ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ :
giweather joomla module
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2024 - 6:50:08μ.μ.
15
Φεβρουαρίου

Καταστροφές και θρίαμβοι - Στάθης Ν. Καλύβας

Είναι γεγονός ότι η ελληνική ιστορία χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη αντίφαση. Από τη μια είναι γεμάτη από μεγάλες καταστροφές επικών διαστάσεων

̶και η κρίση που ξέσπασε το 2009 δεν είναι παρά η πιο πρόσφατη από αυτές. Από την άλλη όμως, είναι εξίσου αλήθεια πως η Ελλάδα κατάφερε να εισέλθει στην πιο κλειστή λέσχη του κόσμου, εκεί που ανήκουν οι πιο ελεύθερες, πλούσιες και ανεπτυγμένες χώρες τη υφηλίου. Παρά την τεράστια οικονομική κρίση που βιώνει την τελευταία πενταετία, παραμένει με απόσταση η πιο πλούσια χώρα στην ευρύτερη γεωγραφική της περιοχή (…) Προσπαθώντας να λύσω τον γρίφο της σχέσης των μεγάλων καταστροφών με τα εξίσου μεγάλα επιτεύγματα της χώρας, εντόπισα μια σειρά εφτά ιστορικών κύκλων που χαρακτηρίζονται από παράλληλα άλματα και πτώσεις. Οι κύκλοι αυτοί ξεκινούν με υπερφιλόδοξα εγχειρήματα και καταλήγουν σε καταστροφικές αποτυχίες. Διαπίστωσα όμως πως, τουλάχιστον στους έξι προηγούμενους κύκλους, οι αποτυχίες αυτές δεν κατάφεραν να εξαλείψουν τα κεκτημένα των αλμάτων κι αυτό γιατί, λόγω της διεθνούς τους εμβέλειας, προκάλεσαν εξωτερικές παρεμβάσεις που τελικά διέσωσαν τη χώρα από τα χειρότερα, εξασφαλίζοντας τις προϋποθέσεις για το επόμενο μεγάλο άλμα. Κατά παράδοξο τρόπο, κάθε κύκλος δημιουργίας και καταστροφής έφερνε την Ελλάδα όλο και πιο κοντά στον μεγάλο της στόχο, που δεν ήταν άλλος από τη μεταλλαγή της σε μια σύγχρονη, ευημερούσα δημοκρατία - Στάθης Ν. Καλύβας

 

Μια σφαιρική και ρηξικέλευθη αποτίµηση της ιστορικής πορείας της σύγχρονης Ελλάδας που εντάσσει τη σηµερινή κρίση σε ένα πλαίσιο ιστορικής διάρκειας, από την κατάκτηση της ανεξαρτησίας ως σήµερα. Ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήµης του Πανεπιστηµίου Yale Στάθης Ν. Καλύβας µε το βιβλίο αυτό επεκτείνει την ερµηνευτική του µατιά σε ολόκληρη την ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας και µας οδηγεί σε µια βαθύτερη κατανόηση της κρίσης που ξεκίνησε το 2009, αφήνοντας συγχρόνως να διαφανεί κι ο σπόρος της αισιοδοξίας για το µέλλον.

 

Το μοναδικό βιβλίο που μελετώντας την κρίση δεν παρουσιάζει την Ελλάδα γενικά ως «αποτυχημένο κράτος» αλλά αντίθετα αναδεικνύει τα πολλά και πρωτοποριακά επιτεύγματα της χώρας.

 

Προσεγγίζει την σύγχρονη ελληνική ιστορία εντοπίζοντας ένα μοτίβο που επαναλαμβάνεται: επτά φορές μέχρι σήμερα, η Ελλάδα επιχείρησε υπερφιλόδοξα, πρωτοποριακά τολμήματα, τα οποία ήταν τελικά πολύ πάνω από τις πραγματικές της δυνατότητες και γι αυτό φάνηκαν ότι θα αποτύχουν. Κι όμως, κάθε φορά οι έξυπνες επιλογές διεθνών συμμάχων και οι διεθνείς ισορροπίες έσωσαν την κατάσταση και η Ελλάδα επιβίωσε πάντα με επιτυχία. Η ερμηνεία αυτή αφήνει μία νότα αισιοδοξίας και για τη σημερινή κατάσταση.


Ο συγγραφέας μέσω της καταγραφής των ιστορικών γεγονότων και της ανάλυσης του ελληνικού κράτους εξηγεί πολύπλευρα γιατί οδηγηθήκαμε στην σημερινή κρίση, σε αντίθεση με άλλα βιβλία που ασχολούνται μόνο με μια διάσταση της κρίσης.

 

Ο Στάθης Ν. Καλύβας είναι ένας έγκριτος πολιτικός επιστήμονας, με παγκόσμια αναγνώριση και το βιβλίο του κυκλοφόρησε τον Μάιο 2015 στις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία.

 

 

 

Συγγραφέας
Καλύβας, Στάθης Ν.

 

Εκδότης
Εκδόσεις Παπαδόπουλος

 

ISBN
9789605693343

 

Αριθμός Σελίδων
352

 

Εξώφυλλο
Μαλακό εξώφυλλο

 

Διαστάσεις
21x15

 

 

 

 

 

 

Διαβάστηκε 44 φορές
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Πολιτιστικο Σωματειο «οι κορυφαιοι»

Ποιοι Ειμαστε

Το mcnews.gr μετά από δέκα χρόνια συνεχούς λειτουργίας είναι ένα site που βοηθάει, ενημερώνει, ψυχαγωγεί και συναρπάζει τους αναγνώστες του παγκοσμίως.

Διαβάστε περισσότερα