Εκτύπωση αυτής της σελίδας
12
Σεπτεμβρίου

"Κ’ η Ανατολή του αιμάτου σιντριβάνι"

«Κ' η Ανατολή του αιμάτου σιντριβάνι/ Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922» «Αίτια και συνέπειες μιας καταστροφής» Εκδόσεις Γκοβόστη (κριτική παρουσίαση)



τΓράφει ο Ιωάννης Β. Δασκαρόλης


Η 100ή επέτειος της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 είναι ασφαλώς μια ιδιαίτερα λυπηρή διαδικασία αναψηλάφησης της ιστορικής μνήμης του δημόσιου βίου μας και έρχεται σε κρίσιμες στιγμές μεγάλης συνοριακής έντασης με την Τουρκία λόγω των συνεχών απειλών της γειτονικής χώρας εναντίον της εδαφικής μας ακεραιότητας. Αναμφίβολα η συγκύρια του 1922 δεν έχει πολλές ομοιότητες με την σημερινή αντιπαράθεση, αν έχει καθόλου και νομίζω ότι προσφέρεται περισσότερό για μια απαραίτητη εθνική ενδοσκόπηση χωρίς κραυγές και υπερβολές, με στόχο την εσωτερική μας ενότητα.

 

Η Στρατιά Μικράς Ασίας εγκαταλείπει την προσπάθεια προς Άγκυρα (19-29 Αυγούστου 1921)



τΤου Κωνσταντίνου Δ. Βλάσση (πρώτη δημοσίευση:https://doureios.com/i-stratia-mikras-asias-egkataleipei-tin-prospatheia-pros-agyra-)
Μετά τις νικηφόρες επιχειρήσεις Ιουνίου – Ιουλίου 1921, η Στρατιά Μικράς Ασίας, αφού αναπαύθηκε και κάλυψε τις ελλείψεις σε άνδρες και υλικό, εκκίνησε την 1η Αυγούστου προελαύνοντας προς τον ποταμό Σαγγάριο, προκειμένου να συναντήσει τον εχθρό. Η συνολική δύναμη των 3 σωμάτων στρατού (9 μεραρχίες και 1 ταξιαρχία Ιππικού) ανερχόταν σε περίπου 120.000 άνδρες. Αφού προέλασε για 10 ημέρες και διέβη τον Σαγγάριο από την νότια καμπή του, έλαβε επαφή με την αμυντική γραμμή του κεμαλικού Στρατού, ο οποίος αντέταξε δύναμη περίπου 100.000 ανδρών.

 

 

 

https://www.istorikathemata.com/

 

Διαβάστηκε 47 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)