ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024 - 12:24:23μ.μ.
28
Φεβρουαρίου

Η νέα ποιητική συλλογή του Λεόντιου Πετμεζά «Συστοιχίες της αυριανής εξορίας» με πρόλογο και εικονογράφηση της Μαριλένας Φωκά

Ο ιστορικός τέχνης ,λογοτέχνης Λεόντιος Πετμεζάς αντί κειμένου εισαγωγικής αναφοράς επισημαίνει στις πρώτες σελίδες του βιβλίου του ότι : "ΕΞΟΡΙΑ είναι η έξοδος από το ευ ζην, το βίαιο πέρασμα και η διαμονή σε μέρη αδροσιάς.

Ο τόπος όπου δοκιμάζονται οι ανθρώπινες ψυχές". Η σελιδοποίηση και η επιμέλεια σχεδιασμού του βιβλίου έγινε από την ομάδα των εκδόσεων ΑΘΛΕ.ΠΟ.ΛΙΣ, ΠΕΝΤΑΔΡΟΝ . H επιμέλεια ανήκει στον Μιχάλη Μεταξά.

ACAFOKA3

Το βιβλίο συγκροτείται από επίκαιρα ποιήματα με πολιτική υφή και κοινωνική χροιά που έγραψε ο ποιητής την περίοδο της δοκιμασίας που βιώνουμε. Κάποια από αυτά έχουν δημοσιευθεί και βραβευτεί σε πρόσφατους Λογοτεχνικούς Διαγωνισμούς.

 

Η εικαστικός ,κριτικός λογοτεχνίας και τέχνης Μαριλένα Φωκά (ΜΑ) που το εικονογράφησε εξωτερικά και εσωτερικά επισημαίνει τον πρόλογο του βιβλίου : «Στην ποιητική απόδοση του Λεόντιου Πετμεζά στην συλλογή "Συστοιχίες της Αυριανής Εξορίας" σκιαγραφείται η διαλεκτική της αποδόμησης του σύγχρονου πολιτιστικού γίγνεσθαι. Με τον ζήλο και την εμβριθή γλωσσολογική προσέγγιση του «Αλεξανδρινού» μελετητή, ο ποιητής- στοχαστής οδηγεί τον αναγνώστη σε μια πορεία ενδοσκόπησης μέσα από ένα εικονοπλαστικό ιδιόλεκτο που εξυφαίνεται σε έναν γνώριμο χαρτογραφημένο χώρο αισθητικής αναπαράστασης. Κομιστής του πνευματικού πλούτου της αρχαιοελληνικής κληρονομιάς, του οριενταλισμού καθώς και ανατολικών ιδεολογιών τις οποίες αντιπαραβάλλει διαλεκτικά με τα μοντέρνα και μεταμοντέρνα κινήματα συμμετέχοντας σ΄ έναν γόνιμο πολιτιστικό συγκρητισμό. Ασυμβίβαστος, επίμονος, τολμηρός , καταγγελτικός, «προφητικός» και ανατρεπτικός ο Λεόντιος Πετμεζάς στοχεύει στην «γέννηση και την παραμονή μιας άλλης πιο ελπιδοφόρας κατάστασης.» Έντονα αφαιρετική γραφή, υπαινικτική, με ποιητική προσέγγιση της συντακτικής λειτουργίας του λόγου την οποία υποτάσσει στην σύζευξη της πληροφορικότητας και της λειτουργικότητας. Με τον ελεύθερο στίχο- ισχυρών τεμαχίων ήχων με φορμαλιστική ένταση η σημασία επικοινωνείται τμηματικά, μεθοδικά και συστηματικά. Εγκιβωτίζονται εξωγλωσσικά και μεταφυσικά σημαινόμενα στο γλωσσικό σύστημα ακινητοποιώντας το βιωματικό τους φορτίο, παρέχοντας σε αμύητους και μυημένους μια μοναδική ποιητική εμπειρία. Σαφείς οι επιρροές από τα μεγάλα φιλοσοφικά και καλλιτεχνικά ρεύματα του Στωικισμού, του Μηδενισμού και της Σχολής της Φρανκφούρτης που επανέρχονται σαν προβληματικές του σήμερα και γιγαντώνονται σε μια παράλληλη καταναλωτική περιδίνηση και πνευματική ολίσθηση στην πορεία της ανεύρεσης του εγώ.»

ACAFOKA1

Σε δήλωση της στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ η Μαριλένα Φωκά ανέφερε μεταξύ άλλων :"Πρόκειται για ένα νέο μεγίστου ενδιαφέροντος βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις AΘΛΕ.ΠΟ.ΛΙΣ ΠΕΝΤΑΔΡΟΝ και το οποίο είχα την χαρά να προσεγγίσω κριτικά και να το εικονογραφήσω στο εξώφυλλο, στο οπισθόφυλλο και εσωτερικά. Ουσιαστικό, καταγγελτικό, προφητικό μας αποκαλύπτει την μοναδική ποιητική γραφή του Λεόντιου Πετμεζά που έχει αφήσει το στίγμα του στον χώρο της εικαστικής τέχνης και όχι μόνο. O συγγραφέας του καταγράφει την πραγματικότητα από την σκοπιά του πολιτικού επιστήμονα, του κριτικού -ιστορικού -θεωρητικού και επιμελητή τέχνης, του δημοσιογράφου, του συγγραφέα, του ποιητή, του ανθρώπου που ζει και δρα στην σύγχρονη πραγματικότητα."

 

 

Διαβάστηκε 73 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr είναι ένα site, που φιλοδοξεί να δώσει στους αναγνώστες του αντικειμενική και ανεξάρτητη ενημέρωση, χωρίς υπερβολές, παραποιήσεις και σκοπιμότητες...

Διαβάστε περισσότερα