της παλιγγενεσίας παραμένει ένα μεγάλο μυστικό. Εντυπωσιακά κρυμμένη παραμένει η πολεμική τους δράση, οι προσφορές και οι υπηρεσίες τους. Οι ιστορικοί και οι αγωνιστές στα απομνημονεύματά τους δίνουν έκταση στις θυσίες, τις αιχμαλωσίες και τη βία που υπέστησαν οι γυναίκες, αλλά αναφέρουν ελάχιστα για την ουσιαστική συμβολή τους στον αγώνα της ανεξαρτησίας, κάποιες φορές την αποσιωπούν τελείως.
Όπως σημειώνει η καθηγήτρια Μαρία Ευθυμίου, που προλογίζει το βιβλίο, «οι γυναίκες επιστράτευσαν την αντοχή, την αξιοπρέπεια, την περηφάνεια, την καρτερία, την εφευρετικότητα, το πείσμα και τη γενναιότητά τους σε κάθε περίσταση και στιγμή, αλλά τα έργα τους παρέμειναν σιωπηλά, δύσκολα ανιχνεύσιμα και εξ αυτού συχνά μη καταγεγραμμένα…».
Εκτιμώντας ότι είναι μεγάλη αδικία να μένουν γνωστές μόνο οι θυσίες και τα παθήματα των γυναικών εκείνης της εποχής, επιχειρώ μέσα από τη φεμινιστική οπτική, να αναδείξω τις πράξεις εκείνες των γυναικών, που έδωσαν ώθηση, ουσιαστική βοήθεια και ηρωικά παραδείγματα στον αγώνα για απελευθέρωση από την τυραννία τεσσάρων αιώνων. Στο βιβλίο αυτό γίνεται αναφορά στη δράση πάνω από 100 επώνυμων ηρωίδων, αλλά μαζί μ’ αυτές τιμώνται και οι χιλιάδες ανώνυμες, που τις ακολούθησαν θαρραλέα. Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν μετά από μακρόχρονη και επίπονη έρευνα, κυρίως σε αυθεντικές πηγές, όπως απομνημονεύματα αγωνιστών, βιβλία ιστορικών, μουσεία, αρχεία, έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.
Σκοπός της έκδοσης είναι να αποκατασταθεί η δικαιοσύνη για τις γυναίκες αυτές, να γνωστοποιηθεί το έργο τους και να τους αποδοθεί η πρέπουσα τιμή και ευγνωμοσύνη.
Το βιβλίο αποτελεί συνέχεια της έκδοσης της ΔΕΠΙΣ Χαλανδρίου, επ' ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Επανάστασης. Τώρα κυκλοφορεί εμπλουτισμένο με περισσότερες πληροφορίες και εικόνες, από τις εκδόσεις Πολύγραφος press/Δυρός. Διατίθεται από τα βιβλιοπωλεία:
ΑΘΗΝΑ: Πολιτεία (Ασκληπιού 1-3)
ΧΑΛΑΝΔΡΙ: ΟΜΗΡΟΣ (Αριστοφάνους και Καραολή & Δημητρίου
Κιμωλία, Σοφ. Βενιζέλου 99
ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ (κεντρική πλατεία)
ΚΥΒΟΣ (απέναντι από το σινεμά Αβάνα)
ΜΑΡΟΥΣΙ: Ποθητός
ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: LIBER Ελπίδος 8
ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Προγουλάκης
Ένα σύντομο βιογραφικό:
ΕΥΓΕΝΙΑ ΚΑΤΟΥΦΑ
Επιστήμων Κοινωνικής Πολιτικής, συνταξιούχος Δημοσιογράφος,
Πρώην Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Χαλανδρίου για Θέματα Ηλικιωμένων, Εθελοντισμού και Ισότητας 2014-2023
Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Χαλανδρίου 2019-2023
Ερευνήτρια – Συντάκτρια της έκδοσης:
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
Γεννήθηκε το 1959 στην Ευρωστίνη Κορινθίας
Αποφοίτησε από το Γενικό Λύκειο Κορίνθου
Σπούδασε: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ (στο ΤΕΙ Αθήνας)
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ (στο Πάντειο)
Εργάστηκε στην Διεύθυνση Ειδήσεων της ΕΡΑ, μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και συνέχισε στην αυτοδιαχειριζόμενη ERTOPEN
Έχει κάνει δεκάδες ομιλίες (σε πανεπιστήμια, συνέδρια, εκδηλώσεις) και παρουσιάσεις βιβλίων
Καθιέρωσε το ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΡΙΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ και τον ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΟΙΗΣΗΣ για μέλη των ΚΑΠΗ Αττικής
Έχει επιμεληθεί τις εκδόσεις:
«ΑΝΘΗ ΤΗΣ ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ»
«ΠΟΙΗΜΑΤΑ – ΜΑΘΗΜΑΤΑ»
«ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ»
Ως ενεργή εθελόντρια έχει υπάρξει μέλος Διοικητικών Συμβουλίων κοινωνικών φορέων όπως: Unicef, Κέντρο Πολύτεκνης Μητέρας, CISV, Εθνικό Συμβούλιο Ελληνίδων, Σώμα Εθελοντών Χαλανδρίου και ιδρυτικό μέλος σε οργανώσεις όπως: Πρωτοβουλία κατά των Γυναικοκτονιών, Δίκτυο για τα Δικαιώματα των Παιδιών κ.λ.
Έχει τιμηθεί με τα Βραβεία:
του Ιδρύματος ΜΠΟΤΣΗ για το ανθρωπιστικό ρεπορτάζ και του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ για τα ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ της ΓΥΝΑΙΚΑΣ για το ρεπορτάζ Ισότητας
Είναι έγγαμη και μητέρα 4 τέκνων