρακτήρα, η παρούσα συλλογή ομιλιών και μελετημάτων αναδύει ένα βαθύ άρωμα αυθεντικής και βιωματικής θεολογίας. Μια θεολογία, η οποία δεν εξαντλείται σε άγονες φιλολογικές, κειμενικές αναλύσεις, πολύ περισσότερο σε ατέρμονους αφαιρετικούς φιλοσοφικούς στοχασμούς, αλλά είναι ακλόνητα θεμελιωμένη στη βιβλική και πατερική παράδοση, και με έντονο λειτουργικό και ησυχαστικό χρώμα επιχειρεί να ανατάμει με έναν μοναδικό τρόπο και ύφος θεμελιώδεις πτυχές της χριστιανικής πίστης (από το κατ’ εικόνα, μέχρι την εσχατολογία, και την πνευματική ζωή). Από τον πρόλογο του Νικόλαου Ασπρούλη.

 

Η παρούσα έκδοση συνοδεύεται από μια περιεκτική εισαγωγή του Δρ. Διονυσίου Σκλήρη στη θεολογία του μακαριστού επισκόπου Αθανασίου και αφιερώνεται στη μνήμη του.

 

 

Στοιχεία βιβλίου

ACAFOS1

 

 

 

Τίτλος: Φως Ιλαρόν
Συγγραφέας: Μακ. Επίσκοπος Βανάτου Αθανάσιος Γιέβτιτς
Πρόλογος: Νικόλαος Ασπρούλης
Εισαγωγή: Διονύσιος Σκλήρης
Εκδόσεις: Ακρίτας
Α' έκδοση: Μάρτιος 2021
ISBN: 978-618-84767-7-6
Σελ: 238
Διαστάσεις: 14 εκ. x 20,5 εκ.
Βάρος: 200 gr
Λ.Τ: 13,00€

 

 

 

 

 

 

Περιεχομένα


Σημείωμα γλωσσικοῦ ἐπιμελητῆ, Ἄννας Μαρίνη 9
Πρόλογος Δρ Νικολάου Ἀσπρούλη 11
Εἰσαγωγή Δρ Διονυσίου Σκλήρη 15
ΦΩΣ ΙΛΑΡΟΝ 31
ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑ 43
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΤ’ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΚΑΘ’ ΟΜΟΙΩΣΙΝ ΤΟΥ ΘΕΟΥ 65
ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΒΑΠΤΙΣΜΑΤΟΣ 101
Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ 113
Ο ΩΝ (=ΓΙΑΧΒΕ) ΩΣ ΖΩΝ ΚΑΙ ΑΛΗΘΙΝΟΣ ΘΕΟΣ, ΟΠΩΣ ΠΕΡΙ ΑΥΤΟΥ ΜΑΡΤΥΡΕΙ Ο ΑΓ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΠΑΛΑΜΑΣ 145
ΣΥΝΑΝΤΗΣΙΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΑΣΤΙΚΗΣ ΘΕΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΣΥΧΑΣΜΟΥ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΝΕΙΛΟΥ ΚΑΒΑΣΙΛΑ 179
Ο ΕΣΧΑΤΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ 207

 

 

 

Ο συγγραφέας

 

Ο Αθανάσιος Γιέβτιτς (σερβικά κυριλλικά: Атанасије Јевтић, κατά κόσμον Ζόραν Γιέβτιτς, γεννήθηκε την 8η Ιανουαρίου 1938 στο χωριό Brdarica κοντά στο Βάλιεβο της τότε Γιουγκοσλαβίας. Χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 7 Ιουλίου 1991, ανήμερα των γενεθλίων του Ιωάννη του Προδρόμου (με το Ιουλιανό ημερολόγιο) από τον τότε Πατριάρχη Σερβίας Παύλο και άλλους μητροπολίτες. Υπήρξε επίσκοπος της Σερβικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπηρετώντας ως Μητροπολίτης Βανάτου από το 1991 μέχρι το 1992 και ως Μητροπολίτης Ζαχουμίου και Ερζεγοβίνης από το 1992 έως το 1999. Διετέλεσε επί μακρόν καθηγητής και πρύτανης της Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Ήταν κορυφαίος ειδικός στη Θεολογία των Πατέρων και έγραψε μια σειρά βιβλίων για το θέμα. Μαζί με τον Αμφιλόχιο Ράντοβιτς, ο Αθανάσιος μετέφρασε τα Δευτεροκανονικά βιβλία της Παλαιάς Διαθήκης στα σερβικά. Υπήρξε πνευματικό τέκνο του αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς. Κοιμήθηκε στις 4 Μαρτίου 2021.

 

Διαβάστηκε 41 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα